Öne Çıkanlar kılıçdaroğlu tesk genel başkanı bendevi palandöken palandöken şehit esnaf Akşener DEVA PARTİSİ Genel Başkanı Ali Babacan fenerbahçe babacan Vergi EMİNE ERDOĞAN çin

CHP’nin Seçim Bildirgesi’nde Yeni Anayasa Vurgusu

CHP’nin Seçim Bildirgesi’nde yeni anayasa vurgusu dikkati çekti.

Seçim sloganını 'Millet İçin Geliyoruz' olarak belirleyen CHP, Ankara JW Marriott Otel'de Seçim Bildirgesi ve Aday Tanıtım Toplantısı yapıyor. CHP’nin 230 sayfalık Seçim Bildirgesi’nde şu başlıklar yer aldı:

“Demokrasi: hak, hukuk, adalet. Ekonomi: çokça üretim, hakça bölüşüm. Eğitim: iş garantili, parasız, nitelikli eğitim. Toplumsal barış, kürt sorunu. Dış politika: istikrar ve itibar. kamu yönetimi ve hizmetleri, adil ve insan onuruna yaraşır bir çalışma hayatı, toplum kesimler, kültür ve sanat, kent hakkı, doğa dostu bir yaşam.”

YENİ ANAYASA

"Yeni anayasa" vurgusu yapılan CHP’nin Seçim Bildirgesi'nde yer alan ifadeler ise şöyle:

“Başta OHAL olmak üzere tüm bu uygulamaları sonlandıracak, yarattıkları tahribatı ortadan kaldıracağız.

Kuvvetler ayrılığı ilkesini tavizsiz bir biçimde yaşama geçiren, evrensel insan haklarına saygılı, sosyal adalet ve eşit yurttaşlık ilkeleri üzerine inşa edilmiş, yeni bir anayasa hazırlanmasına öncülük edeceğiz.

CUMHURBAŞKANININ YETKİLERİ

Cumhurbaşkanlığını tüm ulusu temsil edecek şekilde tarafsız ve partiler üstü bir konuma getireceğiz. Cumhurbaşkanının yetkilerini sembolik düzeyde sınırlı tutacağız.

Gazi Meclisimizi, tüm yurttaşların temsil edildiği, ortak aklın ve ortak vicdanın yansıtıldığı bağımsız bir yasama ve etkin denetim organı olarak güçlendireceğiz.

TUTUKLU MİLLETVEKİLLERİ

Milletvekillerinin yargılanması süreçlerinde tutuksuz yargılamayı ilke haline getireceğiz. Hükmü kesinleşmemiş tüm tutuklu milletvekillerinin serbest bırakılması için gereken yasal düzenlemeleri hızla yapacağız.

OHAL

OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’nu kaldıracak ve OHAL işlemlerini doğrudan yargı denetimine açacağız. Bu süreçte yargı kararı olmaksızın işini kaybeden, ihraç edilen ve hakları ihlal edilen insanlarımızın haklarına kavuşmasını sağlayacağız.

SEÇİM BARAJI

12 Eylül’ün ruhunu yansıtan yüzde 10 seçim barajını ve adil temsilin önündeki tüm engelleri kaldıracağız.

TÜRKİYE MİLLETVEKİLLİĞİ

Yüzde 1’in üzerinde oy alan partilerin parlamentoda temsil edilmesini sağlayacak biçimde Türkiye Milletvekilliği’ni getireceğiz.

Seçim kanunlarını ve Siyasi Partiler Kanunu’nu, siyasal çoğulculuğu ve katılımcılığı artıracak ve parti içi demokrasiyi güçlendirecek şekilde yeniden düzenleyeceğiz.”

KİŞİ BAŞINA GELİR EN AZ 15 BİN DOLAR OLACAK

Partisinin seçim bildirgesini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “En geç beş yıl içinde Türkiye orta gelir tuzağını aşacak ve Türkiye’deki kişi başına gelir en az 15 bin dolar olacak” dedi. 

“BU SEÇİMLER TARİHİ SEÇİMLERDİR”

Kılıçdaroğlu, konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Bu seçimler tarihi seçimlerdir ve bu toplantı da tarihi bir toplantıdır. O nedenle hep birlikte cumhuriyetten yana olanlar, demokrasiden yana olanlar, fakir fukaradan yana olanlar, emekten yana olanlar, üretenden yana olanların hep birlikte tamam diyeceği bir seçimi başlatıyoruz.

Biz ne yapacağız. Türkiye’nin 5 temel sorununu çözeceğiz.

“TÜRK LİRASI SÜREKLİ DEĞER KAYBEDİYOR”

Türkiye’nin en temel sorunlu alanlarından birisi ekonomidir. Türk Lirası'nın nasıl değer kaybettiğini nasıl eridiğini hep birlikte gözlemliyoruz. Hepimizin gözleri önünde Türk Lirası dünyanın en büyük değer kaybeden paralarından birisi oldu. Türk Lirası sürekli değer kaybediyor.

