Öne Çıkanlar çin MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli vakıfbank ak parti chp Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener İyi Parti tsk abd Koronavirüs Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar

Cumhurbaşkanı Erdoğan: Kredi Derecelendirme Kuruluşlarını Bırakın, Bunlar Cambaz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu düşürme kararına ilişkin, “Bunları bırakın, bunlar cambaz. Bunlar batmış bitmiş olan, memurunun maaşını ödeyemeyen komşuyu 4 derece birden yükseltiyor” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara’da TOBB Hizmet Şeref Belgesi Takdim Töreni’nde konuştu. Erdoğan, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin (TOBB) 14-15 Mayıs’ta yapılacak 74. Genel Kurulu’nun iş dünyasına ve Türkiye’ye hayırlı olmasını diledi. İş dünyasına seslenen Erdoğan, “Bizi ne kur spekülatörleri, ne faiz lobisi, ne derecelendirme kuruluşu maskesinin altında gizlenen Türkiye düşmanları ilgilendirir, bunlar bizi bağlamaz. Bizim bakacağımız tek yer işte burasıdır. Bugüne kadar ekonomide attığımız her adımı biz sizlerle istişare ederek yaptık, reformlarımızın çoğunun altında ortak imzamız var” dedi.

-“KEFEN PARAMIZI SERMAYEYE EKLEMEK ZORUNDA KALDIK”-

Çoğunluğu yurt dışı kaynaklı manipülasyonlara karşı iş dünyası ile dayanışma içinde olduklarını kaydeden Erdoğan, “Onlar bizi üretimimizle, ihracatımızla, istihdamımızla sıkıştırmaya çalıştı, biz hep birlikte yeni yollar, yeni yöntemler geliştirerek çıkış yolları bulduk. Yeri geldi kefen paramızı dahi sermayemize eklemek zorunda kaldık ama namerde fırsat vermedik” diye konuştu.

-“O KREDİ DERECELENDİRME KURULUŞUNUN MENSUBU DEĞİLİZ”-

Ekonomiyi nazik bir alan olarak nitelendiren Erdoğan, kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Türkiye’nin kredi notunu düşürme kararına da tepki gösterdi. Erdoğan, şöyle konuştu:

“Biz söylentilere, dedikodulara, yalanlara, çarpıtmalara, çok açık olan ekonomiye ne derece titizlikle yaklaşıyorsak birileri de inatla ve ısrarla o derece hoyrat şekilde bunun üzerine çullanıyor. Son günlerde yine böyle bir hoyratlıkla karşı karşıyayız. Tamamen küresel ekonomide yaşanan dalgalanmaların yansıması olan gelişmeleri sanki felaket habercisi gibi takdim eden bazı çevreler, sizleri ve milletimizi huzursuz etmek için var güçleriyle çalışıyorlar. Türkiye gelişmekte olan ülkeler arasında ön sıralarda yer alıyor. Geçen yıl 7.4 büyüme oranı var, dünyada biz bir numarayız. ‘Kredi derecelendirme kuruluşu şunu söylemiş’, bunları bırakın, bunlar cambaz. Bunlar batmış bitmiş olan, memurunun maaşını ödeyemeyen komşuyu 4 derece birden yükseltiyor, Yunanistan’ı söylüyorum. O kredi derecelendirme kuruluşunun da şu an mensubu değiliz. Dolayısıyla bizimle ilgili herhangi bir not verme yetkin yok. Sen hangi öğrencilerin hocasıysan onların notunu ver, bize veremezsin.

(Büyüme) İnşallah bu sene de ilk çeyrekte gelecek olan, şu andaki görünen o, geçen yılın ortalamasına yakın bir şey bizim tahminimiz, onu bekliyoruz. Türkiye artık kabına inşallah sığmayacak. Seçime gidiyoruz, seçime gittiğimiz halde inşallah kabına sığmayacak.” 

