Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

CHP'li Gürer: Sicil Affı Ne Zaman Uygulanacak?

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer TBMM’de sicil affının yasallaşmasına ilişkin uygulamada sorunların bulunduğunu söyledi.

TBMM’de söz alarak esnafın sorunlarına değinen Niğde Milletvekili Gürer, yaptığı konuşmada şöyle dedi:

“Esnaflarımızın sorunu giderek derinleşmektedir. Kapanan iş yerlerinin yanında icralık borçlarla çok sayıda esnaf mağdurdur. Kredi ile Hükûmet vaatleri, katı kurallar esnaflar için çözüm olmamaktadır. Krediden sınırlı esnaf yararlanabilmektedir. 27 Ocakta Resmî Gazete ’de yayımlanıp yürürlüğe giren sicil affı banka şubelerinde hâlen uygulamaya alınmamıştır. Karşılıksız çek, protestolu senet, gecikmiş kredi kartı ve diğer kredilerle ilgili düzenlemeler bir an önce uygulanmalıdır. Sicil affı için bankalarla görüşen esnafa ‘Müdürlükten bir talimat gelmedi’ denmekte ve geri gönderilmektedir.”

“Esnaf Perişan”

CHP’li Gürer kapanan iş yerlerine de dikkat çekerek, “Esnaf zor durumda, hükümet acil çözümler üretmeli. Niğde ilinde üç yılda 4 bin 663 iş yerinin kapanıp 17 bin 857 kişinin işsiz kaldığı Çalışma Bakanının yazılı yanıtıyla ortaya çıkmıştır. Niğde'nin esnafı ekmek parası kazanabilmek, borçlarını ödemek, söz verilen krediden yararlanıp kapısını açık tutmak için uğraşı içindedir. Esnaflarımızın sorunlarıyla Hükümetin ilgilenmesini ve bunların çözümü için de acil çözümler üretilmesini temenni ediyoruz” dedi.

Bakan Şimşek’e De Sordu

CHP’li Vekil Gürer, Kanun tasarısı görüşmelerinde konuyu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’e de soru olarak yöneltti. Gürer, “Sicil affı Meclis’ten geçti ancak bankalara bu yönde bir bildirim gitmediği için vatandaş banka kapısından dönmektedir. Bu uygulamada kredi yapılandırması için bankaya gidildiğinde ne zaman dönülmeyecektir, bununla ilgili tarih verebilir misiniz?” dedi.

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek de, “Tabii, burada yüce Meclisimiz bir düzenleme yaptı, bu bütün bankalar için bağlayıcı ama bankaların kime ne ölçüde kredi verip vermeyeceği hususu apayrı bir konudur. Yani, sicil affının varlığı veya sicilin temizlenmiş olması tek başına kredi verilebilir olup olmadığını sağlamayabilir. Dolayısıyla, bankalar risk değerlendirmesini yaparlar, teminata bakarlar, ona göre kredi verip vermeyeceklerine karar verirler” yanıtını verdi.
 
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.