Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE akbank cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istanbul

CHP’li Tanal: “Türk Hekimlerine Kapatılan İş Kapısı Doktor İthal Ettiriyor”

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya Türkiye’de göreve başlayan yabancı uyruklu doktorları sordu. Tanal, “Cumhurbaşkanının açıkladığı ve yetiştiremedikleri 100 günlük eylem planı vaatlerinden biri de sağlık turizminde Türkiye’yi dünya markası yapmaktı. Sağlık turizminden kastı hastaların tedavide Türkiye’yi tercih etmesi değil, doktor ithal etmekmiş” dedi.


Türkiye'de Tabipler Odası’nın ‘Türkçe bilmiyorlar' gerekçesiyle karşı çıktığı yabancı uyruklu doktorlar, tüm bu tartışmalar arasında İstanbul'da, 37 yabancı uyruklu aile hekimi göreve olarak başladı. Konuya ilişkin Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’ya soru önergesi veren CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, şunları söyledi:


“Dünyada tarım ve hayvancılık konusunda, şeker pancarı konusunda daha birçok konuda ün yapmış bir ülke iken dışarıdan ithal eden ülke konumuna AKP iktidarı döneminde geldik. Türkiye’yi ithalat ülkesine çeviren AKP, seçim sonrası 100 günlük icraat programında Türkiye’nin sağlık turizmi hareketli ülkeler arasına gireceğini vadetmişti. 100 gün içinde yetiştiremedikleri bu vaadin 37 yabancı uyruklu doktorun İstanbul’da işe başlamasıyla anlıyoruz ki amacı farklıdır. Sağlık turizminden anladığımız Türkiye’deki tedavi yöntemleri ve cerrah kalitesi açısından dünyada ün yapmaktır. Ancak iktidar, yurtdışından doktor ithal ederek sağlık turizmini amaçlıyor. Bu ithalat da akıllara doktorların Türkiye bilip bilmediğini, Türkiye’de açıkta kalmış, atama bekleyen veya işsiz doktor olup olmadığı sorularını akıllara getiriyor. KHK ile ihraç edilen, güvenlik soruşturmasından geçemeyen hekimlere iş kapısını kapatacaksın, yabancı uyruklu doktorlara Türkiye’de iş imkânı sağlayacaksın. Bu tam da AKP’nin yönetim tarzıdır.” Tanal’ın soru önergesi ise şöyle;
1- Türkiye’de mezun olup atanmayı bekleyen kaç Tıp Fakültesi mezunu, doktor adayı vardır?
2- Türkiye’de göreve başlamış kaç yabancı uyruklu doktor, aile hekimi vardır?
3- Türkiye’de doktor olarak başvurduğu hastanelerde, güvenlik soruşturması olumsuz geldiği için işe alınmayan kaç sağlık personeli vardır?
4- Yabancı uyruklu doktorlar Türkiye’deki hastanelerde göreve başlamadan önce güvenlik soruşturmasına tabii tutuluyor mu? Tutulmuyorsa neden? Tutuluyorsa kaçı güvenlik soruşturmasından geçemedi?
5- Türkiye’de göreve başlayan yabancı uyruklu doktorlar Türkçe biliyor mu? Bilmiyor ise hastalar ile nasıl anlaşıyor? Söz konusu durum sağlıkta tehlike arz etmez mi?
6- Dünyada isim yapmış, alanında başarılı bir çok cerrahımız, hekimimize yeterince imkân tanınıyor mu?
7- Yabancı uyruklu aile hekimlerinin Suriye’den gelen doktorlar olduğu bilgisi doğru mudur?

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.