Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis

CHP’li Gürer: "Öğrenciler Vakıf Ve Dernek Yurtlarına Mı Teşvik Ediliyor?"

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, öğrencilerin bazı vakıf ve dernek yurtlarına teşvik edildiği iddialarını TBMM gündemine taşıdı.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’a yönlendirdiği, ülkemizde vakıf ve dernek yurtlarının teşviki için ödemelerin yarısının devlet kurumlarınca yapıldığı, KYK yurtlarından ziyade öğrencilerin bazı vakıf ve dernek yurtlarına teşvik edildiği iddiaları ve ortaöğretim, lise, ön lisans, lisans eğitimi alan öğrenciler için yurt hizmeti veren dernek ve vakıfların sayıları ve kapasitelerini sorduğu yazılı soru önergesine Milli Eğitim Bakanı Selçuk yanıt verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’e verdiği yanıtta Bakan Selçuk, 2018-2019 eğitim öğretim yılı eğitim istatistiklerinin sayısını vermekten kaçınırken ileri bir tarihte yayınlanacağını söyledi.

Bakan Selçuk, “Öğrencilerin bazı vakıf ve dernek yurtlarına teşvik edildiği iddiaları araştırılmakta mıdır?” şeklindeki soruya, “Bakanlığımıza ulaşan herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır” yanıtını verdi.

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in yazılı soru önergesi, “Ülkemizde vakıf ve dernek yurtlarının teşviki için ödemelerin yarısının devlet kurumlarınca yapıldığı, KYK yurtlarından ziyade öğrencilerin bazı vakıf ve dernek yurtlarına teşvik edildiği iddiaları araştırılmakta mıdır? Ülkemizde ortaöğretim, lise, ön lisans, lisans eğitimi alan öğrenciler için yurt hizmeti veren dernek ve vakıfların sayısı kaçtır? Kapasiteleri ne kadardır?” şeklindeki sorular sordu.

BAKAN YANITLADI

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk verdiği yanıtta, “Bakanlığımızın resmi istatistik programı kapsamında yer alan "Milli Eğitim İstatistikleri Örgün Eğitim" kitabı 2017-2018 eğitim öğretim yılı ve geriye dönük verileri http://sgb.meb.gov.tr/www/resmi-istatistikler/icerik/64 adresinde yayınlanmıştır.

Söz konusu yayınlanan kitabın 3.7 tablosunda özel öğrenci yurtlarının sayısı, yatak kapasitesi ve yurtta kalan öğrenci sayıları yer almaktadır. 2018-2019 eğitim öğretim yılı eğitim istatistikleri ise ileri bir tarihte aynı adreste yayınlanacaktır.

Ayrıca öğrencilerin KYK yurtlarından ziyade bazı vakıf ve dernek yurtlarına yönlendirildiğine ilişkin Bakanlığımıza ulaşan herhangi bir bilgi ve belge bulunmamaktadır.

“YURT SORUNUNU ÇÖZECEK ÖNLEMLER ALINMALI”

Türkiye’de 129’u devlet 73’ü vakıf olmak üzere 202 üniversiteye online kayıtların 25 Ağustos’ta bittiğini hatırlatan Ömer Fethi Gürer, “2019-2020 akademik yılında üniversitelere adım atan 504 bin 271 gençle birlikte, yükseköğretimde öğrenci sayısı 8 milyon 261 bin 457 kişi oldu. Üniversite kenti olan İstanbul, Ankara, İzmir gibi büyükşehirlerde ciddi barınma sorunu var. Tarafımıza bu konuda ulaşan çok kişi oldu. Kredi Yurtlar Kurumu’nun yurt geneli barınma kapasitesi 601 bin kişi. Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın hedefi, yatak kapasitesini yılsonuna kadar 670 bine çıkarmak. Ancak bu da sorunu çözmek için yetmiyor. Kamudaki yurt sorununu çözecek önlemler alınmalı. Üniversitelere çok ilde ulaşım, araçlar ile sağlanıyor. Öğrenciler eğitim giderleri yanında, konaklama ve ulaşım harcaması ile mağdur oluyor” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.