Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk chp niğde milletvekili ömer fethi gürer çiftçi binali yıldırım cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Hüddam 3: Lamia Sebahat Aydın

CHP’li Tanal, “Türkiye İnsan Hakları Ve Eşitlik Kurumu, 3 Yıldır Olumlu Hiçbir Sonuç Alamadı”

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun etkisiz ve yetersizliğine vurgu yaparak faaliyetlerini eleştirdi. Tanal, “ İnsan Hakları İnceleme Komisyonu’na 17 Nisan itibarıyla toplamda 12 bin 648 başvuru oldu. Ancak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na 24 Aralık 2017 itibarıyla 369 başvuru olmuştur. Demek ki vatandaş hala kurumu tanımıyor ve çözüm alamıyor. 2016’dan bu yana görev yapan kuruma ayrılan bütçe ve kurumun misyonu sorgulanmalıdır” dedi.

CHP'li Tanal, Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun, TBMM’nin İnsan Hakları İnceleme Komisyonu ile kıyaslanamayacak kadar az faaliyet gösterdiğini ifade etti. Faaliyet raporundaki istatistiklerin, kurumun işleyişini gözler önüne serdiğini dile getiren Tanal, sözlerine şöyle devam etti:

“Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi olarak, üyesi olduğum komisyonun faaliyetlerini, çalışma yoğunluğunu bilirim. Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun 2017 faaliyet raporuna göz gezdirdiğinizde, raporun adeta bir hikâye kitabından farksız olduğunu görüyorsunuz. Zaten ilk 34 sayfası Kurumun yer aldığı kanunlara ayrılmış durumdadır. Geri kalan sayfalarında da Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’nun heyet şeklinde yaptığı ziyaretlere yer verilmiş. Yani geri kalan sayfalarında da kendinizi gezi rehberi veya seyahatname okur gibi hissediyorsunuz. Ancak Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu’na 24 Aralık 2017 itibarıyla 369 başvuru olmuş. Anca başvuruların hiçbirinden bir sonuç alınamamış.9 başvuru şekli şartları sağlamadığı için, 19 başvuru kurumun görev alanına girmediği için, toplamda 28 başvuru incelenemezlik kararıyla kurula sunulmuştur. 25 başvuru ise resen incelenebilirlik açısından değerlendirilmek ve esastan incelenmek üzere ilgili birimlere havale edilmiştir. Sözce araştırma ve incelemeler de hala devam etmektedir. 2016 yılından bu yana herhangi bir başvurudan sonuç alamayan Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, kurum içi eleştirilerini yapmalı, faaliyetlerini incelemeli ve sıkıntıyı tespit etmelidir. Vatandaşın vergilerinden kullandıkları bütçenin hakkını vermeyen kurum, devamlılığını ne hakla sürdürecektir. Bu faliyetsizlikle, kurumun varlığı başlı başına bir insan hakkı ihlalidir. Bu ülkede 7’nci kez OHAL ilan ediliyor. KHK’larla ülke yönetiliyor. Hiç mi insan hakları ihlali olmuyor bu ülkede? KHK mağdurları, ihraç edenler, taşeron işçiler, mağdur olmayan kimse kalmamışken, herkesin bir mağduriyeti varken kuruma başvuruların çok az oluşu vatandaşın güvensizliğinin de bir kanıtıdır.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.