“RANTİYECİLER MEMNUN”

Bu düzenden kim memnun. Bu düzenden memnun olan bir sınıf var, o sınıfın adı rantiye sınıfı. Rantiyeciler memnun. Bu düzeni değiştirmenin tarihi sorumluluğu hepimize düşüyor. Bu düzeni nasıl değiştireceğiz. Türkiye ekonomisi büyük bir değişim ve dönüşüme ihtiyaç duyuyor. Bunu gerçekleştirmek zorundayız.

Kendi seçim bildirgelerini açıkladılar. Onların seçim bildirgeleri ranta dönük. Bizim seçim bildirgemiz insana ve üretime dönük.

İNSANİ GELİŞME STRATEJİLERİ VE BİLGİ POLİTİKALARI KURUMU

Biz Türkiye’nin geleceğini planlayacak yeni bir kurum oluşturacağız. İnsani Gelişme Stratejileri ve Bilgi Politikaları Kurumu'nu kuracağız. Bu kurumda Türkiye’nin en saygın bilim insanları çalışacak.

“KOBİ’LERE BİR YIL SÜREYLE SIFIR FAİZLİ KREDİ VERECEĞİZ”

Bütün KOBİ sahibi iş dünyasının saygıdeğer insanlarına sesleniyorum. Sayın Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı, parlamentoda CHP Grubunun olduğu bir Türkiye’de vergi ve sigorta prim borcu olmayan bütün KOBİ’lere bir yıl süreyle sıfır faizli kredi vereceğiz. Bir yıl süreli vergi borcun yoksa sigorta prim borcun yoksa bir yıl süreli ödediğin vergi ve sigorta primi kadar sıfır faizli kredi vereceğiz.

Katma değeri yüksek ürün üretenler için daha farklı koşullar daha yüksek kredi imkanı sağlayacağız. Üstelik yine sıfır faizli. En geç beş yıl içinde Türkiye orta gelir tuzağını aşacak ve Türkiye’deki kişi başına gelir en az 15 bin dolar olacak.”

ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 200 LİRA OLACAK

Partisinin seçim bildirgesini açıklayan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, “Bir yıl içinde 180 bin öğretmeni atayacağız. Asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak ve vergisiz olacak. Ek 4 milyon 210 bin kişiye istihdam yaratacağız” dedi.

“TARIMDA CUMHURİYETİN KURUCU AYARLARINA YENİDEN DÖNECEĞİZ”

“Tarımda, kendi kendine yeten bir Türkiye vardı. Şimdi saman ithal eden Türkiye gerçeği ile karşı karşıyayız. Tarımda cumhuriyetin kurucu ayarlarına yeniden döneceğiz. Karadeniz’de fındık borsasını kuracağız.

Sayın cumhurbaşkanı adayımız ifade etti, 'çiftçiye mazotu KDV’siz ve ÖTV’siz 3 liradan vereceğiz' diye. İtiraz ettiler. Tarım Bakanı’nın çiftçiden haberi yok. Tarım Bakanı’nın mazottan haberi yok. 5 yıl içinde tarımı ayağa kaldırmak için bütün kırsala 40 bin ziraat mühendisi, ziraat teknisyeni ve veterineri mutlaka atayacağız. Tarım teknoloji liseleri kuracağız.

“ÇİFTÇİ BORÇLARININ FAİZLERİNİ SON KURUŞUNA KADAR SİLECEĞİZ”

Bir şey daha söylemek istiyorum, çitçi kardeşlerime, Sayın Muharrem İnce’nin cumhurbaşkanı, CHP’nin de parlamentoda ağırlığının olduğu bir Türkiye’de senin borçlarının faizlerini son kuruşuna kadar sileceğiz. Bizim görevimiz alın teri dökenlerin köşeyi dönmesidir.

Sözümüz söz Muharrem İnce’nin de sözü Kılıçdaroğlu’nun da sözü tarımda Türkiye’yi dünya lideri yapacağız.

“İKİ DEV PROJE İLE ANADOLU’YU ŞAHA KALDIRACAĞIZ”

Şeker fabrikalarını geri alacağız. İhaleleri iptal edeceğiz.

‘Esnaf Bakanlığı’ kuracağız. Esnaf için biz ne diyoruz, senin kira stopajını kaldıracağız, kira stopaj belasından seni kurtaracağız.

İki dev proje ile Anadolu’yu şaha kaldıracağız. Siz yapamadınız. 16 yıl denendiniz, 5 yılda yapacağız bunları. 

“BİR YIL İÇİNDE 180 BİN ÖĞRETMEN ATAYACAĞIZ”

Eğitimde ne yapacağız. Bütün mahallelerde ücretsiz kreşler açacağız. İlköğretimde eğitimi tam zamanlı yapacağız. Birleştirilmiş sınıf uygulamasına son vereceğiz. Taşımalı eğitime son vereceğiz. Yurtsuz öğrenci kalmayacak. En geç iki yıl içinde. İş garantili eğitim. Teknoloji liseleri açacağız.

Atama bekleyen öğretmen ayıbı. Bir yıl içinde 180 bin öğretmeni atayacağız. Kadrolu öğretmen, sözleşmeli öğretmen ayıbı var. Bu ayıbı da kaldıracağız. Hiçbir öğretmen yoksulluk sınırının altında maaş almayacak.

