Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

CHP’li Erdem, “ÖGER’in Borcunu Halk Ödeyecek”

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, “Türk Telekom’un içi boşaltılıyor ÖGER’in borcunu Halka ödetecekler “dedi.


Başbakan Binali Yıldırım’ın cevaplaması istemiyle konuyu Meclis Gündemine taşıyan  Erdem ; "Özelleştirme tarihinin en tartışmalı ihalesi olan Türk Telekom’u satın alan Lübnanlı Hariri ailesine ait ÖGER Telekom’un, Özelleştirme bedelini ödemek üzere Türk Bankalarından kullandığı kredilere hazinenin garanti vermesi ve bu güne kadar ödemenin yapılmamış olması, ÖGER’in borcunu Halka mı ödetecekler, sorusunu getirmektedir. Bu AKP tarafından alınmış siyasi bir karardır” dedi.


Erden Erdem’in soru önergesi şöyle ;
“AKP iktidarı tarafından 2005 yılında özelleştirilen Türk Telekom’un %55’lik hissesi, 6.614 milyar dolar karşılığında Lübnanlı Öger Telekom’a satıldı. İşletim hakkının 21 yıllığına devredildiği, vade sonunda tekrar kamuya devredileceği açıklandı.  Bu güne kadar Telekom’un devredilen Mal Varlığı hakkında Hükumet tarafından net bir açıklama yapılmamıştır.
Kamuya ve ülke ekonomisine kaynak yaratmak amacıyla özelleştirildiği açıklanan Telekom’un özelleştirme bedeli ÖGER Telekom’a Türkiye bankalarınca verilen krediler ile karşılanmıştır.    Hazine garantisi altında alınan kredilerin bu güne kadar ödenmemiş olması, Türk Bankacılığının en büyük Batak kredisi olarak tarihe geçmiştir.


Sektör de uzun yıllar tekel konumunda olan, yıllık cirosu ve açıklanan karı her yıl bir önceki yılı katlayan sektör de gurup şirketleri olarak bir güç haline gelen Telekom’un borçlarını ödememiş olması;  Kamuoyunda şirketin içinin boşaltıldığı iddialarını tartışılır hale getirmiştir. Halkımızın yakından takip ettiği bu konuda “Öger’in borcunu ,Biz mi ödeyeceğiz (hazine) “endişesi hasıl olmuştur.


Bu bilgiler ışığında ;
1- Türk Telekom AŞ nin ortaklık yapısı nasıldır? Bu ortaklar kimlerdir? Hangi ülke uyruğundadırlar?
2- ÖGER Telekom şirketinin ortakları kimlerdir. Özelleştirmeden sonra ortaklık yapısında bir değişiklik olmuş mudur?
3- ÖGER Telekom, Türk Telekom’dan doğan özelleştirme bedelini hazineye ödemiş midir? Ödemenin kaynağı nedir? ? Yurt içinden kredi kullanarak mı yapmıştır?
4- ÖGER yerli bankalardan ne kadar kredi kullanmıştır? Hazine bu kredilere ödeme garantisi vermiş midir? Vermiş ise bunun gerekçesi nedir?  ÖGER in ödemediği krediyi Hazine mi ödeyecektir.?
5- BDDK Başkanı Akben’ in “Biz bankalara dedik ki siz bunları takibe almayın. Hazine ya kendisi alacak, ya da Saudi Telecom ya da diğerlerine satacak. Bu krediler default’a düşmeyecek” açıklaması ne anlama gelmektedir. Bankalar neden  icra işlemi yapamamaktadır? Bu siyasi bir karar mıdır?
6- %30’u kamuya %15 Halka ait olan Türk Telekom içinin boşaltılarak, Büyük borç yükü ile tekrar kamuya iade edileceği iddiaları var, Bu konuda hükümetin herhangi  bir girişimi var mıdır? ÖGER Telekom ,bu güne kadar Yurtdışına aktardığı kaynağın miktarı nedir?"

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.