Öne Çıkanlar Goggle medicana fransa Peru Dışişleri Bakanı Ana Maria Sanchez suvul toplum kuruluşları POLİS EKİPLERİ celal adan binali yıldırım Panathinaikos esnaf annesinin ölümüne sebeb oldu 27 Aralık 2023 Gündem Özeti

CHP’nin Seçim Beyannamesindeki Cinsiyet Kotası Meclis’te

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, Cumhuriyet Halk Partisi’nin Tüzüğünde ve seçim beyannamesinde yer alan yüzde 33’lük cinsiyet kotasını, Meclis’e taşıdı. Tanal, “Siyasi hayatı düzenleyen mevzuatımız, kadınlarımızın siyasi faaliyete katılma hakkı tanımakta ancak, siyasete katılımını sağlamak için yeterli düzenlemeyi içermemektedir” dedi.


CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal, kadınların siyasi hayata katılımının artmasını amaçlayan yüzde 33 cinsiyet kotasına ilişkin Meclis’e Kanun Teklifi sundu. Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçim beyannamesinde de bulunan yüzde 33’lük cinsiyet kotasına ilişkin Tanal, şunları söyledi:


“Yapılacak bu değişiklikler ile siyasi partiler yasasında yüzde 33’lük cinsiyet kotası hedefleniyor. Siyasi Partiler Yasasının yanı sıra il, ilçe ve belde teşkilatlarında, Türkiye Büyük Millet Meclisi Grubu ile il genel meclisi ve belediye meclisi gruplarında kadınların siyasi hayata daha aktif şekilde katılabilmesinin sağlanması amaçlanmıştır. Anayasamızın “Kanun Önünde Eşitlik” başlığını taşıyan 10. Maddesinde 2004 yılında yapılan değişiklikle, “Kadınlar ve erkekler eşit haklara sahiptir. Devlet, bu eşitliğin yaşama geçmesini sağlamakla yükümlüdür. Bu maksatla alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamaz” hükmü eklenmiştir. Kadın ve erkek arasındaki eşitliğin yaşama geçirilmesi sadece siyasette değil her alanda olmalıdır. Hayatımızın tadı tuzu, annemiz, kardeşimiz, eşimiz kadınlar hayatımızı güzelleştirdiği gibi siyaseti de sakinleştirecek, ehlileştirecek, merhamet ortamı ve huzur ortamı sağlayacaktır. Öte yandan kadının mücadelesi İnsan Hakları ve demokrasi mücadelemize güç katacaktır. Kadına mücadele hakkı tanımış bir millet geleceğini garanti altına almış demektir. Seçim beyannamemizde ve parti tüzüğümüzde de yazdığı gibi cinsiyet kotasını en sağlıklı ve en tutarlı bir şekilde partide uygulayan seçim sonrası da uygulayacak olan parti Cumhuriyet Halk Partisidir. Yüzde 33 cinsiyet kotası,  Avrupa’daki en yüksek cinsiyet kotasıdır.”


CUMHURİYET HALK PARTİSİ 2018 SEÇİM BİLDİRGESİ’NDE CİNSİYET KOTASI
Kadınların yerel yönetimlere geniş ve etkin katılımını sağlayacağız. % 33 cinsiyet kotasının belediye meclislerinde de uygulanmasını sağlayacağız. Mahalli düzeyde kadın komisyonları kuracak ve bu komisyonların belediye meclisi toplantılarına etkin katılımını sağlayacağız. Kadın dostu kent uygulamasını hayata geçireceğiz. Kadınların sendika ve STK’lere katılımını artırmak için teşvik uygulamaları geliştireceğiz. Sivil topluma dönük desteklerde kadın kuruluşlarına öncelik tanıyacağız. Kadınların toplumsal yaşama ve çalışma hayatına katılımını zorlaştıran veya engelleyen ulaşım, güvenlik gibi kentsel sorunları çözeceğiz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.