Öne Çıkanlar İyi Parti çin İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener kosgeb ak parti Op. Dr. Volkan Erdoğan İtalya Büyükelçisi Giorgio Marrapodi  Harp ve Vazife Malullerine Yapılacak 2021 Yılı Ek Ödemeleri BGMP 2021 FIVB Kadınlar Kulüpler Dünya Şampiyonası 2021 Türkiye Karting Şampiyonası İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi

CHP’li Vekil Arslan: Meclis’in Bütçe Yapma Hakkı Elinden Alınıyor

 
CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, anayasa paketindeki bütçe düzenlemesinin Meclis yetkilerini büyük ölçüde azalttığını, bütçe yapma hakkı ve denetiminin Saray karşısında zayıflatılmak istendiğini söyleyerek, “Bu anayasa paketi, Meclis’in tüm denetim yetkisini tirpanlarken, en önemli görevi olan bütçe yapmayı da neredeyse yok etmektedir” dedi.

Arslan yaptığı açıklamada, Anayasa değişikliğinin 15’inci maddesindeki düzenlemeye dikkat çekerek, Meclisin bütçe yapma hakkının fiilen elinden alındığını belirtti.

“Meclislerin Bütçe Yapma Hakkı Kısıtlanamaz”

Halktan toplanan vergilerin adil bölüşümü için, Meclis’in harcamalar konusunda daha fazla söz sahibi olması için “Hayır” dediklerinin altını çizen Arslan, “Bu anayasa paketi, Meclis’in tüm denetim yetkisini tırpanlarken, en önemli görevi olan bütçe yapmayı da neredeyse yok etmektedir. Hiçbir başkanlık sisteminde Meclislerin bütçe yapma hakki kısıtlanamaz, ama bu pakette bütçeyi cumhurbaşkanı hazırlayacak, ayrıntıları o belirleyecek. Hiçbir Başkanlık düzeninde Başkan, eğer Meclis bütçe konusunda direnirse onu dinlemeden, uzlaşmadan adım atamaz. Uzlaşı ve ortak akılla eğitimde, sağlıkta, güvenlikte, adalette yapılacak harcamalar birlikte kararlaştırılır” açıklamasında bulundu.

Hazırlanan bu Anayasa değişikliği paketinde Cumhurbaşkanının dünyada görülmemiş bir bütçe yetkisiyle donatıldığını hatırlatan Mv. Arslan, şunları ifade etti:

“Vergiyi toplarken, parayı harcarken Melis’i dinleme zahmetine girmeyecek bir tek adam sistemi yaratılıyor. Anayasa paketindeki düzenlemeyle; Meclis bütçeyi onaylamazsa ya da eğitimde, sağlıkta, adalette daha fazla bütçe ayrılması noktasında direnirse Cumhurbaşkanı bunu dinlemeyebilecek, bildiğini okuyacak, harcamalara devam edecek. İsterse önceki yılın bütçe rakamlarını bugüne uyarlayıp aynen uygulayabilecektir.”

“Meclis İradesi Hiçe Sayılacaktır”

Bu değişiklikle, milletvekillerinin bütçe hakkında esaslı bir karar veremeyip, bütçe Meclisten geçmese bile Cumhurbaşkanının geçen yılın oranlarına göre bütçeyi tek başına yürürlüğe koyabileceğini hatırlatan Arslan sözlerini şöyle sürdürdü:

“Vatandaşın yüzde 100’ünün oyuyla ve vergisiyle görev yürüten Meclis susturulacak, ama yüzde 51’in oyuyla gelen cumhurbaşkanının tek başına belirlediği bütçe konuşacaktır. Tüm parlamenter sistemlerde ve Başkanlık sistemlerinde bütçede son söz yetkisi Mecliste iken, bu paket vatandaşın cebinden çıkan vergiyi toplama, yükünü belirleme ve nereye harcama yapılacağı yetkisini Saray hazinesine bırakacaktır.

Cumhurbaşkanı kararnamesiyle tek adamlık yaratmaya kalkanlar, önce kararnameyi kanunun üzerine koyacak, Meclis iradesi hiçe sayılacaktır. Ardından Meclisin en temel hakkıve görevi olan bütçe düzenlemesi cumhurbaşkanının tek taraflı kararıyla yok sayılacaktır. Vatandaşın vergisinin şeffaf biçimde harcanması ve denetimi için Meclis’in yeniden etkili olması gerekmektedir. Bütçe hakkimizin elimizden alınmaması ve vatandaşın cebine ortakların dadanmaması için ‘Hayır’ diyoruz."

 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.