CHP’li Gürer: Çiftçi Ekim ve Bakım Yapamayacak Noktaya Geldi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer TBMM’de düzenlediği basın toplantısında üreticilerin sorunlarını dile getirdi. Elmanın 10 kuruş, patatesin 25 kuruşa alıcı bulduğunu kaydeden CHP’li Gürer “Maliyetin altında ürün satan üretici ve çiftçi ekim ve bakım yapamayacak noktaya geldi” dedi.

Elma ve patates ürünlerinde yaşanan sorunlar için Tarım Bakanı’nı göreve çağıran Gürer, verilere dayalı bilgiler dışında kayıt dışı üretim olduğuna dikkat çekti. Bu nedenle planlanan üretimden fazla ürün eldesi olduğunu, sorunların, verilerin yetersizliğinden de oluştuğunu söyledi. Yurt dışı satım olanaklarında oluşan daralmanın da üreticilerin sorun yaşamalarına neden olduğunu kaydeden Gürer, mevsimsel, pazarlama, depolama sorunları yanında aracılık sisteminin de ele alınarak çözüm yaratılmasını önerdi. Tarım ile geçinen bölgelerde tarım için açıklanan ve reform diye  duyurulan  uygulamalardan  yeterince  çiftçi ve üreticinin fayda sağlamadığını da ifade etti.

CHP’li Gürer, Niğde ilinin IPARD Avrupa Birliği Kırsal Kalkınma projesinden sonra Havza Bazlı Tarımsal Destek dışı da kaldığını vurgulayarak geliri tarım ve hayvancılığa dayalı Niğde ilinin hangi veri ve kriterlerle  uygulamaların dışında kaldığının da açıklanması gerektiğini söyledi.

Gürer, elma da bu yıl üreticinin yüzünün gülmediğini belirterek açıklamasına şöyle devam etti:
“Ülkemizde toprak ve iklim elmanın yetişmesi için elverişli. O nedenle hemen hemen her ilde elma yetiştiriciliği var. Dünyada Çin ve ABD sonra 3. sıradayız. İhtiyacımızdan fazla ürettiğimiz için de bunun bir yolla tüketilmesi gerekir.  Dış satım bu nedenle önemli. Komşumuz Rusya bu bağlamda önemli bir alıcı ülke. Ülkemizde  3,5 milyon ton elma yetişiyor. TÜİK verilerindeki 2015 yılı sonuçlarına göre elma üretiminde Isparta birinci, Niğde ikinci, Karaman üçüncü. Niğde’de 228 bin 520 dekar alanda 416 bin 671 ton elma üretildi.2015 yılında ülkemizde toplam 1 milyon 714 bin 98 dekar alanda 2 milyon 569 bin 759 ton elma üretildi. TÜİK’in  mayıs ayında yaptığı açıklamada 2016 yılı için bir önceki yıla göre elmada yüzde 12,3 oranında artış, tahmin edilmişti.

"Elmada Depolamada da Sorun Var"

Türkiye’deki toplam elma ağacı sayısı ise 7 0695 710’dur.Kişi başına tüketim yıllık 27 kilogram civarında. Yüzde 15 dış satım yapılıyor ama genelde bodur elma pazar buluyor. 40-50 yıl önce oluşan bahçeler de ciddi sorun var. Modern yetiştiricilik sistemleri için destek ve teşvikler artırılıp bu bağlamda çalışmalar oluşturulmalıdır. Kayıt dışı üretim de var. Elmada depolamada da sorun devam etmektedir. Özellikle depolamada, modern depolar artırılmalıdır. Girdi maliyetleri artışı sürmektedir. Ayrıca mevsimsel sorunlar, don ve dolu bu yıl önemli zarar vermiştir. Kayıtlı üretici dışı destekten mahrum kalmaktadır. Bu yıl ilaçlamaya rağmen üründe zarar oluşmuştur. İlaca karşı zararlıların bağışıklık kazandığı ifade edilmektedir. Maliyeti 70 kuruşu bulurken 10 kuruşa elma meyve suyu fabrikasına gitmektedir. Üreticinin pazardan marketlerden yüksek fiyatlı ürün almasının nedeni de aracılık sisteminin düzenli kılınamamasıdır. Elma üretim, tüketim ve ihracatında, teşvik ve destek sağlanmalıdır. Meyve suyu, marmelat, sirke, çay, jips, pulp, elma kurusu gibi yan ürünler için de tesis sayılarının artması sağlanmalıdır. Dededen kalma ağaçlar verim ve kalite sorunu nedeni ile devlet desteği bölgeye dayanıklı dönüşümler yaratılmalıdır.”

Patates Üreticisi Perişan

Patates üreticisinin  bu yıl da zor durumda olduğunu ifade eden CHP’li Gürer  “Geçen yıl 200 bin ton patates değer bulmadı bu yılda benzer durum var çiftçi ekim yapamayacak duruma geldi. Mutlaka patates değer bulmalı, hükümet acilen yurt dışı için 50 dolar teşvik vermeli” ifadelerini kullandı.

Gürer, Güneydoğu sorunları yanında Suriye Irak olaylarının önemine de vurgu yaparak, “Gündem bu sorunlarla dolu ama Tarım Bakanlığı üretici ve çiftçi sorunlarına çözüm bulmak için var” dedi.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.