Öne Çıkanlar terörist Covid19 cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan cumhurbaşkanı erdoğan Koronavirüs suriye Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar türkiye ak parti yunanistan abd vakıfbank

CHP’li Gürer: Tam da Basın Bayramına Denk Gelen Gün Duruşmaya Çıkacaklar

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Sırf gazetecilik görevlerini yaptıkları için hapse atılan Cumhuriyet Gazetesi’nin yazar ve çizerleri, aylar sonra tam da 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramına denk gelen gün mahkemede duruşmaya çıkacaklar” dedi.

CHP’li Gürer, “24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramı” nedeniyle yaptığı açıklamada, uydurma bahanelerle, gazetecilerin haksız yere hapse atıldığı bir ülkede 24 Temmuz’un Basın Bayramı olarak kutlanamayacağını söyledi. Gürer, 1908 yılında basında sansürün kaldırıldığını anımsatarak, “Aradan bir asırdan fazla bir zaman geçmesine rağmen, ülkemiz dünya coğrafyası üzerinde basındaki sansürden en çok etkilenen ülkeler arasında yer almaktadır. Gazeteciler, uydurma bahanelerle, haksız yere hapislere atılmaktadır. Baskı, zulüm sadece basın sektöründe değildir, iktidarın karşısında olan düşünce sahipleri, fikir sahipleri mahkemelerde süründürülmektedir” dedi. 

“Demokrasi Düşünce Özgürlüğü ve Basının Tarafsızlığı İle Güçlenir”

Bu yıl 24 Temmuz’un gazeteciler için ayrı bir önem taşıdığına da işaret eden Gürer, şunları kaydetti:

“Sırf gazetecilik görevlerini yaptıkları için hapse atılan Cumhuriyet Gazetesi’nin yazar ve çizerleri, aylar sonra tam da 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramına denk gelen gün mahkemede duruşmaya çıkacaklar. Uzun süredir tutuklu bulunan Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Murat Sabuncu, yazarlar Güray Öz, Kadri Gürsel, Muhabir Ahmet Şık, karikatürist Musa Kart, Turhan Günay, Akın Atalay, Hakan Kara, Bülent Utku, Emre İper, Önder Çelik ve Mustafa Kemal Güngör, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramına denk gelen gün mahkemede savunma yapacaklar. Cumhuriyet Gazetesi’nin yönetici, yazar ve çizerleri ile sadece gazetecilik görevini yaptığı için hapse atılan  Sözcü Gazetesi’nin çalışanları için adalet istiyoruz. Kaçma şüphesi olmadığı halde tutuklu bulunan gazetecilerin özgürlüklerine kavuşmasını istiyoruz. Sözcü gazetesinden Gökmen Ulu ve Mediha Olgun tutukluluğu da kabul edilemez bir durumdur. Demokrat, yurtsever, gerçekleri söyleyen yazan gazetecilere baskı kabul edilemez. Demokrasi düşünce özgürlüğü ve basının tarafsızlığı ile güçlenir. Kaçma şüphesi olmayan ve çağrıldığında gelen gazeteciler için tutuklama kabul edilemez.“

CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu’nun tutuklanarak cezaevine konulduğunu da anımsatan Gürer, Sözcü ve Cumhuriyet Gazetesi çalışanları ile Berberoğlu’nun sadece gazetecilik görevlerini yerine getirdikleri için tutuklu olmaları karşısında, Türkiye’de basın özgürlüğünden bahsetmenin mümkün olmayacağını vurguladı.

Özgür basının demokrasinin en önemli ayaklarından biri olduğuna işaret eden Gürer, “Gazetecilere zulüm ve baskıların giderek arttığı Türkiye’de, gazetecilerin, sansüre, oto sansüre, baskıya maruz kalmadan, yazdıklarından dolayı hapse atılma korkusunun olmadığı, aydınlık günlere kavuşmayı umut ediyorum. Bu vesileyle, bugün başlayacak duruşma sonrasında, sadece gazetecilik görevlerini yaptıkları için cezaevlerinde olan Cumhuriyet ve Sözcü Gazetecilerinin yönetici ve çalışanlarının hak ettikleri özgürlüğe kavuşmasını diliyor, 24 Temmuz Basında Sansürün Kaldırılışı ve Basın Bayramını bu duygularla kutluyorum” ifadelerini kullandı. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.