Öne Çıkanlar çin galatasaray beşiktaş MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank chp Koronavirüs Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener AİLE chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu

CHP’li Tanal: “Viyana Sözleşmesini Bahane Edenler 31, 41, 55 Ve 63. Maddelere Baksın”

CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Viyana Sözleşmesini Kaşıkçı cinayetini perdelemek ve sorumluluğu üzerinden atmak için kullandığını ifade etti. Tanal, “Sayım Cumhurbaşkanı Viyana Sözleşmesini sadece 34. Maddeden (seyahat özgürlüğü) ibaret sanıyor. Ancak kendisine madde 55 ve madde 63’e de bakmalarını öneriyorum. Bu iki maddeyi okuyan, bilen o an orada başkonsolosun yurtdışına çıkmasına izin vermez” dedi.


Suudi Gazeteci Cemal Kaşıkçı olayının cinayet olduğu, Suudi Başkonsolosu Türkiye’den ayrıldıktan sonra, resmi makamlarca da dillendirilmeye başladı. CHP İstanbul Milletvekili Avukat Mahmut Tanal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “Viyana Sözleşmesi gereği diplomatik dokunulmazlığa sahip olduğu için-ki şu anda bu tartışma konusu oldu. Artık bu Viyana Sözleşmesi de büyük ihtimalle masaya yatırılacak” sözlerine tepki gösterdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Viyana Sözleşmesini bahane ederek, Suudi Başkonsolosun yurtdışına çıktığını dile getirmesine ilişkin Tanal, şunları söyledi:


“Viyana Sözleşmesini sadece seyahat özgürlüğü başlıklı 34. Maddeyle değerlendirirseniz tabiki başkonsolosun uçakla yurtdışına çıkmasını izlersiniz Ancak Viyana Sözleşmesinin 55. Maddesider ki; Bu ayrıcalıklardan ve bağışıklıklardan yararlanan her kişinin, ayrıcalıklarına ve bağışıklıklarına halel gelmemek üzere, kabul eden Devlet'in kanun ve düzenlemelerine saygı göstermek görevidir. Bunların keza bu Devlet'in içişlerine karışmamak görevleridir. 2. Konsolosluk binaları, konsolosluk görevlerinin yerine getirilmesiyle kabili telif olmayacak şekilde kullanılmayacaktır. Suudi Arabistan Konsolosluğu, bırakın kanun ve düzenlemelerimize saygı göstermeyi yerle bir etmiştir. 55. Madde açıkça ihlal edilmiştir. Yine Viyana Sözleşmesinin 31. Maddesinin 2. fıkrasına göre; ‘Kabul eden Devlet makamları, konsolosluk şefinin, onun tarafından tayin edilmiş kimsenin veya gönderen Devletin diplomatik temsilcilik şefinin muvafakati dışında, konsolosluk binalarının münhasıran konsolosluk işleri için kullanılan kısmına giremezler’ der. Cinayet bir konsolosluk işi değildir. Ortada bir cinayet şüphesi varsa, Suudi Arabistan Konsolosluğunun ve Türkiye Cumhuriyeti Devletinin güvenliği gerekçesiyle içeri girilebilirdi. Bir başka madde daha söylemek gerekirse, madde 41 söyle der; ‘Konsolosluk memurlarının tutuklanmaları veya gözaltına alınmaları, ancak, ağır bir suç halinde ve yetkili adlî makamın kararı ile olur.’ Cinayet yeterince ağır bir suç değil mi? Viyana sözleşmesi Madde 63 der ki; Ceza Davası Bir fahrî konsolosluk memuruna karşı bir ceza davası açıldığı zaman, bu memur yetkili merciler önüne çıkmakla yükümlüdür. Yani önemli olan niyettir. Siz 31, 41, 55, 63. Maddelerini görmezden gelir ama seyahat özgürlükleri var derseniz başkonsolosun kuş gibi uçmasını islersiniz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.