CHP’li Tanal’dan Sahipsiz Sokak Hayvanları İçin Kanun Teklifi

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, sahipsiz sokak hayvanlarına zarar verenlere yönelik 4 aydan 3 yıla kadar hapis ve adli para cezası verilmesi için kanun teklifi verdi. Tanal, “Bu ülkenin taşına toprağına adalet sinene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi söylemiştik. Sokak hayvanları için de adalet istiyoruz. Sahipli ve sahipsiz sokak hayvanları arasındaki eşitsizlik giderilmeli. Dünya sokak hayvanlarını koruma gününde bu kanun teklifinin yasalaşması çok anlamlı olacaktır.” dedi.


CHP'li Tanal, sahipsiz sokak hayvanlarına zarar verenlere yönelik, 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununda “Mala zarar verme” başlıklı 151 inci maddede, düzenleme yapılması için kanun teklifi verdi. Mevcut Kanuna göre sahipli hayvanlara zarar verenlere cezai işlem uygulanıyor ancak sahipsiz sokak hayvanlarına ceza verene cezai işlem yok. Sahipsiz sokak hayvanlarına zarar verenlere de cezai işlem uygulanmasına yönelik Kanun teklifi veren Tanal, şunları söyledi:


“Kanuna göre sahiplenilmiş hayvanlara zarar verildiğinde bir cezası var. Fakat sokakta sahipsiz birçok hayvan var ve onların sahipsiz olmaları kendi suçları değil. Asıl, sahipsiz olan sokak hayvanları konusunda bir hassasiyet oluşması gerekiyor. Sahipsiz hayvanların sahipli hayvanlardan bir farkı yoktur ve onlara da zarar vermek cezai işlemle sonuçlanmalıdır. Bütün hayvanlar yaşam önünde eşit doğar ve aynı var olma hakkına sahiptirler. Bütün hayvanlar saygı görme hakkına sahiptir. Hiçbir hayvana kötü davranılma acımasız ve zalimce eylem yapılamaz. Bunlar Hayvan Hakları Evrensel Bildirgesinde yer alır. Bizim de kanunlarımızda da hayvanlarda hak eşitliği sağlanmalıdır. Bu ülkenin taşına toprağına adalet sinene kadar mücadelemizi sürdüreceğimizi söylemiştik. Sokak hayvanları için de adalet istiyoruz. Sahipli ve sahipsiz sokak hayvanları arasındaki eşitsizlik giderilmeli. Bu eşitsizlik onları daha da sahipsiz yapıyor.”
Tanal’ın sahipsiz sokak hayvanlarına zarar verenlere de cezai işlem uygulanmasına yönelik Kanun Teklifi ise şöyle:


5237 SAYILI TÜRK CEZA KANUNUNDA (TCK) DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ

MADDE 1-  5237 sayılı Türk Ceza Kanunu “Mala zarar verme” başlıklı 151. madde ikinci fıkrasına sahipli kelimesinden sonra gelmek üzere veya sahipsiz kelimesi eklenmiş, 151 madde ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“ (2)– Haklı bir neden olmaksızın, sahipli veya sahipsiz hayvanı öldüren, işe yaramayacak hale getiren veya değerinin azalmasına neden olan kişi hakkında yukarıdaki fıkra hükmü uygulanır”
            MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
            MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.