Öne Çıkanlar istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray çin cumhurbaşkanı Koç Holdingin 2023 yılı net karı 16 Mart 2024 Cumartesi Gündem Özeti 16 Mart 2024 Gündem Özeti

CHP’li Erdoğdu: “Geniş Kapsamlı İşsizlik 7,5 Milyon”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Kasım ayına ait istatistiklerin işsizlik sorununun uzun süre gündemde olacağının habercisi olduğunu belirterek, geniş kapsamlı işsizlerin sayısının 7,5 milyona dayandığını söyledi.

Erdoğdu, TÜİK tarafından bugün açıklanan işsizlik verilerine ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede, Haziran seçimleri öncesinde günü kurtarmaya yönelik teşviklerle sınırlı düzeyde azalan işsiz sayısının seçimlerin hemen sonrasında artmaya başladığını belirterek, “24 Haziran seçimlerinden bu yana resmi işsiz sayısına yaklaşık 900 bin kişi eklendi, resmi işsiz sayısı 4 milyona dayandı. Resmi işsiz sayısı 4 milyona varır, TÜİK'in oranı yüzde 12,3 olurken kadınlarda işsizlik oranı yüzde 14,7’ye yükseldi. Geniş kapsamlı işsizlerin sayısı 7,5 milyona dayandı. İşsizlikteki artış, işgücüne katılma oranının azalmasına rağmen gerçekleşiyor. Diğer bir deyişle çeşitli gerekçelerle işgücü piyasasından çekilenler dahil edilse işsiz sayısı çok daha yüksek olur. İstihdamda ise hem bir önceki aya göre hem de bir önceki yıla göre önemli daralma görüldü. Ekim ayına göre istihdam 556 bin kişi azaldı. 2017 Kasım ayına göre ise 201 bin kişi azaldı. Haziran seçimlerinden bu yana 1 milyon kişilik istihdam kaybı var. Haziran’dan itibaren yaklaşık 300 bin kişiye geçici istihdam yaratıldı.” dedi. 

Toplum Yararına Çalışma ve İş Başı Eğitim gibi geçici yöntemler hesaba katılmadığında gerçek istihdam kaybının 1 milyon 300 bin kişi olduğunu ifade edilebileceğine dikkat çeken Erdoğdu, kriz öncelikle kadınları vurduğunu vurgulayarak, “Kasım ayında işsiz kadınların sayısı 1 milyon 542 bin oldu. 2008 krizinde kadınların işgücüne katılım oranları artmış ve kadınlar işgücü piyasasına çıkmışken bu defa tersi yaşanıyor. Kadınlar işsiz kaldıklarında işgücü piyasasından çekilip ev işleri ve hasta-çocuk bakımı işlerine çekildiği için ham kadınların işgücüne katılım oranı düşüyor hem de iş arayan kadınların sayısı azalıyor. Nitekim işgücüne dahil olmayan kadınlar arasında ev işleriyle meşgul olduğunu belirtenlerin sayısı Haziran seçimlerinden bu yana 281 bin kişi artmış.” dedi. 

"YAŞLILAR DA ÇALIŞMAK ZORUNDA"

Verilere bakıldığında her 10 yaşlı insandan birisinin çalışmak zorunda olduğunu kaydeden Erdoğdu, “65 yaş üzerinde olup çalışmaya devam eden 830 bin kişi var” dedi. Tarım dışı işsizlik oranında ise bir yıl öncesine göre 2 puan, 1 ay öncesine göre de 0,7 puan artış gerçekleştiğini anlatan Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“Genç nüfusta işsizlik oranı yüzde 23,6. Ne eğitimde ne istihdamda olanların oranı da yüzde 24,3’e yükseldi. Geçici önlemlerle kof kampanyalarla istihdam yaratamadılar, mevcut işlerin korunmasını sağlayacak ekonomi politikalarını uygulamadılar. 15-24 yaş aralığında bulunan her 10 gençten birisi işsiz. Genç işsizlik oranı Nisan ayından beri yüzde 7 oranında arttı. 1 milyon 202 bin gencimiz işsiz. Kriz genç kadınları da vurmuş görünüyor. Her 100 genç kadından 28’i işsiz. Tarım dışında bu oran yüzde 32’ye çıkıyor. İşsizlik kıskacında bulunan genç kadınlar işgücü piyasasından çekiliyor, eve kapanıyor. 15-30 yaş arasında ne eğitimde ne de istihdamda bulunan yaklaşık 5 milyon gencimiz bulunuyor. Bunun 3,5 milyonu kadınlardan oluşuyor. 25-29 yaş arasında bulunan ve bu yaştaki kadın nüfusunun yarısına tekabül eden 1,6 milyon genç kadın hiçbir üretken faaliyette bulunmaksızın eve kapanmış durumda.”

Hazirandan bu yana imalat sanayiinde 53 bin, inşaatta 272 bin, toptan perakende satışta 156 bin, konaklama ve yiyecek hizmetlerinde ise 184 bin kişilik istihdam azaldığının altını çizen Erdoğdu, “Haziran seçimlerinden sonra ‘ekonomiyi şaha kaldıracağız’ diyenler işsizliğe çare olamıyor. Erdoğan yönetimi toplum yararına çalışma altında geçici istihdam biçimlerini yaygınlaştırmaya, işsizlik sigortası fonunun amaç dışı kullanımını sürdürmeye çalışıyor. İşsiz kalanların koşullarını göz önünde bulundurmadan fonun kullanımı ekonomiye de emekçiye de fayda sağlamıyor” diye konuştu. 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.