Öne Çıkanlar cumhurbaşkanı erdoğan bugünün gündemi terörist pkk cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank

CHP’li Karabıyık: Aşurenin Tadı, AKP’nin Yönetemediği Ekonomi Nedeniyle Kaçtı

CHP Genel Başkan Yardımcısı Lale Karabıyık, 20-25 kişilik bir aşure için alınacak temel malzemelerin 150 lirayı aştığını ifade ederek, “Cumhurbaşkanı ‘ülkede kriz mriz yok’ diyor ancak çarşı, pazar bunun aksini gösteriyor. Aşurenin tadı, AKP’nin yarattığı kriz ve yönetemediği ekonomi nedeniyle kaçtı” dedi.

Karabıyık yaptığı açıklamada, Muharrem ayının yaşandığı bugünlerde, aşure yaparken kullanılan temel malzemelerin fiyatındaki artışa dikkat çekti.

Aşurenin içinde yer alması gereken malzemelerin bu yıl cep yaktığını ifade eden Karabıyık, “Çarşı, pazarda aşure hareketliliği başladı ancak özellikle kuru bakliyat, kurutulmuş meyve gibi aşure yapımında kullanılan temel malzemelerdeki fiyat artışı, bu yıl aşure yapımını zorlaştıracak. Esnafın verdiği bilgilere göre aşure yapabilenler de son bir yılda ciddi bir fiyat artışı yaşayan kuru kayısı, fındık, ceviz, badem, incir gibi temel ürünleri ya hiç alamıyor ya da bunları tadımlık miktarlarda satın alarak aşuresine bereket vermek için katabiliyor” dedi. Fiyat karşılaştırması yapan Karabıyık, şöyle devam etti:

“Geçen sene, aşure yapımında kullanılan temel malzemelerin başında gelen aşurelik buğdayın kilosu 3 TL, kuru fasulyenin 6 TL, nohudun kilosu 9 TL, toz şekerin kilosu 4,20 TL idi. 150 gramlık paketlerde satılan kuruyemişler ise en uygun fındık içi 7 TL’den, badem 8 TL’den, ceviz 10 TL’den satılıyordu. Kuru kayısının kilosu 10 TL, kuru üzüm 8 TL, kuru incir 22 TL idi. Bu yıl ise aşurelik buğdayın kilosu 4,5 TL, kuru fasulyenin kilosu 8 TL, nohudun kilosu 11,50 TL, toz şekerin kilosu 5,85 TL’yi geçti. 150 gramlık paketlerde fındık içi 12,50 TL, badem 13,50 TL, ceviz 15 TL. Kuru kayısının kilosu 16,75 TL, kuru üzümün kilosu 12 TL, kuru incirin kilosu ise 34 TL. Bu yıl aşurenin içinde yer alması gereken malzemelerden özellikle fındık içinin son bir yıldaki fiyat artışı yüzde 78’i buldu. Bir yılda kuru fasulye yaklaşık yüzde 33, kuru kayısı yüzde 67,5,  kuru incir yüzde 54’e yakın zamlandı. Aşurelik malzemelerden aşurelik buğdayda yüzde 50, cevizde yıllık yüzde 50, nohutta yüzde 27, kuru üzümde yüzde 50, toz şekerde yüzde 39 dolayında fiyat artışı yaşandı.”

Bir kilo aşurelik buğdayla yapılacak ve diğer malzemeleri ona göre eklenecek 20-25 kişilik bir aşure için alınacak temel malzemelerin 150 lirayı aştığını kaydeden Karabıyık, “Cumhurbaşkanı ‘ülkede kriz mriz yok’ diyor ancak çarşı, pazar bunun aksini gösteriyor. Bir dayanışma ve paylaşma geleneği olan aşurenin tadı, AKP’nin yarattığı kriz ve yönetemediği ekonomi nedeniyle kaçtı” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.