Öne Çıkanlar deprem HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis Hakurk Aleyna Tilki Yıldız Tilbe

CHP’li Tezcan: Zorbalığa İzin Vermeyeceğiz

CHP Genel Yardımcısı Bülent Tezcan, “Zorbalık anayasasını geçirmek için zorba yönetmelere başvuran bir iktidar gurubuyla karşı karşıyayız. Buna izin vermeyeceğiz” dedi.

CHP Genel Yardımcısı Bülent Tezcan ve Grup Başkanvekili Engin Altay, TBMM Anayasa Komisyonu’ndaki gelişmelerle ilgili parti genel merkezinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Tezcan, dün itibarıyla AK Parti’nin “baskı ve zorbalığıyla” anayasa teklifinin tümü üzerindeki görüşmelerin bitirildiğini belirterek, “Komisyondaki mücadelemiz AKP kurmay heyetiyle sarayı rahatsız etmiştir. Özellikle AKP Grubu, daha önce okumadan imzaladıkları anayasa değişikliği teklifini, biz komisyon çalışmalarında etraflıca anlatmaya başladıktan sonra anlamaya başlamışlardır ve kahvaltılı toplantılarda itirazlar yükselmeye başlamıştır” dedi.

“Korsan Oylama”

MHP’li milletvekillerinin de rahatsızlığının arttığını gördüklerini ifade eden Tezcan, “Bir telaşla, 150 milletvekilinin konuşma hakkı gasp edilerek, teklifin geneli üzerindeki görüşmelerin tamamlandığı belirtildi ve maddelere geçildiği ilan edildi. Bu ‘korsan’ bir oylamadır, geçerli değildir. Çarçabuk bu işi paketleme niyetinde oldukları anlaşılmaktadır ama bunu paketlemelerine fırsat vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Bu Anayasaya ‘Zorbalık Anayasası’ Diyoruz”

Tezcan, “Biz özellikle bu süreç içinde, bu anayasanın kabul edilmesi durumunda Türkiye’nin zorba bir devlet yönetimine terk edilmiş olacağını görüyoruz. Onun için bu anayasaya ‘zorbalık anayasası’ diyoruz. İlk günden bu yana da zorbalık anayasasına ‘hayır’ diyoruz. Zorbalık anayasasını geçirmek için zorba yönetmelere başvuran bir iktidar gurubuyla karşı karşıyayız. Bu zorba yöntemlerle ne anayasa komisyonun, ne parlamentonun ne de milletin iradesinin teslim edilmesine izin vereceğiz. Gerginlik buradan kaynaklı bir gerginliktir. 1982 anayasası aldı-kaçtı anayasasıydı, bu da bir kaptı-kaçtı anayasası haline getirilmeye çalışılıyor. 20 Temmuz darbesiyle Türkiye’yi OHAL rejimine teslim edenler şimdi darbe hukukunu oluşturma peşindeler, buna müsaade etmemekte kararlıyız” diye konuştu.

CHP’li Altay: Yaşanan Manzara, Getirmek İstedikleri Yeni Düzeni Ortaya Çıkardı

CHP Grup Başkanvekili Altay da, dün akşam TBMM’de tam bir “hukuksuzluk” yaşandığını ifade ederek, yaşananları 4+4+4 kanun teklifinin komisyon sürecine benzetti. Her türlü hakarete, fiziki üstünlükten kaynaklı psikolojik tacize, küfre rağmen azami ölçüde sağduyulu davrandıklarını belirten Altay, “Anayasanın ve Meclis iç tüzüğünün verdiği hakların dahi kullanılmasına tahammül edemeyen AKP Grubunun komisyonda yaşattığı manzara, getirmek istedikleri yeni düzeni ortaya çıkarmıştır” dedi.

“Kamu Vicdanında Kabul Görmez”

TBMM’nin kimseden emir almayacağını söyleyen Altay, “Cumhurbaşkanı ve başbakan bürokratlara emir ve talimat verebilir ama CHP olarak sarayın takvimlendirdiği şekilde bu anayasaya değişikliği teklifinin görüşülmesine müsaade etmeyeceğiz. Meclis’te muhalefeti fiziki olarak, sindirerek, salondan çıkararak, hakaret ederek böyle bir teklifin yasalaşması kamu vicdanında kabul görmez” diye konuştu.

“Türkiye 316’dan Büyüktür”

Başbakan Binali Yıldırım’ın komisyondaki görüşmelerin Aralık ayı sonunda biteceğini ilan etmesinin de TBMM hukukuna yapılabilecek en büyük “saygısızlık” ve “hadsizlik” olduğunu ifade eden Altay, “Başbakan şunu bilmelidir; 316, 133’ten büyük olabilir ama Türkiye 316’dan büyüktür” dedi.
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop’u da “siyasi eşkıyalıkla” suçlayan Altay, “CHP’nin bunlara pabuç bırakacağını zannedenler Pazartesi günü bir hayal kırıklığı içinde olacaklardır. Biz ettiğimiz yeminden kaynaklı olarak TBMM iç tüzüğünün bize verdiği bütün imkanları kullanacağız ve yürütme, yasama ve yargı yetkisinin bir tek kişinin iki dudağının ucuna teslim edilmesine izin vermeyeceğiz. Bu teklif TBMM’de referanduma gidecek şekilde kabul oyu almayacaktır. TBMM’yi bir teferruat kuruluş haline dönüştürülmesine CHP’nin rızası yoktur” dedi.

Altay, CHP olarak hukuk ve Meclis iç tüzüğü çerçevesinde AK Parti “zorbalığına” karşı demokrasi mücadelelerine devam edeceklerini kaydetti.
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.