Öne Çıkanlar diyarbakır Kent Ayyuka eNBE azerbaycan istanbul çin türkiye 17 Mart 2024 Pazar Gündemi CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Yeni Askerlik Sistemi Açıklaması

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti Balıkesir mitinginde yaptığı konuşmada, “Bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasını, ordumuzun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere kalıcı hâle getiriyoruz. Eğitim durumuna bağlı olmaksızın isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek” dedi.

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, 31 Mart Mahallî İdareler Seçimleri kampanyası kapsamında, AK Parti Balıkesir mitingine katıldı. Kuva-yi Milliye Meydanı’nda düzenlenen mitingde Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni askerlik sistemine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu. 

“12 AYLIK YEDEK ASTSUBAYLIK UYGULAMASI GETİRİYORUZ”

Milletin talebini ve ordunun ihtiyaçlarını göz önünde bulundurarak, Millî Savunma Bakanlığı’na ve ve Genelkurmay Başkanlığı’na bu meseleyi çalışmaları için talimat verdiğini ve ilgili kurumların bir taslak ortaya çıkardığını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni askerlik sistemiyle ilgili şu açıklamaları yaptı: “Yeni sistemde, lisans ve lisansüstü için, ordumuzun ihtiyacına göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek subaylık devam ediyor. İki yıllık Meslek Yüksek Okulu mezunları için ise, burada yeni bir adım atıyoruz, yine ihtiyaca göre belirlenecek sayıda 12 aylık yedek astsubaylık uygulaması getiriyoruz. Yedek subaylık ve yedek astsubaylık görevlerini yerine getirenlere 2 aylık eğitimleri döneminde harçlık verilecek, 10 aylık kıta görevlerinde ise maaş ödenecek. Lise ve altı mezunlar için diğer eğitim gruplarından isteyenler için 6 ay+6 aylık bir askerlik uygulaması getiriyoruz. Bir aylık eğitimini tamamlayıp 5 aylık kıta hizmetini bitirerek ilk 6 ayı tamamlayanlar, isterlerse terhis olabilecekler. Şayet askerliğe devam etmeyi tercih ederlerse, 6 ay süreyle maaşlı olarak görev yapacaklar. Bu 12 aylık sürenin bitiminde arzu eden askerlerimiz, sözleşmeli er-erbaş kadrolarına geçiş için müracaat edebilecekler. Yurt dışındaki gençlerimiz için dövizle askerlik uygulaması sürecek.” dedi. 

“İLK ETAPTA HER YIL 145 BİN KİŞİ BEDELLİ ASKERLİKTEN YARARLANABİLECEK”

Yeni sistemde bedelli askerlikle dövizli askerli arasında bir farkın olmayacağını, bugüne kadar belirli bir periyodu ve sistemi olmayan bedelli askerlik uygulamasının ordunun personel ihtiyacına göre belirlenen bir rakamla sınırlı olmak üzere, kalıcı hâle getirileceğini açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, konu ile ilgili açıklamalarını şöyle sürdürdü: “Eğitim durumuna bağlı olmaksızın, isteyen herkes bedelli askerliğe başvurabilecek. Bedelli askerlikten yararlanmaya hak kazananlar, bir aylık temel askerlik eğitimlerinin ardından terhis edilecekler. İlk etapta her yıl 145 bin kişi bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlik ücreti de sabit bir formüle göre hesaplanacak. Kurumlarımızın yaptıkları hesaplamalar, bedelli askerlikten gelen kaynağın, eğitim dönemleri dışında tamamı maaşlı hâle gelen diğer görevlerin maliyetlerini ziyadesiyle karşılayacağını gösteriyor. Böylece gençlerimiz için askerlik görevi bir yük olmaktan çıkıyor. Askere giden gencimiz ya bedelini ödeyip vatan vazifesini kısa sürede ifa edecek ve işinin başına geri dönecek, ya da maaşlı olarak görevini sürdürecek. Askerlik vazifesine devam edenlerin bir kısmı da, sözleşmeli olarak Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde uzun yıllar görev yapma imkânına kavuşacak.” dedi. 

Çalışmanın henüz taslak aşamasında olduğunu ve nihai safhaya ulaştığında, tüm detaylarıyla paylaşılacağını sözlerine ekleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, yeni askerlik sisteminin ülkeye, millete, gençlere ve orduya hayırlı olması temennisinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.