Öne Çıkanlar Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan MSB gündem başlıkları enflasyon Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti abd fırat kalkanı bugünün gündemi ihracat

CHP'li Erdem: Yurttaşın Cebinden En Az 70 Dolar Eksildi

CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, "Bin 300 TL olan asgari ücret yılın başında 445 dolar seviyesindeyken, bugün 374 dolara kadar düşmüştür. Günlük hayatta kullanılan birçok ürünün dolar bazında ülkeye giriş yaptığı düşünüldüğünde asgari ücretteki bu düşüşün mahiyeti de daha iyi anlaşılacaktır. Yurttaşın cebinden en az 70 dolar, kurdaki yükseliş nedeniyle eksilmiştir" açıklamasında bulundu.

CHP'li Erdem, doların yükselişinin ardından ekonomik kriz tablosunun ortaya çıktığın belirterek krizden çıkışın yollarının belirlenmesi için TBMM Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi. Erdem önergesinde Türkiye’nin büyük bir ekonomik krizin eşiğinde olduğu savının, işsizlikten borç tablosuna, sanayiden turizm sektörünün durumuna, kısaca ekonominin her alanında yadsınamaz bir gerçekliği ifade ettiğini belirterek “Bir doların 3,50 TL civarına ulaşması ve liranın dolar karşısında son bir yılda yüzde 20’ye varan değer kaybı, özellikle döviz borcu olan reel sektörlerin de borçlarının artmasına, hatta kapanmasına neden olmuş ve fabrikaların kapanmasıyla ülkemizin kronik sorunu genç işsizlik yüzde 20’lere yaklaşmıştı” dedi.
 
“Özel Sektörün Borcu Bir Anda 110 Milyar Lira Arttı”

Erdem, önergesinde kurlardaki artışın özel sektörün borucunun 110 milyar lira artırdığını ve reel sektörün durma noktasına geldiğini belirterek Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre sanayi üretiminin Eylül ayında Ağustos ayına göre yüzde 3,8 azaldığını ve reel sektörün karlarının yüzde 67’sinin faize gittiğinin ortaya çıktığını ifade etti. Benzer şekilde turizmde de 2016 yılı yaz döneminde büyük bir kriz yaşandığını hatırlatan Erdem, Türkiye’ye gelen turist sayısının Eylül ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 32,84 azalış gösterdiğini belirtti.
 
“ AKP’nin OHAL Yönetiminin Bedelini Tüm Toplum Ödeyecek”

İktidarın AB resti nedeniyle yabancı yatırımcıların kaçtığını da belirten Erdem, “OHAL kapsamında bir süredir KHK’larla yönetilen ülkemiz, iç ve dış siyasette yapılan stratejik hatalar nedeniyle yabancı yatırımları da zorlaştırmış ve insan hakları ihlalinin ardından hâlihazırdaki yabancı yatırımcılar da ülkemizden çekilmeye başlamıştır. AB’ye yönelik restin de yatırımları azaltacağı ve kredi notlarını olumsuz etkileyeceği kuskusuzdur” ifadelerini kullandı.
 
"Yurttaşın Cebinden En Az 70 Dolar Eksilmiştir"

CHP’li Erdem önergesinde ekonomik kriz tablosunun en büyük sıkıntısını toplumun çektiğini belirterek, şu ifadeleri kullandı:
“Bin 300 TL olan asgari ücret yılın başında 445 dolar seviyesindeyken, bugün 374 dolara kadar düşmüştür. Günlük hayatta kullanılan birçok ürünün dolar bazında ülkeye giriş yaptığı düşünüldüğünde asgari ücretteki bu düşüşün mahiyeti de daha iyi anlaşılacaktır. Yurttaşın cebinden en az 70 dolar, kurdaki yükseliş nedeniyle eksilmiştir. Dünyadaki konjonktürel gelişmeler bir yana, ülkenin ve toplumun ‘hatalı politikalar’ sonucu topyekûn fakirleşmesinin engellenmesi, yeniden kalkınmayı sağlayacak bir politik ve ekonomik zeminin oluşturulması ve içinde bulunulan ekonomik krize karşı ne tür önlemlerin alınacağının araştırılması bu süreçte büyük önem arz etmektedir.”

 “Önlem Alınmazsa Krizin Psikolojik Sonuçları Da Olacak”

Erdem, Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz 2001 ve 2008’den farklı olarak kamu borçlarından dolayı değil, reel sektörün borçlarından oluştuğunu ve bu nedenle borcun yeniden yapılandırılmasının daha zor olduğunu ifade ederek, reel sektördeki bu sıkıntı düzeltilmediği ve önlem alınmadığı takdirde ekonomik krizin etkisi sadece politik değil sosyal ve psikolojik sonuçları da olacağını ve toplumun günlük yaşam deneyimi baştan aşağı olumsuz etkileneceğini belirtti.

TBMM Başkanlığı'na araştırma komisyonu talebiyle verdiği önergesinde Erdem, krizden kurtuluşun ekonomik yollarının araştırılması, krizi körükleyen siyasi yanlışların önüne geçilmesini sağlayacak yolları tespit edilmesi ve reel sektörü ve yatırımcıları teşvik edecek ekonomik ve siyasi çalışmaların belirlenmesi ve toplumun kriz sürecinden minimal düzeyde etkilenmesinin ve yurttaşların alım gücünü artırarak ekonomik olarak desteklenmesinin yollarının tespitini talep etti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.