“VAATLERİMİZİN İKTİDAR PARTİSİNİN BİLDİRGESİNE GİRMESİ BİZİ MUTLU EDER”

Öğretmenler 3600 ek gösterge, polisler, din insanı ve hemşireleri de 3600 ek gösterge, biz bunu söylediğimiz de 'vay efendim siz bunu nasıl söylersiniz'. Şimdi büyük bir memnuniyetle izliyorum ki kendi vaatleri arasına almışlar. Bizim vaatlerimizin iktidar partisinin seçim bildirgesine girmesi bizi sadece ve sadece mutlu eder.

Öğretmenleri Devlet Memurları Kanunundan  çıkaracağız. Öğretmenler Meslek Kanunu diye ayrı bir kanun çıkaracağız. 24 Kasım Öğretmenler Gününde öğretmenlere ayrıca birer maaş ikramiye verilecek.

“YÖK’Ü KALDIRACAĞIZ”

Üniversitelerin bilimsel özerkliği olacak. Bütün üniversitelerde öğrenciler üniversite yönetiminde söz ve karar sahibi olacak. Bir darbe kurumu olan YÖK’ü kaldıracağız. Yerine Yüksek Öğretim Koordinasyon ve Planlama Kurumu olacak.

İnsan Kaynakları Bakanlığı kuracağız.

“SORUNUN ÇÖZÜM ADRESİ TBMM, 4 YIL İÇİNDE ÇÖZECEĞİZ”

Bir başka sorun alanımız, toplumsal barış, isterseniz adına Kürt sorunu deyin, isterseniz Doğu ve Güneydoğu sorunu deyin. Tek sorumlusu siyasilerdir. Sorunu çözecek olan siyasilerdir. Sorunun çözüm adresi de TBMM’dir.

O sorunu 16 yıldır çözemediler. Sözümüz söz, 4 yıl içinde çözeceğiz. Sorunu çözmek için 4 temel ilkemiz var. Bir, bu sorunu çözmek için yola çıkanlar samimi ve dürüst olacaklar. İkinci kuralımız gizli kişisel bir ajandaya sahip olmayacaksın. Üçüncüsü millete hesabını veremeyeceğiniz vaatlerde angajmanlarda bulunmayacaksınız. Dört, millete her aşamada bilgi vereceksiniz. Beş, bütün bunları yaparken demokrasiye inanacaksınız.

DIŞ POLİTİKA

Dış politika devlet politikası olmak zorundadır. Bütün komşularımızla barış içinde yaşama hedefimiz var. Bir yıl içinde bütün komşularımızla barışacağız. İki; Filistinlilere vize uygulanıyor. Filistinlilere uygulanan vizeyi kaldıracağız. Ortadoğu Barış ve İşbirliği Teşkilatı kuracağız.

“OHAL KALKACAK”

Bir sorun alanımız demokrasi. OHAL kalkacak.

Siyaseti kirlilikten arındıracağız. Türk hukuk sistemini darbe hukukundan arındıracağız.

Devlette liyakat sistemini egemen kılacağız. Yargı bağımsız ve tarafsız olacak. Hakimler yüksek kurulu, savcılar yüksek kurulu ayrı ayrı olacak.  

Cumhurbaşkanı dahil hiçbir makam denetimsiz olmayacak. Herkesin can ve mal güvenliği olacak. Medya özgür olacak.

“GÜÇLÜ PARLAMENTER DEMOKRATİK SİSTEM”

Güçlü bir parlamenter demokratik sistem olacak. Cumhurbaşkanı tarafsız olacak. KHK uygulamalarına son vereceğiz. Barış akademisyenleri en kısa sürede üniversitelerine dönecek. Yargıya erişimin önündeki bütün engelleri kaldıracağız. Örgütlenme özgürlüğü önündeki bütün engelleri kaldıracağız.

Şehitler ve gaziler arasındaki ayırımı kaldıracağız. Muhtarlıklar kurumsallaştırılacak.

8 Mayıs 1991 tarihinde parlamentoda kabul edilen Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı bunu uygulamaya koyacağız.

“KADIN BAKANLIĞI KURACAĞIZ”

Kadın Bakanlığı kuracağız. TBMM’de gençlik ihtisas komisyonu kurulacak. Din ve vicdan özgürlüğü olacak. Toplumsal uzlaşma ile yeni bir sivil anayasa yapacağız.

“ASGARİ ÜCRET NET 2 BİN 200 LİRA OLACAK”

Asgari ücret net 2 bin 200 lira olacak ve vergisiz olacak. En düşük emekli aylığı bin 500 lira olacak.

Ramazan, Kurban Bayramında iki maaş ikramiye vaadimiz aynen devam ediyor.

Bütün bu projelerden sonra hayatın olağan gelişimi özel sektörün yarattığı istihdam alanından bağımsız olarak ek 4 milyon 210  bin kişiye istihdam yaratacağız. Millet için geliyoruz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.