Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu palandöken fetö şehit abd adana tesk yunanistan tüik Pandemi Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

CHP’li Gürer:“TOKİ Denetimden Mi Kaçıyor?”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “TOKİ’nin hissedarı olduğu 4 şirketten 3’ünün sermaye oranı yüzde 49’u geçiyor ama ne hikmetse yüzde 50’yi bulmuyor. Oysa devasa bir bütçeye sahip olan TOKİ’nin hissedarı olan şirketlerin TBMM’de grubu olan siyasi parti temsilcilerinden oluşan KİT Komisyonu tarafından da denetleniyor olması, TOKİ ile ilgili olumsuz yaklaşımı ortadan kaldırabilirdi” dedi.

CHP’li Gürer, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanlığının hissedarı olduğu şirketlerdeki sermaye oranının, yüzde 49’lar seviyesinde tutularak, bu şirketlerin denetiminin KİT Komisyonu tarafından yapılmasının engellenmesini Meclis gündemine taşıdı. Gürer’in Başbakan Binali Yıldırım tarafından yanıtlanması istemiyle yönelttiği soru önergesine Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ’dan yanıt geldi. Bozdağ, TOKİ'nin hissedar olduğu şirketlerin, özel hukuk tüzel kişiliğine haiz olduğunu belirtti. Bu şirketlerin denetimlerinin Türk Ticaret Kanunu ve diğer mevzuata göre ilgili Bakanlık tarafından yapıldığını belirten Bozdağ, “Bunun yanında Sermaye Piyasası Kanununa tabi şirketlerin (Emlak Konut GYO, Vakıf GYO gibi) daha özellikli kanunlar ile denetimleri sağlanmaktadır. Ayrıca bu şirketlerle ilgili bilgiler, sermaye piyasası ve borsa mevzuatı uyarınca Kamu Aydınlatma Platformu aracılığıyla şeffaf bir şekilde paylaşılmaktadır” ifadesini kullandı. 

Bozdağ, “TOKİ'nin hissedarı olduğu şirketlerdeki sermaye oranının denetimi aksatacak şekilde (yüzde 49 vb.) hesaplanmasıyla ilgili bir saikı bulunmamaktadır. Kaldı ki, her yıl iştirak şirketlerine ait gelir/gider tabloları, bilançolar, tüm yönetim kurulu kararlan ile olağan ve olağanüstü genel kurul kararlan incelenmek üzere Sayıştay denetçileriyle paylaşılmaktadır” açıklamasında bulundu.

Gürer ise trilyonlarca bütçesi olan TOKİ’nin ve sermayesi bulunun şirketlerin bakanlık tarafından denetleniyor olmasının yeterli olmadığını belirtti. Şirketlerdeki hisse paylarının yüzde 50’yi geçen KİT’lerin TBMM KİT Komisyonu tarafından denetlendiğini anımsatan Gürer, “TOKİ’nin hissedarı olduğu 4 şirketten 3’ünün sermaye oranı yüzde 49’u geçiyor ama ne hikmetse yüzde 50’yi bulmuyor. Oysa devasa bir bütçeye sahip olan TOKİ’nin hissedarı olan şirketlerin TBMM’de grubu olan siyasi parti temsilcilerinden oluşan KİT Komisyonu tarafından da denetleniyor olması, TOKİ ile ilgili olumsuz yaklaşımı ortadan kaldırabilirdi” şeklinde konuştu. 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.