Öne Çıkanlar chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu HAVA HAREKATI türk silahlı kuvvetleri DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bugünün gündemi süt cumhurbaşkanı ihracat almanya tbmm 14 Nisan 2024 Gündem Özeti

CHP’li Erdoğdu: Sıcak Para Bağımlısı Ekonomi Alarm Veriyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, ekonomide yabancıların nitelikli doğrudan yatırımları azalırken, yüksek faize koşan sıcak paranın ağırlığının arttığını belirtti. Erdoğdu, “Sıcak para bağımlısı ekonomi alarm veriyor” dedi.

Erdoğdu, cari işlemler açığı ve ödemeler dengesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Geçen yılın ilk 8 ayında 22 milyar dolar olan cari açığın 27 milyar dolara yükseldiğini ifade eden Erdoğdu, “Geçen yıl aynı dönemde ülkeye 33 milyar dolar net dış kaynak girişi olurken, bu yıl bu rakam 25 milyar dolara geriledi. Bu durum kur üzerinde baskı yaratarak yükselmesine sebep oldu, rezervlerimizi eritti” dedi.

“KAYNAĞIN NİTELİĞİ DE KÖTÜLEŞTİ”

Erdoğdu, “Dışarıdan gelen taze kaynak, cari işlemler açığının finanse edilmesine yetmediği gibi gelen kaynağın niteliği de kötüleşti. Yabancıların gayrimenkul alımı şeklindeki doğrudan yatırımları artarken, ekonomi açısından anlamlı olan gayrimenkul dışındaki yatırımlarında keskin bir düşüş yaşanıyor. Yabancıların gayrimenkul dışındaki doğrudan yatırımları yüzde 35 gibi sert bir düşüş yaşadı” değerlendirmesinde bulundu.

“SICAK PARANIN BU HACME ULAŞMASI BÜYÜK BİR RİSK”

Sıcak para girişinde ise ciddi bir artış olduğunu, ilk 8 ayda yabancıların mevduat, hisse senedi ve bono yatırımlarından oluşan sıcak para girişinin geçen yıla göre yaklaşık yüzde 42 artarak 20 milyar dolara çıktığını belirten Erdoğdu, şunları kaydetti:

“Yüksek faize koşan sıcak paranın ağırlığının daha da artması, ekonomide kırılganlığa ve kurdaki oynaklığa neden oldu. Artan kur riski, yüksek açık pozisyon nedeniyle işletmelerin artık uzun vadeli dış kredi almakta çok zorlandıklarını gösteriyor. Bu yüzden artan kısa vadeli dış kredi miktarı, şirketler cephesinde dış finansman ve kur duyarlılığı sorunlarının katlanmasına yol açıyor. Bu gelişme, yabancı yatırımcıların Türkiye’yi artık daha riskli gördüklerini ve getirdikleri dövizi her an geri çekebileceklerini de gösteriyor. Sıcak paranın ülke finansmanında bu kadar önemli bir hacme ulaşması büyük bir risk. AKP rejimi günü kurtarmak adına bu konuda seçici bir politika izlememiş, gelen her sıcak paraya kapı açmış, doğrudan yatırımları umursamamış ve sonuçta Türkiye sıcak paranın her tür kaprisine ve tuzağına açık bir ülke durumuna gelmiştir.”

“DİKEN ÜSTÜNDE TÜRKİYE”

Yaşanan son vize kriziyle bir kez daha, sıcak paranın anında çıktığını bu nedenle özellikle devlet kağıtlarına yatırım yapanları tutabilmek için faizlerin yükseltildiğini belirten Erdoğdu, şöyle devam etti:

“Türkiye’nin müzmin cari açık probleminin yanında, özellikle sıcak paraya dayandırılmış dış finansman modeli tökezledikçe kamu maliyesi de hızla bozuluyor. Ekonomi cari açığın yanında kamu açığı problemiyle de yüz yüze geliyor. Buna çözüm bulunamaması halinde, sürecin bankacılık kesiminde de önemli hasarlara yol açması kaçınılmaz. Şubat- Ağustos 2017 arasında cari açığın finansmanı için kullanılan 25 milyar dolarlık dış kaynağın neredeyse yüzde 74’ü sıcak para. Sıcak paraya bu ölçüde bağımlılık Türkiye’yi diken üstünde tutuyor. Riski gördüğünde çıkabilen bu spekülatif sermaye ne yazık ki  ülkeyi anında sarsacak bir konuma erişti.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.