Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer cumhurbaşkanı erdoğan türkiye istatistik kurumu gündem özeti çin beşiktaş abd Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel tesk genel başkanı bendevi palandöken

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Afrikalı Dostlarıma Söylüyorum Milli Parayla Gelin Ortak İş Yapalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Afrikalı dostlarıma, kardeşlerime söylüyorum, yerli para, milli parayla gelin ortak iş yapalım. Sadece ana ticaret ortaklarımızla değil, Afrikalı dostlarımız dahil tüm ülkelerle milli paralar üzerinden ticareti geliştirmeye biz hazırız” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İstanbul Lütfi Kırdar Kongre Merkezi’nde Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu’nda konuştu. Türkiye olarak Afrika ile iş birliğine büyük önem verdiklerinin belirten Erdoğan, Türkiye-Afrika ortaklık zirvelerinin üçüncüsünü 2019 yılında İstanbul'da tertip etmeyi planladıklarını kaydetti.

Türkiye’nin Afrika kıtasındaki büyükelçilerinin sayısının artması gerektiğini belirten Erdoğan, Türkiye’nin en büyük diplomatik temsilciliğini Somali’de açtığını ifade ederek, TİKA, Yunus Emre Enstitüsü, Maarif Vakfı, Anadolu Ajansı, Türk Hava Yolları gibi kurumlarla kıtadaki varlığın yaygınlaştırıldığını kaydetti.

“MACARİSTAN’LA AFRİKA’DA ORTAK YATIRIMLARA GİRME KARARI ALDIK”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Macaristan’a yaptığı 2 günlük seyahati anımsatarak, “Macar dostlarımızın bize şöyle bir teklif oldu, Afrika’da Macar Eximbank’ıyla Türk Eximbank’ının desteğinde Afrika’daki dostlarımızla yatırımlara girelim dediler. Biz de kendilerine 'aynı düşüncedeyiz, birlikte Afrika’da yatırımlara girebiliriz' dedik. 320 iş adamıyla yaptığımız toplantıda bunu orada da ayrıca vurguladık ve inşallah birlikte ayrıca Afrika’da ortak yatırımlara girme kararını da aramızda aldık” dedi.

“PEK ÇOK ÜLKE DARBECİLERİ BAĞRINA BASARKEN AFRİKA BİRLİĞİ TAVRINI DEMOKRASİDEN YANA KOYDU”

İsrail’e yönelik eleştirilerde bulunan Erdoğan, Afrika ülkelerinin Filistin halkına ve Filistin davasına sahip çıktığını belirterek, “Afrika Birliği gibi bölgesel platformlar özellikle kıta genelinde demokrasinin, istikrarın ve güvenliğin korunması hususunda ciddi çaba sarf ediyor. Pek çok ülke darbecileri bağrına basarken Afrika Birliği tavrını hep demokrasiden ve hukuktan yana koydu. Afrikalı kardeşlerimiz insani ve ahlaki tavrını düzensiz göç meselesinde de sergiledi. Zengin Batılı devletler kapılarına sığınan mültecileri ölüme, açlığa yokluğa mahkum ederken imkanları yok denecek kadar kısıtlı pek çok Afrika ülkesi milyonlarca mülteciye ev sahipliği yapıyor. Sanılanın aksine dünyada savaşların, çatışmaların ve göçlerin yükünü, Batılı devletler değil az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler çekiyor” diye konuştu.

“EKONOMİNİZİ BÜYÜTMEK İSTİYORSUNUZ KARŞINIZA HAZIR REÇETELER ÇIKIYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, küreselleşmenin beraberinde standartlaşmayı getirdiğini savunarak şöyle konuştu:

“Küreselleşme olgusunu kimi Batılı ülkeler ve küresel şirketler tek tipleşme olarak algılıyor. Tek bir reçetenin, tek bir gelişme kalkınma modelinin, tek bir yönetim sisteminin kimi zaman tek bir mutfağın, kıyafetin, güzellik anlayışının diğer ülkelere dayatıldığını görüyoruz. Yerel farklılıklar ve bölgesel dinamikler dikkate alınmıyor. Örneğin ekonominizi büyütmek istiyorsunuz bu anlayışa göre tek çıkar yol egemenliğinizden taviz vererek alacağınız krediler ve onlara bağlı yönetim haritaları. Milletinizi enflasyon yükünden kurtarmak istiyorsunuz yine bu zihniyete göre uygulamanız gereken hazır reçeteler var. İstihdamı artırmak, sanayinizi güçlendirmek, tarımda, ticarette, turizmde kendi imkanlarınızı harekete geçirmek isterseniz karşınızda hep belli kalıp ve sınırlar çıkıyor. Bu çevreler savunma sanayi, ilaç, uzay teknolojisi ve bilişim gibi stratejik alanlarda tüketici konumundan üretici konumuna geçmenizi asla istemezler. Karşımda Afrika var Afrika’nın altınları, elmasları, kromları ne oldu. Acaba bunları Batı’dan kimler gelip bir yereler taşıdı. Hep gelişlerinin sebebi bu zenginlikleri alıp, ülkelerine taşımak değil miydi? ”

“TÜM ÜLKELERLE MİLLİ PARALAR ÜZERİNDEN TİCARETİ GELİŞTİRMEYE HAZIRIZ”

Erdoğan, Türkiye ticaretini döviz kurunun getirdiği risklerden kurtarmak istediklerini ifade ederek, “Artık tüm Afrikalı dostlarıma, kardeşlerime söylüyorum, yerli para, milli parayla gelin ortak iş yapalım, diyorum. Ülkelerimizi kur baskısından kurtaralım bu adımı atmak durumundayız. Son haftalarda yaşadığımız spekülatif saldırılar sonrasında bu meseleyi öncelikle gündemimize aldık. Rusya, Çin, İran gibi ülkelerle bir süredir yürüttüğümüz müzakerelerde belli oranda mesafe kaydettik. Süreç içerisinde bu noktada çok daha önemli başarılar elde edeceğimize inanıyorum. Sadece ana ticaret ortaklarımızla değil, Afrikalı dostlarımız dahil tüm ülkelerle milli paralar üzerinden ticareti geliştirmeye biz hazırız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.