-“BU SEÇİMDE DE 12 SEÇİMDE NE OLDUYSA O OLACAK”-

Cumhurbaşkanı Erdoğan, seçim üzerinden piyasaların tedirgin edilmeye çalışıldığını belirtirken şöyle devam etti:

“Bu seçimde ne mi olacak? Bundan önceki 12 seçim ve halk oylamasında ne olduysa o olacak. Milletimiz sandığa gidecek, özgür iradesiyle tercihini yapacak, ortaya çıkacak sonuca da herkes rıza gösterecek. Milletimizin 24 Haziran’da tercihini yine istikrardan, güvenden, büyümeden yana kullanacağından en küçük bir şüphemiz yok. İnanıyorum 24 Haziran’da da istikrar ve güvenin teminatı kimdir bunu biliyor, AK Parti. Şunu şöyleyeyim ben ana muhalefet gibi ‘mecbursunuz’ demem. Milletime ‘sen bize vermeye mecbursun’ kullanma saygısızlığını göstermem, asla. O irade satın alınamaz birileri 15 kişi bir yere gönderebilir, biz bunları yapamayız. Ağlaya ağlaya gittiler, ondan sonra güle oynaya geldiler. Garip şeyler oluyor Türkiye’de.

-“ARKADAŞLARIMIZA BİLE ANLATAMADIK”-

Ben inancımı söylüyorum; Allah nasip eder de şu 24 Haziran’da milletim ‘yola devam’ dediği anda bu defa faiz belasıyla mücadeleden zaferle çıkacağımı söylüyorum. Faiz her kötülüğün hem anası hem babasıdır. Faiz enflasyonun sebebidir. Enflasyon neden değil, neticedir, faiz nedendir. Dolayısıyla bizim faiz aşağı çekmemiz lazım. Biz faizi yüksek tutmakla övünüyoruz, oyuna geliyoruz, tezgaha geliyoruz. Enflasyonu indirdik, tek haneliye geldi, o zaman Batı Gezi olaylarını patlattı. Görünen köy kılavuz istemez ama biz bunu arkadaşlarımıza bile anlatamadık.

-“BÜYÜME YÜZDE 7’NİN ALTINA DÜŞMEMELİ”-

Türkiye’yi sadece mevcut kaynaklarımızla istediğimiz düzeyde büyütemeyeceğimizin farkındayız. Öyle kolay kolay büyümez. Bunun için uluslararası yatırımcıları özellikle ülkemize çekmeye, ülkemizdeki yatırımcıları da yeni yatırımlara teşvik etmeye ihtiyacımız var. Sürekli istikrar ve güven ortamına vurgu yapmamızın sebebi yatırımcılara ülkemizin cazibesini göstermek içindir. Para kendini güvenli hissettiği yere akar. Elimizdeki imkanları yatırım için yer arayan sermayeyi ülkemize yönlendirmek için kullanmak mecburiyetindeyiz. Başka ülkelere yüzde 2’lik, yüzde 3’lük büyümeler yetebilir ama bize yetmez. Bizim yüzde 7’nin altına düşmeyen hatta mümkünse çift haneli rakamlara giden büyüme oranlarını hedeflememiz gerekiyor. Dünyanın en büyük 10 ekonomisi arasına girmek için kısa sürede iki kat daha büyümeye ihtiyacımız var.

-“DERSİME İYİ ÇALIŞTIM”-

24 Haziran seçimlerinin ardından yürürlüğe girecek yeni yönetim sistemimiz bu bakımdan çok önemli. Yeni dönemde kararları daha hızlı bir şekilde alabileceğimiz ve daha etkin bir şekilde uygulayabileceğimiz araçlara sahip olacağız. Dersime iyi çalıştım, bak söyleyeyim, hazırım. İnşallah 25 Haziran’dan itibaren hazırlıklarımızla meydana çıkacağız. Aldığımız ve alacağımız tedbirlerle piyasalara kasıtlı olarak pompalanan o karamsarlık havasını seçime kalmadan dağıtacak ve yolumuza inşallah kararlılıkla devam edeceğiz.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.