Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası çukurova belediyesi Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon chp haberleri

CHP’li Tanal: “Emniyet Binalarına Baro Odaları Kurulsun”

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, İl Emniyet Müdürlüklerinde Baro Odası kurulması gerektiğini ifade etti. Konuya ilişkin soru önergesi veren Tanal, “Emniyet binalarına baro odaları kurulması hukuki bir zorunluluktur. Hem adil yargılanma hakkı açısından hem de adalete erişilebilirliği kolaylaştırma açısından gerekli bir uygulamadır” dedi.


CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Türkiye genelinde bulunan İl Emniyet Müdürlüklerine baro binaları kurulması gerektiğini kaydetti. İl Emniyet Binaları içerisinde bulunan baro odalarında hem sürekli avukat bulundurulmasının hem de adaletin temsilcilerinin emniyet binalarında bulunmasının yargı açısından önemli olduğuna dikkat çeken Tanal, sözlerine şöyle devam etti:


“Avukatlık Kanunu’nun 50’nci maddesinin 2’nci fıkrası der ki; Ayrıca her cezaevinde ve kolluk biriminde mesleğin onuruna ve önemine uygun bir görüşme yeri ayrılır. Bu yerlerin bakım ve onarımı ilgisine göre Adalet ve İçişleri Bakanlıklarınca yaptırılır. Söz konusu 50. Madde göz önünde bulundurulduğunda Emniyet Binaları içinde baro odaları kanunen de gereklidir. Baro odaları, vatandaşın avukata erişebilmesini kolaylaştıracak, adalete erişimi kolaylaştıracaktır. Adil yargılama hakkı açısından da hukuki bir zorunluluktur. Adaletin gerçekleşmesine katkı sunacağı gibi hukuk devletinin de gereğidir. Avukat yoksa hukuk devleti de yoktur. Eziyet, işkence ve kötü muamelenin önüne geçmenin koşulu, avukata erişiminin tüm kanallarını açmaktır. Hukuk devletine ulaşmanın yolu, avukata ulaşma kanallarının açılmasında geçer.” Tanal’ın verdiği soru önergesi ise şöyle;
1- Avukatlık Kanunu’nun 50’nci maddesinin 2’nci fıkrasındaki‘’Ayrıca her cezaevinde ve kolluk biriminde mesleğin onuruna ve önemine uygun bir görüşme yeri ayrılır. Bu yerlerin bakım ve onarımı ilgisine göre Adalet ve İçişleri Bakanlıklarınca yaptırılır.’’  İbaresi gereği Emniyet Binalarında baro odası bulunuyor mu?
2- İşbu madde gereği, Emniyet birimlerinde baro odası bulunuyor ise baro odaları ihtiyaca yetecek sayıya ve Avukatlar için gerekli niteliklere sahip midir? Değilse bakanlığınızca bu hususta bir çalışma var mıdır?
3- Bulunmuyorsa Avukatlık Kanunu 50. Maddesineden yerine getirilmiyor?Emniyet Binalarına baro odaları kurulması çalışmalarına ne zaman başlayacaksınız?
4- Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi 6’ncı maddesi ve Anayasa’nın 36’ncı maddesi ‘’Adil Yargılanma Hakkı’’ gereği Emniyet Binalarında Baro odasının bulunması hukuki bir zorunluluk değil midir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.