Öne Çıkanlar AİLE Covid19 CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti Pandemi cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Kuşadası Belediyesi chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi

CHP’li Tanal: “Savunma Mülakat İle Kalıba Sokulamaz”

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kamu kurumlarına alınacak avukat ve hukuk müşavirlerinin KPSS dışında yazılı veya sözlü sınava tabii kılınması hakkındaki yönetmeliğin, işe alımlarda eşitliği sağlamayacağını ifade etti. Konuyu yazılı soru önergesi ile Meclis’e taşıyan Tanal, “Avukatların KPSS dışında kurum sınavı veya mülakat ile işe alınması savunmaya yön vermektir. Savunmayı düşüncesine, ideolojisine göre seçmektir. Objektifliğe de aykırıdır” dedi.


Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar için Yapılacak Sınavlar Hakkındaki Yönetmelik ile avukat kadrolarına yapılacak atamalarda merkezi sınav ve adayların tercihleri dikkate alınması gerekirken, bu kadrolara atamada ikinci bir sınavın yapılmasının öngörülmekteydi. İstanbul Barosu ise söz konusu durumun öngörülmesi eşitlik ve objektiflik ilkesine aykırılık teşkil edeceği gerekçesiyle dava açtı. Danıştay 12. Dairesi de davayı kabul ederek, yönetmeliğin iptali kararı verdi. CHP'li Tanal, Danıştay’ın kararının kesinlikle uygulanması gerektiği ve savunmanın mülakatlar ile sınırlanamayacağını, kalıba sokulamayacağını kaydetti. Tanal, sözlerine şöyle devam etti:


“Adayların eşit şartlarda yarışmalarını sağlayan objektif bir yöntem olan merkezi sınavdan sonra her türlü öznel değerlendirmeye açık bulunan ikinci bir sınavın yapılması yanlış bir uygulamadır ve yanlı seçimlere sebebiyet verecektir. Merkezi sınavın nesnel sonuçlarını kısmen dahi olsa etkisiz kılacağı gibi, sözü edilen sınavın tek aşamalı olarak sözlü şekilde yapılması halinde de sınavın yargısal denetimini sınırlandırmış olacaktır. Avukat alımlarına torpil veya referans yarışı karışacak, yargının temeli olan savunma özgürlüğünü tamamıyla yitirecektir.” Tanal’ın Meclis’e taşıdığı soru önergesi ise şöyle;
1) Danıştay tarafından verilen bu karar, diğer sözlü yapılan tüm sınavlar içinde emsal teşkil edecek midir?
2) Söz konusu iptal edilen maddelere dayanak yapılan sözlü sınavlarda alınan mülakatlarda kaç avukat ataması yapılmıştır?
3) Bu sözlü sınavlarda başarılı olan ve meslekte yükselmeleri yapılan kaç kişi vardır?
4) Danıştay’ın iptal kararından önce yapılan sözlü mülakatlarda sesli ve görüntü kamera kaydı alınmakta mıydı? Alınmadıysa gerekçesi nedir?
5) Avukatların mülakatla işe alımı, savunmanın tarafsızlık ilkesine aykırılık teşkil etmez mi?
6) Kamu Görevlerine atanacaklar için yapılacak sınavlarda yazılı sınavdaki başarı puanı değerlendirme dışı bırakılarak, sözlü sınav sonuçlarına göre atanan personel sayısı nedir?
7) Sözlü mülakat sınavına kurul olarak katılan heyetin adaylara verdiği puanlar ve gerekçeleri, sınava katılan adaylara bildirilmekte midir? Kurumun resmi internet sayfasında yayınlanmakta mıdır? Yayınlanmıyorsa gerekçesi nedir?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.