CHP’li Gürer: “Virüsle Yoğunlaşan İşsizlik Ve Yoksulluk İçin Acil Önlemler Alınmalı”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs tedbirleri kapsamında yaklaşık 250 bin işletmenin faaliyetlerinin durdurulduğu ülkemizde, milyonlarca kişinin işsiz kaldığını belirterek, “Gerekli önlemlerin alınmaması durumunda, insanlar virüs salgınının yanında açlık tehdidi ile karşı karşıya kalabilir” uyarısında bulundu. 

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Aralık ayında Çin’de baş gösteren ve günümüzde tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınına karşı sağlık yönünden alınması gereken tedbirler kadar, ekonomik boyutları açısından da ciddi tedbirlerin alınması gerektiğini belirtti. 

Kahvehane, kıraathane, internet salonu, oyun salonları, lokantalar, sinema ve gösteri merkezleri gibi insanların toplu olarak bulunduğu çok sayıda sektöre bağlı yaklaşık 250 bin işletmenin kapısına kilit vurulduğunu hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu işletmelerde çalışan ve kapatıldığı için işsiz kalanların sayısının mevcut işsiz sayısının iki katından daha fazla olduğuna işaret etti. 

EKONOMİK TEDBİRLER ARTIRILMALI 

İşsiz kalanların aileleriyle birlikte milyonlarca kişiye tekabül ettiğini ifade ederek, “Böyle bir ortamda devlete ciddi görevler düşüyor. Sağlıkla ilgili tedbirlerin yanında, işin ekonomik boyutuyla ilgili tedbirlerin de bir an önce alınması şart” dedi.

DOĞALSAZ, ELEKTRİK VE SU FATURALARINI 3 AY BOYUNCA DEVLET ÖDESİN 

Alınması gereken tedbirlerle ilgili önerilerini sıralayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, vatandaşların mart, nisan ve mayıs aylarına ait elektrik, su ve doğalgaz faturalarının devlet tarafından karşılanmasının zaruri bir hal altığını belirtti. 

SOSYAL DESTEK ŞART 

CHP Milletvekili Gürer, genel tedbirler kapsamında yayımlanan genelge ile kapatılan işyerlerindeki yaklaşık 20 milyon kişinin bugün işsizler ordusuna dahil olduğunun gözden kaçmaması gerektiğine vurgu yapan CHP Milletvekili Gürer, “İşsiz kalanlar İşsizlik Fonu’ndan desteklenmelidir.  Bu süreçte; yoksullar, işsizler sağlıklarıyla uğraşırken, bunların ödeyemedikleri faturaları düşünmemeleri için süratle bir “Aile Yardımları Sigortası” yasası çıkarılmalıdır,  her yoksul aileye asgari 2.000 TL’lik gelir güvencesi sağlanmalıdır” dedi.

ÇİFTÇİ VE ESNAFIN MAĞDURİYETİ GİDERİLMELİ 

Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, işyerini kapatan esnafın ve üretime geçemeyen çiftçinin yaşadığı mağduriyeti giderici bir takım önlemlerin alınması gerektiğini de sözlerine ekledi.  Faaliyetleri durdurulan işyerlerinde çalışan işçilerin kredi kartı ya da tüketici kredisi borçları bankalar tarafından üç ay süreyle faizsiz ertelenmelidir. Çiftçilerin borçları yeniden yapılandırılarak, bir yıl süreyle faizsiz ertelenmelidir. Küçük ve orta boy işletmelerin (KOBİ) bankalardan kredi kullanabilmeleri için süratle bir “sicil affı” yasası çıkarılmalıdır” diye konuştu.

KAPATILAN İŞYERLERİ 

Bilindiği gibi 16 Mart 2020 tarihi itibariyle tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kıraathane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezleri, berber, kuaförler ile sınırlama getirilen işyerlerinde  ve kendiliğinden üretimlerine ara veren işyerlerinde milyonlarca iş yeri sahibi ve çalışan işsiz kaldı. Bunların sorunlarına çözüm şarttır. İşsiz kalanlar için aç açık kalmayacakları ve destek verileceğini iktidar açıklamalıdır” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.