Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım yapı kredi atatürk soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen

CHP’li Tanal: Seçim Mitinglerine De Başkanvekilleri Mi Gidecek?

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın istifaya gerek yok sözlerinin hukuk dışı olduğunu ifade etti. Anayasa’nın 94. Maddesine atıf yapan Tanal, “Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, nasıl siyasi partinin Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine, Meclis tartışmalarına katılamaz, Meclis oylamalarında oy kullanamazsa, istifa etmeden belediye başkanı adayı da olamaz” dedi.


29 Aralık’ta AKP İstanbul Belediye Başkan Adayını açıklayacak olan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Meclis Başkanı Binali Yıldırım olması durumunda istifa etmesine gerek olmadığını kaydetmesi üzerine açıklama yapan CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, "Parlamento hukukuna göre Binali Yıldırım’ın Belediye Başkanlığına aday olduğu taktirde Meclis Başkanlığı’ndan istifa etmesi gerektiğini kaydetti. Meclis Başkanı’nın bütün siyasi partilere eşit konumda kalması gerektiğinin altını çizen Tanal, Meclis Başkanı forsuyla, makam aracıyla seçim çalışması yürütemeyeceğine değindi."  Tanal, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Meclis Başkanı, herhangi bir partinin mutlak sözcüsü veya temsilcisi değil"
“Başkanlık Divanı hem fonksiyonel olarak yasama görevlerinin yerine getirilmesinde hem de yönetsel yapının işleyişinde son derece önemli görev ve yetkilere sahiptir. Anayasa ve İçtüzük Meclis Başkanının siyasal yaşamımızdaki önemi nedeniyle görev ve sorumluluklarını düzenlemektedir. Bu görevlerin yerine getirilmesi ve yetkilerin kullanılmasında divanın tarafsızlığı öne çıkmaktadır. Anayasamızın Başkanlık Divanı başlıklı 94. Maddesinin son fıkrasına göre, ‘Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı, Başkanvekilleri, üyesi bulundukları siyasi partinin veya parti grubunun Meclis içinde veya dışındaki faaliyetlerine; görevlerinin gereği olan haller dışında, Meclis tartışmalarına katılamazlar; Başkan ve oturumu yöneten Başkanvekili oy kullanamazlar.’ Binali Yıldırım’ın, İstanbul Büyükşehir Başkanlığı’na aday gösterildiği andan itibaren, istifa etmediği her saniye Anayasayı ihlal etmektedir. Meclis Başkanı, tarafsızlığını koruması gereken bir kurumdur.Yine Anayasanın Bağlayıcılığı ve Üstünlüğü başlıklı Anayasa 11. Maddeye göre ‘Anayasa hükümleri, yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını ve diğer kuruluş ve kişileri bağlayan temel hukuk kurallarıdır.’ Anayasanın 11. Maddesi herkesi olduğu gibi Binali Yıldırım’ı da bağlamaktadır ve Anayasaya aykırı bir adaylık süreci yürütemez!TBMM İç Tüzüğüne göre Meclis Başkanlığı Divanı’nda her partiden temsilcilerin yer almasının nedeni eşitliği ve tarafsızlığı sağlamaktır. Binali Yıldırım, Meclis Başkanı adı ile başkanlık forsu ile TBMM amblemi ile makam aracı ile seçim çalışması yürütemez. Gidemediği mitinglere de Başkanvekillerini mi gönderecek? Kısacası parlamento hukukuna göre Meclis Başkanının en büyük sorumluluğu, görevlerini tarafsızlık içerisinde yerine getirmeleridir. Meclis Başkanı, herhangi bir partinin mutlak sözcüsü veya temsilcisi değil, tarafsızlığını koruyabilecek bir bünyede çalışıyor olması gerekmektedir. Partili Cumhurbaşkanlığını vakasından sonra ikinci bir partili Meclis Başkanı vakası yaşanmamalıdır.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.