Öne Çıkanlar AİLE Covid19 gündem özeti CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut binali yıldırım Melatonin hormonu Nicolas Baldeyrou Bharat Biotech Mangal En İyi Uluslararası Film Online İşlemler Cansu İvecen

CHP’li Tanrıkulu İthal Edilen Şarbonlu Etleri Meclis Gündemine Taşıdı

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’a “Et ve Balık Kurumu’nun Brezilya’dan ithal ettiği etlerde şarbon basili saptandığı ve 4 bin hayvandan oluşan bir sürünün karantinaya alındığı göz alındığında, bu hayvanlar ithal edilmeden önce şarbon ya da başka bir hastalık etkeni taşıyıp taşımadıklarına dair neden kontrol edilmemişlerdir?” diye sordu.

CHP’li Tanrıkulu, Et ve Balık Kurumu’nun Brezilya’dan ithal ettiği etlerde şarbon basili saptanması ve 4 bin hayvandan oluşan bir sürünün karantinaya alınmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’ın yazılı olarak yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na soru önergesi verdi.

"Tarım ve Orman Bakanlığı Tarafından İnceleme ve Soruşturma Başlatılmış Mı?" 

Tanrıkulu, konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay’a şu soruları yöneltti:

“Et ve Balık Kurumu’nun Brezilya’dan ithal ettiği etlerde şarbon basili saptandığı ve 4 bin hayvandan oluşan bir sürünün karantinaya alındığı göz alındığında, bu hayvanlar ithal edilmeden önce şarbon ya da başka bir hastalık etkeni taşıyıp taşımadıklarına dair neden kontrol edilmemişlerdir?

İthal etlerde daha önce de ‘E. coli O157’ adı verilen bir hastalık mikrobu tespit edilmiş olup, bu etken böbrek hasarına neden olmakta ve çocuklarla yaşlılar için ağır bir hastalık tablosu oluşturmaktadır. Yine bir süre önce Polonya’dan ithal edilen etlerin deli dana hastalığı riski taşıdığı haberleri basına yansımıştı. Son şarbon olayı da dikkate alınarak; ithal etlerin gıda güvenliği açısından gerekli kontrollerinin uygun bir şekilde yapılmadığı düşünüldüğünde; bu hastalıkların hepsi de tehlikeli hastalıklar olup, eğer bunları zamanında tespit edecek mekanizmalar oluşturulamamışsa ya da kontrol mekanizmaları çalışmıyorsa, her türlü ihmal ve sorumluluk Tarım ve Orman Bakanlığı’nın mı olacaktır? Bahse konu ihmaller ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır?

Olası ihmaller akabinde gelecekte yaşanacak ölümler ile ilgili olarak kimler sorumlu olacaktır?

Brezilya’dan daha önce de gemi ile çok sayıda hayvan getirildiği göz önüne alındığında; Türkiye’ye son 1 yılda toplam kaç kez hangi ülkelerden hayvan ithalatı yapılmıştır?

Son 1 yılda yapılan canlı hayvan ithalatlarında hayvanlarda şarbon olup olmadığına dair gerekli kontroller yapılmış mıdır? Yapılmışsa, toplam kaç canlı hayvanda (türlerine göre) şarbon tespit edilmiştir?

Şarbon hastalığının çıktığı başka canlı hayvan sürüsü var mıdır? Varsa, şarbon tespiti yapılan hayvanlar hangi illerdedir? Şarbon tespiti yapılan hayvanların akıbeti nedir?

Türkiye’de illere göre son 1 yılda toplam ne kadar hastalıklı hayvan etinin piyasaya sürüldüğü tespit edilmiştir? Bu firmalar hangileridir ve bu etlerin hangi illerde piyasaya sürüldüğü tespit edilmiştir? Bahse konu firmalara hangi tür cezai işlemler yapılmıştır?

Şarbonlu hayvan eti tüketimi akabinde rahatsızlanıp hastanelere başvuru yapan toplam hasta sayısı nedir?”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.