CHP’li Tanal’dan İçişleri Genelgesine Sert Tepki: Korona AKP’nin ‘Maymuncuk’u Oldu!

CHP’nin hukukçu vekili Mahmut Tanal, İçişleri Bakanlığı’nın genelgesiyle baroların seçimlerinin ertelenmesine sert tepki gösterdi. Tanal, AKP’nin hedeflerine ulaşmak, muhalifleri engellemek için pandemiyi ‘maymuncuk’ olarak kullandığını belirtti.

CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, İçişleri Bakanlığı’nın koronavirüs salgını önlemlerine ilişkin genelgesiyle barolarını seçimlerinin ertelenmesine sert tepki gösterdi.


Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları olan baroların 2 yılda bir Ekim ayının ilk haftasında genel kurullarını yapacağı konusunda Avukatlık Kanunu’nda açık bir hüküm bulunduğunu belirten Tanal, normlar hiyerarşisine aykırı olarak genelgenin kanun üzerine çıkarıldığını kaydetti.


GENELGE SİYASİ OPERASYONUN BİR PARÇASIDIR


Kanun hükmünün genelgeyle çiğnenmesine rıza göstermeyeceklerini vurgulayan Tanal, “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘Üstünlerin hukukunun yürürlükte olduğu dönemler artık geride kalmıştır’ açıklamasını yaptığı gün, İçişleri Bakanlığı, kanunla çelişen bir genelge yayımladı. Şaka gibi! Türkiye bir hukuk devletidir. Bunu iktidar temsilcilerine ısrarla hatırlatacağız. Hukukla oynamak ateşle oynamaktır. Ateşle oynayanın eli yanar. Hukuku bypass edercesine aldığınız kararlar, bir gün gelir aleyhinize döner. Onun için ‘hukuk herkese lazım’ ifadesini tekrarlarız. Söz konusu erteleme genelgesi, tamamen siyasi bir operasyonun parçasıdır” dedi.

"YENİ BAROLAR İÇİN ZAMAN KAZANILDI"


Baroların seçimlerinin ertelenmesinin, Aralık ayında yapılması gereken Türkiye Barolar Birliği (TBB) genel kurulunu da etkileyeceğini, burada da bir ertelemenin söz konusu olacağını hatırlatan Tanal, “Bu ertelemeyle iktidar cephesinin dayatmasıyla hayata geçirilen ‘Çoklu baro’ düzenlemesi kapsamında yeni kurulan barolara zaman kazandırılıyor. Bu yeni baroların TBB’ye delege göndermesine zemin hazırlandı. İstanbul’da ikinci baro kuruldu ama iktidara yeterli gelmiyor. Diğer illerde de iktidara, ittifaka yakın yeni baroların kurulması için bekliyorlar. Ertelemeyi bu amaçtan ayrı düşünemeyiz” diye konuştu.


"İÇİŞLERİ BAKANLIĞI, YSK HEPSİ BİR OLUP…"


İl Hıfzısıhha Kurullarının İçişleri Bakanlığı’nın genelgesini “Etkinliklerin ve genel kurulların ertelenmesine karar verilmiştir” cümlesini ekleyerek yayımladığını, Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ise baroların genel kurullarını yapamayacağı ancak siyasi partilerin kongrelerini toplayabileceği yönünde karar aldığını anımsatan Tanal, “İçişleri Bakanlığı, YSK ve diğer idari kurumlar, hepsi bir olup baroların seçimlerini erteletiyor. Bu nasıl bir virüs ki, sadece avukatlar bir araya gelince, sıkı tedbirler eşliğinde açık havada oy kullanırken bulaşıyor? Siyasi parti kongrelerine ‘serbest’ deyip, baro genel kurullarını yasaklamak, ileri bir tarihe ertelemek, Türkiye’ye özgü bir koronavirüs tedbiri olsa gerek! Avukatlarla uğraşacaklarına gidip AKP’nin kuralları, tedbirleri hiçe sayan sahadaki üyelik çalışmalarını, mitingleri, keyif çayı dağıtma etkinliklerini engellesinler. Baroların seçimlerinin ertelenmesi, çoklu baro planının bir parçasıdır. Planın yarım kalmasını istemedikleri için söz konusu adım atıldı. Siyasi emeller uğruna adalet duygusu zedeleniyor. Ülkeye yazık ediyorlar” değerlendirmesini yaptı.

"İKTİDAR KORONAYI BİR SİYASİ DİZAYN ARACI OLARAK KULLANIYOR"


CHP İstanbul Milletvekili Av. Mahmut Tanal, AKP’nin istediklerini yapmak, muhalifleri engellemek için pandemiyi, koronavirüsü ‘maymuncuk’ olarak kullandığını belirterek, “İktidar, koronavirüs salgınını bir siyasi dizayn aracı olarak kullanıyor. Yani korona AKP’nin, iktidarın ‘maymuncuk’u oldu! Muhaliflere yönelik engellemelerde, birtakım hamlelerde koronavirüsün arkasına sığınıyor. Yeri geliyor 30 Ağustos Zafer Bayramı etkinlikleri, ‘Covid-19 tedbirleri’ genelgesiyle kısıtlanıyor. Yeri geliyor baro seçimleri erteleniyor. Diğer taraftan AKP’nin ‘100 bin üye’ etkinliği, parti kongreleri, Cumhurbaşkanı’nın mitingleri, çay fırlatma programları pandemi tedbirlerinden etkilenmiyor. Kimsenin artık Saray yönetimine güveni kalmadı” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.