Öne Çıkanlar diyarbakır Kent Ayyuka eNBE azerbaycan istanbul çin türkiye 17 Mart 2024 Pazar Gündemi CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan

CHP’li Tanal: “Küçükçekmece’deki Yaratık Nasıl Farkedilmedi?”

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Küçükçekmece’de 5 yaşındaki kız çocuğuna istismarda bulunan Pakistanlı zanlının Türkiye’de kaçak yaşadığını hatırlatarak, “zanlının kaçak yaşadığının fark edilmemesinde ihmal mi, görmezlikten gelme mi, yoksa durumun idare edilmesi mi söz konusudur?” diye sordu.

İstanbul’un Küçükçekmece ilçesine bağlı Kanarya Mahallesi’nde 5 yaşındaki bir kız çocuğunun Pakistan uyruklu şahıs tarafından cinsel istismara uğraması kamuoyunda infiale yol açarken, CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, denetim ve güvenlik zafiyetini soru önergesiyle TBMM gündemine getirdi. 

"KAÇAK OLDUĞU BU ZAMANA KADAR NEDEN TESPİT EDİLMEDİ?" 

Cinsel istismar vakasına ilişkin TBMM Başkanlığı aracılığıyla İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’ya birtakım sorular yönelten Tanal, Pakistan uyruklu M.V. isimli şahsın, yaklaşık 1 buçuk yıl önce Türkiye’ye kaçak yollarla girdiğine ve İstanbul’un göbeğinde elini kolunu sallayarak seyyar satıcılık yaptığına dikkat çekerek, küçük kızın hayatını karartan şahsın ülkede kaçak olarak bulunduğunun bu zamana kadar tespit edilmemesini tartışmaya açtı. 

Tanal önergesinde, “İstanbul’da, amiyane tabirle elini kolunu sallayarak seyyar satıcılık yapan Pakistan uyruklu zanlının, ülkede kaçak yaşadığının fark edilmemesinde ihmal mi, görmezlikten gelme mi, yoksa durumun idare edilmesi mi söz konusudur?” diye sordu.

"CEMAL KAŞIKÇI OLAYINI HATIRLATTI" 

Soruşturma kapsamında hakkında tutuklama kararı verilen Pakistan uyruklu zanlı M.V. dışında olayla bağlantılı olduğu şüphesiyle gözaltına alınan 6 yabancı uyruklu şahsın Türkiye’den sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi’ne gönderildiğini belirten Tanal, Suç işledikleri iddia edilen bu kişilerin yargılanmadan ülkeden gönderilmesinin, TCK’nın 8’inci ve 9’uncu maddelerine aykırılık teşkil edip etmediğini sordu.

Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı katleden Suudi Arabistan vatandaşlarının, herhangi bir engele takılmadan ülkelerine geldikleri gibi döndüklerini anımsatan Tanal, “Dün Cemal Kaşıkçı’yı katledenler uçakla kaçıp giderken, şimdi ise cinsel istismar soruşturması şüphelilerini Bakanlık vasıtasıyla, kendi elimizle göndermiş olmuyor muyuz?” şeklinde sordu. 


"TÜRKİYE’DEKİ DİĞER KAÇAKLARIN TESPİTİ İÇİN ÇALIŞMA BAŞLATILACAK MI?" 

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal’ın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan cevaplarını istediği sorular aynen şöyle: 

1- İstanbul’un Küçükçekmece ilçesinde Kanarya Mahallesi’nde 5 yaşındaki bir kız çocuğuna cinsel saldırıda bulunduğu gerekçesiyle gözaltına alınan ve sorguda suçunu itiraf eden Pakistan uyruklu M.V. isimli şahsın, yaklaşık 1 buçuk yıl önce Türkiye’ye kaçak yollarla girdiği ve seyyar satıcılık yaptığı bilgisi basına yansımıştır. Bu bağlamda; küçük yavrumuzun hayatını karartan şahsın, ülkede kaçak olarak bulunduğu bu zamana kadar neden tespit edilememiştir? 

2- İstanbul’da, amiyane tabirle elini kolunu sallayarak seyyar satıcılık yapan Pakistan uyruklu zanlının, ülkede kaçak yaşadığının fark edilmemesinde ihmal mi, görmezlikten gelme mi, yoksa durumun idare edilmesi mi söz konusudur? 

3- Küçükçekmece’deki cinsel istismar soruşturması kapsamında Pakistan uyruklu zanlı M.V. dışında olayla bağlantılı olduğu şüphesiyle yabancı uyruklu 6 kişi daha gözaltına alınmıştır. Ancak bu 6 kişi Türkiye’den sınır dışı edilmek üzere Göç İdaresi’ne gönderilmiştir. Suç işledikleri iddia edilen bu kişilerin yargılanmadan ülkeden gönderilmesi, Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 8’inci ve 9’uncu maddelerine aykırılık teşkil etmiyor mu? 

4- Şüpheli konumundaki yabancı uyruklu şahısların adli süreç tamamlanmadan ülkeden gönderilmesi doğru mudur? 

5- Hatırlanacağı üzere Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda gazeteci Cemal Kaşıkçı’yı katleden Suudi Arabistan vatandaşları, herhangi bir engele takılmadan ülkelerine geldikleri gibi dönmüşlerdi. Cemal Kaşıkçı meselesinden gereken ders çıkarılmadı mı? 

6- Dün Cemal Kaşıkçı’yı katledenler uçakla kaçıp giderken, şimdi ise cinsel istismar soruşturması şüphelilerini Bakanlık vasıtasıyla, kendi elimizle göndermiş olmuyor muyuz? 

7- Şüphelilerin sınır dışı edilmeleri yanlışından dönülecek mi? Şüpheliler eğer sınır dışı edilmişse soruşturma kapsamında yargılanmak üzere ilgili ülkeden iadeleri talep edilecek mi? 

8- Cinsel istismar vakasının bir numaralı failinin kaçak yollarla ülkede bulunduğu dikkate alındığında, sınır kapılarında ve ülkenin her noktasında geçişler denetlenmiyor mu?

9- Girişlerin yapıldığı hudut kapılarında gerekli denetimler yapılıyorsa bu şahıs Türkiye’ye nasıl kaçak olarak girebilmiştir? 

10- Hudut kapılarında gerekli denetimlerin yapıldığını ve personel sayısının yeterli olduğunu düşünüyor musunuz? 

11- Kaçak girişlere ilişkin ihmalden dolayı gerekli iç soruşturmayı başlatıp denetimleri arttırmayı düşünüyor musunuz? 

12- 5 yaşındaki yavrumuza cinsel istismarda bulunan Pakistan uyruklu M.V. dışında Türkiye’de kaçak olarak bulunan başka yabancı şahıslar var mıdır? Ülkede kaçak olarak yaşayan yabancı uyrukluların tespiti konusunda bir çalışma başlatmayı düşünüyor musunuz? 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.