Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş gündem özeti Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu cumhurbaşkanı erdoğan chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Kovid19 cumhurbaşkanı Türkiyede Koronavirüsten hayatını kaybedenlerin sayısı Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı KDV bugünün gündemi CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ ENGİN ALTAY

CHP’li Gürer’den, Kapalı İşyerleri İçin “Hijyen Desteği” Önerisi

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs tedbirleri kapsamında İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle kapanan ve önümüzdeki günlerde kademeli olarak yeniden açılması muhtemel olan işyerleri için “hijyen desteği” sağlanması gerektiğini söyledi. 

Gürer, kahvehane, çay ocağı, eğlence mekanları, lokanta ve restoran işletmecilerine, işyerlerinin boya, badana ve ilaçlama giderleri için özel  destek verilmesinin şart olduğunu belirtti. 

HİJYEN DESTEĞİ ŞART

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, korona virüs tedbirleri kapsamında, 16 Mart 2020 tarihinden bu yana kapalı tutulan bazı işyerlerinin, kademeli olarak yeniden açılabileceği yönündeki gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, işyerini açacak esnaf ve sanatkarlara hijyen desteği sağlanması konusunda uyarılarda bulundu. 

16 MARTTAN BU YANA KAPALI OLAN İŞYERLERİ 

Gürer; lokanta, restoran,  kuaför, kıraathane, tiyatro, sinema, gösteri merkezi, konser salonu, nişan/düğün salonu, çalgılı/müzikli lokanta/kafe, gazino, birahane, taverna, kahvehane, kafeterya, kır bahçesi, nargile salonu, nargile kafe, internet salonu, internet kafe, her türlü oyun salonları, her türlü kapalı çocuk oyun alanları (AVM ve lokanta içindekiler dahil), çay bahçesi, dernek lokalleri, lunapark, yüzme havuzu, hamam, sauna, kaplıca, masaj salonu, SPA ve spor merkezlerinin, korona virüs tedbirleri kapsamında 16 Mart 2020 tarihinde yayımlanan İçişleri Bakanlığı genelgesiyle, o tarihten bu yana kapalı olduğunu anımsattı. Ayrıca işyeri sahiplerinin ekonomik anlamda daralma yaşadığı, çalışanların ise işsiz kaldığına vurgu yapan Gürer, “Bu yönde oluşan mağduriyetler öncelikle giderilmelidir. Kredi temininde sorun yaşayan esnaf içinde şartlar esnetilerek kredi kolaylığı sağlanmalıdır” dedi.

150 BİNE YAKIN İŞYERİ GÜNLERDİR  KAPALI 

Faaliyetlerine geçici süreyle ara veren işyeri ve işletme sayısının 149 bin 382 olarak açıklandığını hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu işyerlerinin günlerdir  kapalı olduğuna dikkat çekti. Gürer,  “Bazı işyerleri içinde güneş dahi görmeyen mekânlar var. Kapalı kaldığı sürede mikrop üreme olasılığı göz ardı edilemez. Kullanılan tüm bez aksamın temizliğinden öte mekânın badana ve boya temizliği yapılarak faaliyete başlatılmalıdır. Bu faaliyetler için esnafa gereken destek sağlanmalıdır. İstem dışı kapanan bu yerlerde esnaf zor durumdadır. En azından bu mekanlar tekrar faaliyete geçmeden önce hijyen açısından elden geçirilmesi için esnafa destek verilmelidir ” dedi.

BOYA, BADANA, İLAÇLAMA VE ÇEVRE TEMİZLİĞİ YAPILMALI 

İşyerlerinin uzun süredir kapalı olmasının, hijyen açısından ciddi sorunlar doğurabileceğine işaret eden CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, bu işyerlerinin yeniden faaliyete girmeden önce mutlaka boya, badana, ilaçlama ve çevre temizliklerinin yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı koordinasyonunda  bedelsiz destek sağlamasının şart olduğunu  belirtti. 

Kapalı olan işyerlerinin ticari faaliyette bulunamadıkları için maddi olarak ciddi sıkıntı içine girdiklerini vurgulayan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Gerekli tedbirler alındıktan sonra birinci fazda kahvehane, çay ocağı, eğlence mekânları, lokanta, berber, kuaför ve restoran işletmecilerin kademeli olarak da olsa yeniden açılabileceği yönünde gelişmelerin olabilme ihtimali yüksek görünüyor. Bu işyerlerinin yeniden hizmete girmeden önce hijyenik açıdan gerekli tedbirler alındıktan sonra açılması gerekir. Zira, tüm dünyayı etkisi altına alan korona virüs salgınıyla çok titiz bir şekilde mücadelenin sürdürüldüğü şu günlerde, yeniden açılması muhtemel işyerlerinde temizlik, boya, badana ve ilaçlama gibi önlemler alınmalıdır. Ayrıca boya, badana, ilaçlama ve çevre düzenlemesi gibi giderler Çevre ve Şehircilik Bakanlığı aracılığıyla karşılanmalıdır ” diye konuştu. 

Gürer, özellikle yeniden açılacak mekânların gıda amaçlı depolama sağlanan birimleri mutlaka Tarım ve Orman Bakanlığı ekipleri tarafından denetlenmeli. Günü geçmiş, kullanım dışı kalmış malzemelerin belirlenip ilgili mekân sahibinin bu bağlamda uğradığı zararın da devlet tarafından karşılanması gerektiğinin altını çizdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.