Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari atatürk çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan kızılay operasyon kurban bayramı

CHP’li Gürer: Serbest Piyasa Ekonomisi Değil, Serbest Soygun Ekonomisi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, ürünlerin bu yıl Temmuz ayında geçen yıla göre yüzde 50 zamlandığını belirterek, “Bunun adı serbest piyasa ekonomisi değil, serbest soygun ekonomisidir” dedi. 
 
Gürer, bir yılda kuru fasulyenin yüzde 28, elmanın yüzde 38, nohudun yüzde 50 oranında zamlandığını hatırlatarak, “Ülkemizde, maaşında yüzde 7 oranında zam gören işçi, memur ve emekli, tüketicinin  ne yapsın. Üretici tarlada yok pahasına sattığı ürünü marketten 5 kat fazla fiyatla vatandaş satın almaya zorlanıyorsa bu soyguna kim dur diyecek?” ifadelerini kullandı.
 
“Üretici Ürettiğini Maliyetine Satamıyor”
 
Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) 2017 yılı araştırmasında yer alan üretici ile market fiyatları arasındaki uçuruma da vurgu yapan Gürer, bazı ürünlerde tarla fiyatı ile market fiyatı arasında yüzde 500’e varan artışların olduğuna işaret ederek şunları kaydetti:
 
“Tarlada üreticinin yok pahasına sattığı ürün markete ulaşana kadar 5 kat artış gösteriyor. Benim Niğdeli hemşerilerim bahçede birinci kalite seçme elmayı  70  kuruşa satıyor. Fiyat 10 kuruşa kadar boyut ve özelliğine göre düşüyor. AVM  raflarında 3.20 ile 6.50 liraya kadar satılıyor. Aradaki fark en az yüzde 485’i buluyor. Yine 18 kuruşa tarlada satılan kuru soğan marketlerde 96 kuruşa satılıyor. Aradaki fark ise yüzde 451 bunun adı serbest piyasa ekonomisi değil, serbest piyasa soygunudur. Üretici ürettiğini maliyetine satamıyor. Üretici için gerekli olan gübre, ilaç, tohum, enerji, su, mazot her yıl zamlanıyor. Tüketici de her üründe zamlarla karşılaşıyor. Tarımda olduğu gibi pazarda da aracılık sistemine çeki düzen verilmesi gerekiyor. Pazarda da planlı bir düzen sistem kurulması gerekiyor. Zengin daha da zenginleşirken yoksul daha da yoksullaşıyor. TÜİK verilerine göre asgari ücretlinin satın alma gücü 53 temel gıda maddesinde düşerken, memur ve emeklinin 45, işçilerin ise 41 gıda maddesinde satın alma gücünün düştüğü görülüyor.”
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.