Öne Çıkanlar Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu chp genel başkanı kemal kılıçdaroğlu Türkiyede koronavirüs kaynaklı Toplam Vaka Sayısı bugünün gündemi gündem özeti cumhurbaşkanı Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı

CHP’li Tığlı: “Yalnızların Yareni Olan Çay” Zamanında Hasat Edilmeli

CHP Giresun milletvekili Necati Tığlı, çay üreticisinin sıkıntılarını dile getirdi. Tığlı, “Çay denilince ilk akla gelen yağmurun bereketiyle Çay’ın umut getirdiği yer olan Doğu Karadeniz Bölgesidir. Bu bölgede ekilebilir toprakların çok kısıtlı ve dağların dik olması yalnızca çay üretimi yapılmasına olanak sağlamaktadır. Haliyle başlı başına bir gelenek olan çayın yerine bölgede başka bir ürünün yetiştirilmesi neredeyse imkânsızdır” diyerek, bu kadar önemli bir ürünün üreticisinin de mağdur edilmemesi gerekliliğini vurguladı.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “yüksek girdi ve işçilik maliyetlerine rağmen dünya çay üretiminde ilk beş içinde olan Türkiye, üreticiye verdiği değer ve destek bakımından maalesef bu sıralamada değildir. Ak Parti İktidarının tarım politikaları ile birlikte artan üretim maliyetleri, vergiler ve borç kredileri altında ezilen çay üreticimiz, şimdi de tüm dünyayı ve ülkemizi etkisi altına alan Koronavirüs’ün hasat dönemine olan etkileri ile mücadele etmeye çalışıyor” dedi.

"ARAZİSİNE GİDECEK ÜRETİCİYE YOL GÖSTERİLMELİ"

Rize, Trabzon, Artvin ve Giresun illerinde 200 binden fazla ailenin geçimini çay üreterek sağladığını hatırlatan CHP’li Tığlı, “Ülkemizin en lezzetli ve en kaliteli çaylarının üretildiği Giresun’da ki çay üreticisi, aynı diğer illerimizde ki tüm üreticiler gibi Covid-19 tedbirleri kapsamında yalnız bırakılmıştır. Pandemi ile mücadele tabi ki çok önemli, ancak hasat yapacak çay üreticisinin arazisine gitmesi için Bakanlığın mutlaka gerekli tedbirleri alması gerekli. Aksi takdirde üretici işçilik maliyetlerini kaldıramayacaktır.” dedi.

Tığlı, başka illerde ikamet eden, çay hasat döneminde memleketine gelip, çayını toplayıp, bütçesine katkı sağlayan üreticinin,  bahçesiyle buluşmasına imkân sağlamayan hiçbir hazırlık ve hiçbir tedbirin mağduriyeti önlemeye yetmeyeceğini vurgulayarak, “Ülkemizin bu zorlu süreçten başarılı olarak çıkabilmesi, tarımsal faaliyetlerde sürdürülebilirliğin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha tecrübe ettirmiş oldu. Salgınla mücadelenin başarılı olması için alınan tedbirler ne kadar önem taşıyorsa da sofralarda bir krizle devam etmemesi için de tüm olanaklar değerlendirilmelidir. Yüksek bir rekoltenin beklendiği çay sezonunda büyükşehirlerde ikamet edip zaten çoğunluğu salgın nedeniyle faaliyette olmayan sektörlerde çalışan yurttaşlarımızdan bölgede ürününü hasat edecek kimsesi olmayanlara bahçeleri evleri arasında ürünlerini karantina tedbirleri etrafında hasat etme imkânı sağlanabilir.

Diğer tarımsal faaliyetlerde olduğu gibi çay üretimi için bölgeye köylerine getirilecek vatandaşlarımızın da amacı sosyalleşmek akraba ve dostlarıyla kucaklaşmak değil ürününü bahçede bırakmamaktır. Vatandaşlarımızın takibi kontrolü ve belirlenen sürede hasadını gerçekleştirmesi için bir yöntem bulmak zorunludur. Aksi taktirde alınan kararlar doğrultusunda hasat edilmesi planlanan bahçelerde zamanında toplama işlemi yapılabilmesi için bölgede bulunan işçi yeterli sayıda olmadığı için yevmiye ücretleri ve artan fahiş maliyetlerin önüne geçmek mümkün olamayacaktır” dedi.

"ÇAYDA TABAN FİYAT AÇIKLANMALI. KOTA, KONTENJAN VE RANDEVU SİSTEMİ KALDIRILMALI"

Çay hasadı döneminde mevsimlik işçilerin bölgeye gelemeyecek olması, çay taban fiyatlarının hâlâ açıklanmaması ve Tarım Bakanlığı’nın olanı biteni bir kenarda sessizce izlemesinin çok ciddi bir sorun olduğunu ifade eden  CHP’li Tığlı, “tüm bunlar yermezmiş gibi bir de geçmiş yıllarda olduğu gibi yok kotaydı, yok randevu sistemiydi, yok kontenjandı gibi yaklaşımlar olursa hasat ve satış noktasında sorunlar olacağı hem Giresunlu hem de diğer illerimizin üreticileri tarafından çok açık bir şekilde ifade edilmektedir” sözlerini kullandı.

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, “bu covid-19 salgın döneminde arazisine gidemediği için bahçesiyle ilgilenemeyen ve zorda kalan tüm çay üreticisinin elindeki çay alınmalıdır. Hasat yapamıyorsa hasadın yapılması için bakanlık devreye girmelidir. Çay üreticisinin biriken kredi borçları hem yapılandırılmalı hem de ertelenmelidir” vurgusunu yaptı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.