Öne Çıkanlar istanbul Aydem Yenilenebilir Enerji Genel Müdürü Ömer Fatih Keha Türk EğitimSen Genel Başkanı Talip Geylan Kuşadası Belediyesi EMİNE ERDOĞAN myk galatasaray cumhurbaşkanı Koç Holdingin 2023 yılı net karı 16 Mart 2024 Cumartesi Gündem Özeti 16 Mart 2024 Gündem Özeti Keşan Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi

CHP’li Erdoğdu: Yeni Ekonomi Programı’nda Kriz Var, Çözüm Yok

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan Yeni Ekonomi Programı’na ilişkin “Programda kriz var ama çözüm yok” dedi.

Erdoğdu, yaptığı açıklamada, Yeni Ekonomi Programı’nın (YEP) bir krizle mücadele programı olmadığını ifade ederek, şunları kaydetti:

“2021’de enflasyonu yüzde 6’ya indireceğiz’ diyorlar. Nasıl yapacaklar, somut hiçbir emare yok. ‘2019’da 60 milyar TL tasarruf sağlayacağız, 16 milyar TL gelir artışı sağlayacağız’ denilmiş ama nasıl yapılacağına dair gerçekçi ve somut bir yol haritası yok. Aşırı kur artışı ve oynaklığı sonucu sarsılan bankacılık ve reel sektörle ilgili hiçbir somut düzenleme yok. Yüksek girdi fiyatları ve ithalat dampingiyle çökertilen tarım sektörü ile ilgili en küçük bir umut verilmemiş. Program, muğlak genel geçer ifadelerle ‘krizi çözeceğiz’ denilen bir manzumeden ibaret. YEP açıklanır açıklanmaz kurun yükselişe geçmesi, piyasanın YEP’i hayalci ve muğlak bulduğunun da göstergesi.”

“BANGLADEŞLEŞME SÜRECİ

Erdoğdu, enflasyon ve işsizlik gibi göstergelerde gerçeklerle uyumsuz hedeflerin anlatıldığını, YEP’in umudunu, kur artışıyla rekabet gücünü artıran ihracata bağladığını belirterek, şöyle dedi:

“Berat Albayrak’ın kavrayamadığı gerçek, ihracatımızın önemli oranda ithalata bağlı olduğu. Bu durumda ihracat rekabet avantajı önemli oranda kur karşısında eriyen düşük ücretlere bağımlı olacak. Adalet ve eğitimi sistemi çökertilmiş yetişmiş insan gücünü beyin göçüyle kaybeden bir ülkede, ihracatta yüksek katma değerli üretimle rekabet avantajı hayaldir. İhracatta rekabet avantajı sadece düşük reel ücretlere dayanıyorsa bunun adı ‘Bangladeşleşme’ sürecidir. Bangladeş de düşük reel ücretle ihracatta rekabet yaratmaya çalışıyor.”

“2019’DA RESMİ İŞSİZ SAYISI 4 MİLYONU AŞACAK”

Erdoğdu, YEP’de ‘işsizlik oranı beklentisinin 2018 için yüzde 11.3, 2019 için yüzde 12 olacak’ ifadesinin, ‘2019’da resmi işsiz sayısı 4 milyonu aşacak, yani 1 milyona yakın insan işini kaybedecek’ anlamına geldiğini kaydederek, “Krizle mücadelede iki önemli silahımız vardı; bunlardan birincisi Merkez Bankası’nın faiz artışı diğeri OVP idi. Krizle mücadelede en etkili iki araçta elimizden çıktı ve krizin en önemli değişkeni kur üzerinde hiçbir etkisi olmadı çünkü sorunu doğru tanımlayamıyorlar” dedi.

Kamu yatırım ve teşviklerinde 2019’da toplamda 35 milyar TL kesinti yapılacağının da ifade edildiğini belirten Erdoğdu, “Hangi projelerin iptal edileceği ve hangi sektörlere ne kadar kısıntıya gidileceği karara bağlanmamış. Kamu yatırımlarında yüzde 30 daralma öngörülürken ve özel sektörün yatırımları kıstığı ortadayken, açıkladıkları büyüme ve işsizlik hedefleri gerçekçi değil. Programın tek gerçekçi yanı, 2018 enflasyonunun yüzde 20’nin üzerinde olacağı” dedi.

“SEBEP SİYASAL ÇÖKÜŞ”

Türkiye’de ekonomik çöküşün altında yatan sebebin “siyasal çöküş” olduğunu savunan Erdoğdu, şöyle devam etti:

“Yaşadığımız bütün sorunların altında otoriter tek adam yönetimi var. Yargı bağımsızlığı ve hukukun üstünlüğünün olmadığı, OHAL’in kalıcı hale getirilmesiyle temel hak ve özgürlüklerinin askıya alındığı, mülkiyet hakkının risk altında olduğu, milletvekillerinin tutuklu olduğu ve yolsuzlukların kurumsallaştığı bir ülkede hiçbir ekonomik önlem çalışmaz. Ne yazık ki bu gerçeği yaşayarak öğreniyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.