Öne Çıkanlar diyarbakır Kent Ayyuka eNBE azerbaycan istanbul çin türkiye 17 Mart 2024 Pazar Gündemi gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan

CHP’li Gürer: “EYT’li Açlığa Mahkûm Ediliyor”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM 2020 yılı Bütçe görüşmelerinde, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’a, prim ve gününü tamamlayan, yaş nedeni ile emekli olamayıp işsiz kalan emekçilerin durumunun ne olacağını sordu. Gürer, “Bu insanlara çözüm üretmeyerek açlığa mahkûm ediyorsunuz, Suriyelilere sağlanan olanakları EYT’lilerden esirgiyorsunuz” dedi.

“EYT’LİLERİN SAYISI KAÇ?”

TBMM Genel Kurulunda yaptığı konuşmada EYT’lilerin sayısının kaç olduğunu Bakan Albayrak’a soran Gürer, “Emeklilikte yaşa takılanlar, 1999 yılında çıkarılan yasayla yaş düzenlemesi getirilenlerdir. Ancak 2008 yılında Adalet ve Kalkınma Partisi aylık bağlama oranını değiştirdi, emeklilik yaşını kademeli olarak 58'den 65'e çıkardı. Yirmi beş yıl devletine hizmet etmiş, vergi ödemiş, prim ödemiş çalışanlar, istekleri dışında yapılan düzenlemelerden mağdur oldukları için yaş düzenlemesinin kaldırılmasını istemektedir” ifadelerini kullandı.

“SURİYE’LİLER İÇİN 40 MİLYAR HARCAMA YAPAN AKP, EYT’LİYİ AÇLIĞA MAHKÛM EDİYOR!”

Beş yıldır Suriye'den gelenler için 40 milyar harcama yapabilen iktidarın, EYT'lilerin hakkını neden vermediğinin açıklanmasını isteyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “İşsiz kalan, prim ve günü tamam olan EYT'li neden açlığa mahkûm edilmektedir? Bu durum sizi rahatsız etmiyor mu? Aylık bağlama oranıyla emekli maaşları da tepetaklak oldu. İntibak düzenlemesi düşünüyor musunuz? EYT mağduru kaç kişidir?” şeklindeki sorularına açıklık getirilmesini istedi.

“GENÇ EMEKLİLİK DİYE BİR SÖZ TÜRETİLDİ, ACABA KAÇ KİŞİ 50 YAŞIN ALTINDA EMEKLİ OLABİLECEK? BU SAYIDA BİLİNMİYOR!”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, EYT’liler konusunda, Cumhurbaşkanı ve Bakanların kamuoyuyla ellerindeki bilgileri ve rakamları paylaşması gerektiğini belirterek, “EYT düzenlemesi yapılırsa kaç kişi hemen yararlanacak, kişi başı ne kadar ücret alınacak açıklanmalıdır. Ayrıca genç emeklilik diye bir söz türetildi. Düzenleme getirilirse acaba kaç kişi 50 yaşın altında emekli olabilecek? Bu sayıda bilinmiyor! İşsiz kalıp hiç bir geliri olmayan EYT’li sayısı nedir? İşsiz kalınca SGK’dan dahi yararlanamayan kişi sayısı kaçtır? Bunlarında bilinmesi gerekir. EYT sorunu, bütün partilerin birlikte oluşturacağı bir komisyon ile çözülebilir” dedi.

“GEÇİŞ GARANTİLİ KÖPRÜ, ZARAR EDEN ŞEHİR HASTANESİNE KAYNAK YARATAN AKP, EYT’LİLER İÇİN DE KAYNAK YARATMALIDIR..”

Cumhur ittifakı hiç bir konuda bu kadar karşı duruş göstermezken, EYT’lilere karşı sergilenen durumun algılanamadığı için bir neticeye ulaşılamadığını düşündüklerinin altını çizen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sorunun çözüme ulaştırılması şarttır. Kayıt dışının önlenmesi, israf harcamalarının sonlandırılması EYT’liler için kaynaktır. Geçiş garantili köprü, zarar ettiği kabul edilen şehir hastaneleri gibi yanlış uygulamalar için kaynak yaratan AKP iktidarı, EYT içinde kaynak yaratmalıdır. EYT’li esasen vergi ve prim ödeyerek alacağı ücreti 25 yıl ödemiştir. Görünen o ki EYT’lilerden yıllarca yapılan kesintilerde doğru değerlendirilmemiştir” dedi.

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, süre yetersizliği nedeniyle Gürer2in sorularına yanıt vermedi. Bakan’ın sorulara yazılı yanıt göndermesi bekleniyor.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.