CHP’li Erdoğdu: “Yazın Para Basıp Enflasyonu Şişiren, Kışın Yüksek Faiz Çeker”

CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, AKP’nin seçim dönemlerinde halka seçim rüşveti olarak dağıtmak için bol para basarak enflasyonu artırdığını belirterek, “Ağustos böceklerinden farkları yok. Yazın bol para basarak enflasyonu şişiren, kışın yüksek faiz çeker, halka ise acı reçete düşer” dedi.

Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, “Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faiz ne kadar düşük olursa enflasyon da o kadar düşük olur” diyerek ekonomi teorisini ters yüz eden AKP ekonomi yönetiminin, faizi düşürmenin enflasyonu indirmediğini, dövizdeki artışı önlemediğini, ihracatı artırıp ithalatı azaltmadığını, ekonominin gerçekleriyle karşılaşınca anladığını belirterek şunları söyledi:

“Seçimlerde para basarak, bol keseden seçim rüşvetleri dağıtan AKP iktidarı, faizi baskı altında tutarak enflasyonu düşürmeye çalıştı. Öyle bir dünya yok. Şimdi enflasyonu düşürmeden faizi artırarak kuru düşürme kolaycılığına kaçmaya çalışıyorlar. Bunun da çare olmadığını görecekler. Bu durumun çaresi acı reçete. O reçeteyi de halka yedirecekler.  Sürekli geçmiş iktidarları faizcilikle suçlayanlar, Merkez Bankası politika faizini şimdilik yüzde 15’e çekerek faize tam gaz verdi. Bu, hükümetin ekonomi politikasında yaptığı yanlışların bir yansımasıdır. Yazın bol para basarak enflasyonu şişiren, kışın yüksek faiz çeker.”

FAİZ HARCAMALARINDA İPİN UCU KAÇTI

Son dönemde geçmişte savunulanın tam tersi bir politikaya yönelen, Merkez Bankası politika faiz oranlarını artıran, kamu bankalarının kredi genişlemesini durdurarak sıkı para politikasına dönen AKP ekonomi yönetiminin, faiz harcamalarında ipin ucunu kaçırdığının görüldüğünü bildiren Erdoğdu, “Hata üzerine hata yapan iktidar, Merkez Bankası’nın uygulamada sadece 25 baz puan artırsa da resmi politika faizini 475 baz puan artırarak yüzde 10,25’den yüzde 15’e çıkararak, 120 milyar dolarlık Merkez Bankası rezervlerini boşa harcadığı gibi faizi de düşüremediğini resmen ilan etmiş oldu” diye konuştu.

DEVLETİN FAİZ HARCAMASI, YATIRIMA AYRILAN ÖDENEĞİ GEÇECEK

Para Politikası Kurulu’nun 22 Ekim’deki toplantısında politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını yüzde 10,25 düzeyinde sabit tutarken, operasyonel çerçevede değişikliğe giderek Geç Likidite Penceresi (GLP) faizini yüzde 14,75’e yükselttiğini hatırlatan Erdoğdu, şöyle devam etti:

“O nedenle uygulamada 25 baz puan diyoruz. Merkez Bankası’nın fonlama kompozisyonunda GLP kanalını etkin olarak kullanacağı ve efektif fonlama maliyetini yükselmeye devam edeceği belliydi. 18 Kasım itibariyle Merkez Bankası’nın piyasayı ağırlıklı olarak geç likidite penceresinden yüzde 14,75 faizle fonladığını ve ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin bunu da aşarak yüzde 14,8’e kadar yükseldiğini gördük. Politika faizini yüzde 15’e çıkarmak aslında malumun kabulüdür.

Orta vadeli program da (OVP) iktidarın faiz karşısındaki duruşunun bir itirafı gibi. Öyle ki, programa göre devletin faiz harcaması, 2020 yılından itibaren yatırım için ayrılan ödeneği geçecek. OVP, bütçe açığındaki artışla birlikte faiz harcamalarında da olağandışı bir yükselmenin yaşandığını ortaya koydu. 2018 yılını 142 milyar lira yatırım, 79 milyar lira faiz, 2019 yılını 115 milyar lira yatırım, 108 milyar lira faiz harcaması ile tamamlayan Türkiye’nin yatırım harcamaları, bu yıl yüzde 9 artışla 126 milyar liraya çıkacak.”

YATIRIM HARCAMALARI YERİNDE SAYACAK

OVP’de yatırım harcamaları olarak 2021’de yüzde 18 artışla 148 milyar liraya, 2022’de sadece yüzde 1 artışla 150 milyar liraya çıkacağının tahmin edildiğine işaret eden Erdoğdu, şöyle devam etti:

“2023 yılında ise yatırıma yüzde 20 artışla 180 milyar liraya çıkacağı tahminine yer verildi. Buna karşın, 2019’da 108 milyar lira olan faiz harcamaları, 2020’de yüzde 36 artışla 147 milyar liraya çıkacak. Hedefler tutarsa, resmi enflasyonun yüzde 11,9 olduğu ülkede, bu yıl yatırım harcamalarındaki artış yüzde 9’da kalırken, faiz harcamalarındaki yükseliş yüzde 36’yı bulacak. 2021’de ise yüzde 30 artarak 190 milyar lira olması hedeflenen faiz harcamalarının 2022’de yüzde 14 artışla 216 milyar, 2023’de ise yüzde 6,5 artışla 230 milyar lira olması öngörülüyor. 2020-2021-2022 yıllarında yatırım harcamaları yerinde sayarken, faiz harcamaları katlanacak. Bu iktidarın faiz derdi olsaydı OVP’ye göre, 4 yılda yatırıma 603, faize 783 milyar lira harcamayı planlamazdı.”

2021-2023 dönemindeki faiz ödemelerinin çok daha fazla olacağını, yatırım harcamalarının da daha altta kalacağının apaçık ortada olduğunu bildiren Erdoğdu, “Her fırsatta faiz karşıtı olduklarını söyleyen ama gerçekte faiz lobilerinin esiri olan AKP’nin ve ekonomi politikalarını belirleyenlerin hiçbir hesabının tutmadığı kaç kez ortaya çıktı. Ülkeyi yeni baştan inşa edecek kadar bir parayı faize yatıran bu iktidar döneminde, artan kurlar yatırımın önündeki en büyük engel. Faiz ödemelerinin de çok daha yükseleceğini söylemek yanlış olmaz” diyerek açıklamasını tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.