Cumhurbaşkanı Erdoğan: ABD’nin İki Bakanının Mal Varlıklarına El Konulacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,  ABD’nin Türkiye’nin İçişleri ve Adalet Bakanlarına yönelik uyguladığı ambargonun aynısının karşı tarafın bakanlarına uygulanacağını açıklayarak, “Amerika ciddi bir saygısızlık yapmıştır. Benim kalkıp İçişleri Bakanımı, Adalet Bakanımı, Papaz Brunson ile ilgili olarak, ‘onu yakından takip etti, ona şöyle yaptılar, böyle yaptılar’ demek suretiyle ‘Amerika’daki mal varlıklarına el koyuyoruz’ mantığı, mantık değildir. Bugün arkadaşlarıma talimatı veriyorum, Amerika’nın Adalet ve İçişleri Bakanlarının Türkiye’deki mal varlıklarını donduracağız, varsa” dedi.

Erdoğan, Ankara Spor Salonu’nda düzenlenen AK Parti Kadın Kolları 5. Olağan Kongresi’nde konuştu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, 24 Haziran seçimleri ile birlikte yeni bir yönetim sistemine geçildiğini belirterek, partililerine “Siz bunu yaptınız ve başkanlık sistemine geçtik. Artık Türkiye çıta yükseltti. Bundan sonraki süreci yine sizinle yapacağız” diye seslendi.

Türkiye’yi muasır medeniyetler seviyesinin üstüne çıkaracaklarını ifade eden Erdoğan, “Demokrasi mücadelemizi, özgürlük mücadelemizi bugüne kadar nasıl verdiysek bundan sonra da vermeye devam edeceğiz. Artık ülkede inanç özgürlüğü kavgası olmayacak. Artık düşünce, fikir özgürlüğü kavgası olmayacak. Herkes inancında serbest. Fikir, düşünce özgürlüğünde inandığını rahatça konuşabilecek. Hepsinden öte bu ülkede başı açık, başı örtülü kavgası olmayacak” dedi.

ABD’ye Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri’nin Türki İçişleri ve Adalet bakanlarına yönelik uyguladığı yaptırım kararını değerlendirirken şunları kaydetti:

“ABD’nin İzmir’deki papazla ilgili attığı adım stratejik ortağa yakışmayacak bir adımdır, Amerika ciddi bir saygısızlık yapmıştır. Benim kalkıp İçişleri Bakanımı, Adalet Bakanımı, Papaz Brunson ile ilgili olarak, ‘onu yakından takip etti, ona şöyle yaptılar, böyle yaptılar’ demek suretiyle ‘Amerika’daki mal varlıklarına el koyuyoruz’ mantığı, mantık değildir. Türkiye bir hukuk devletidir. Ne gerekiyorsa onu yapacaktır. Kalkıp da bizimle bir takasa girmeyin. Böyle bir anlayış bizim anlayışımız değildir. Suçlu bedelini öder. Bugün arkadaşlarıma talimatı veriyorum, Amerika’nın Adalet ve İçişleri Bakanlarının Türkiye’deki mal varlıklarını donduracağız, varsa.

ABD’nin attığı son adım Türkiye’ye karşı çok saygısız bir adımdır. Stratejik ortaklığımıza yakışmayacak bir adım bu. Biz de buna karşı ABD’nin Adalet ve İçişleri bakanlarına ait Türkiye’de mal varlıkları varsa dondurma kararı alacağız. Siz bunu yaparsanız, biz de bunu yaparız. Sayın. Trump’a bunları söyledim. Türkiye ile bu alanda bu şekilde bir yaklaşım doğru değildir. Eğer samimi hareket edeceksek, gerçekten stratejik bir ortaksak ortaklığımızın gereğini yapalım.”

"Trump Oyuna Geldi"

ABD’nin yaptırım kararı ile ilgili, “Türkiye bu yaklaşımla terbiye edilemez. Bu sadece evangelist ve siyonist bir yaklaşımdır” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump’un oyuna geldiğini öne sürdü.

Erdoğan, “Biz dürüst olduğumuz için aynen bu kararımızda devam edeceğiz. 6 kez Amerika’ya girip çıkan Halk Bankamızın Genel Müdür Muavinini tutuklamak suretiyle kalkıp da bizimle bir takasa girme. Biz her zaman dik durduk ama asla dikleşmedik. ABD’nin çok basit meseleleri büyütmesinin bu arada sapla samanı karıştırmasını üzüntüyle takip ediyoruz. Türkiye’ye geri adım attıracaklarını sananlar bu ülkeyi ve bu milleti hiç tanımamışlar demektir. Biz dış politikamızı hiçbir zaman yalanlar üzerine kurmadık her zaman dik durduk. Türkiye’yi bu tür adımlarla terbiye edilemez. Sayın Trump çok büyük bir oyuna gelmiştir. Bu oyunu Sayın Trump’ın bozması gerekir” diye konuştu.

Türkiye’nin, Avrupa’da olduğu gibi Amerika’nın da iç politika malzemesi yapılamayacağını belirten  Erdoğan, “Avrupa’nın yaptığı hataları tekrarlamak Amerika’ya bir şey kazandırmaz. Amerikan tarafıyla aramızdaki meseleleri, müşterek çıkarlarımızın çerçevesini oluşturan müttefiklik ve stratejik ortaklık anlayışını ön plana çıkararak çözmemiz mümkündür” dedi.

"Üzüm Yemek İçin Her Türlü İşbirliğine Açığız"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD ile ilişkilerin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, yanlış politikaların her iki ülkeye zarar vereceğini vurguladı. Erdoğan şöyle devam etti:

“Biz kaybet-kaybet oyunlarına taraf olmak istemiyoruz. Siyasi ve adli ihtilafların ekonomik boyuta taşınması her iki tarafa da zarar verecek yanlış bir adımdır. Biz her yerde, her zaman kazan-kazan politikalarından yanayız. ABD ile bunun için önümüzde gerekli imkanlar var. İhtiyacımız olan zemin de mümkündür. Üzüm yemek için her türlü işbirliğine varız ama derdi bağcı dövmek olanlara da bu fırsatı vermeyiz. Ne ABD yönetimi ile ne de diğer ülkelerle aramızda çözülemeyecek hiçbir sorunumuz olmadığını düşünüyorum. ABD ile aramızdaki meseleleri müşterek çıkarlarımızın çerçevesini oluşturan stratejik ortaklık anlayışı ön plana çıkararak çözmemiz mümkündür. O fevru tutumdan vazgeçerek en kısa sürede aklı selime döneceklerini ümit ediyoruz. Diplomasi kanalları çok yoğun bir şekilde çalışıyor. Yakında aklın yolundan giderek aramızdaki ihtilaf konularının önemli bir bölümünü geride bırakacağımızı düşünüyorum.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.