Öne Çıkanlar gündem özeti cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk terörist MSB gündem başlıkları enflasyon CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş abd fırat kalkanı bugünün gündemi

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Şu Andan İtibaren 120 Saatlik Bir Süreç İşliyor”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Şu andan itibaren 120 saatlik bir süreç işliyor. Bu 120 saatlik süreç içerisinde bu malum terör örgütü YPG’nin bu bölgeyi, özellikle de güvenli bölge olarak belirlediğimiz bölgeyi terk etmesi söz konusu. Bunun da zaten Sayın Trump’ın da ifade ettiği gibi 20 mil, bir rivayete göre 22 mil, ama biz 32 kilometre olarak zaten bunu ifade etmiştik. Burayı terki, bunun yanında uzunluk itibariyle de 444 kilometrelik bir uzunluk ki bu en batıdan en doğuya böyle bir durum var. Şu anda dünkü görüşmelerimizde bu 120 saat içerisinde buraların boşaltılacağı konusunda mutabık kaldık” diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cuma namazını Dolmabahçe Bezm-i Alem Valide Sultan Camisi'nde kıldı.

Cuma namazı sonrası gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını cevaplayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Barış Pınarı Harekâtı’ndaki son durumun sorulması üzerine, harekâtta dokuz günlük bir sürenin yaşandığını, bu sürede yoğun telefon diplomasisi yaşandığını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin başta olmak üzere çeşitli Avrupa ülkeleriyle görüşmeler gerçekleştirdiğini anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, dünkü ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile yaptığı görüşme öncesinde de ABD Başkanı Trump ile telefon görüşmesi yaptığını hatırlattı.

“120 SAATLİK SÜREÇ İŞLİYOR”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Trump ile yaptığı son telefon görüşmesinde, bir heyetin Türkiye’ye gelmesiyle görüşmeleri daha iyi bir yere taşıma kararı aldıklarını ve ardından ABD heyetinin Türkiye’ye geldiğini aktararak, “Bu heyetler benim de belirlediğim heyetlerle ön görüşmeleri yaptılar ve dün de âdeta işin final görüşmelerini önce ikili görüşme olarak Sayın Pence ile ben yaptım. Daha sonra yine dar kapsamlı bir heyetler arası görüşmeyi gerçekleştirdik. Ve bu heyetler arası görüşmenin neticesinde de belirlediğimiz bu 13 maddelik ortak bildiriyi hep birlikte dünya kamuoyuna açıklamış olduk” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Şu andan itibaren 120 saatlik bir süreç işliyor. Bu 120 saatlik süreç içerisinde bu malum terör örgütü YPG’nin bu bölgeyi, özellikle de güvenli bölge olarak belirlediğimiz bölgeyi terk etmesi söz konusu. Bunun da zaten Sayın Trump’ın da ifade ettiği gibi 20 mil, bir rivayete göre 22 mil, ama biz 32 kilometre olarak zaten bunu ifade etmiştik. Burayı terki, bunun yanında uzunluk itibariyle de 444 kilometrelik bir uzunluk ki bu en batıdan en doğuya böyle bir durum var. Şu anda dünkü görüşmelerimizde bu 120 saat içerisinde buraların boşaltılacağı konusunda mutabık kaldık” diye konuştu.

Sürecin ağırlıklı olarak Türkiye’nin riyasetinde olacağı ve birlikte dayanışma içerisinde olunacağına ilişkin söz alındığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sürekli irtibat hâlinde olunacağını, heyetlerin görüşeceğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bu 120 saati de başarıyla bitirebilirsek ki biliyorsunuz Salı günü de günübirlik Sayın Putin’le ayrıca bir görüşmem olacak. Tabii ben Sayın Putin’le yapılacak görüşmeyi de âdeta yine bu sürecin bir ayrı unsuru olarak kabul ediyorum. Ve bu görüşmelerle birlikte bölgeye de barışı barış pınarıyla inşallah getirmiş oluruz diyorum” değerlendirmesinde bulundu.

“ŞU AN BÖLGEDE BİR ÇATIŞMA SÖZ KONUSU DEĞİL”

Millî Savunma Bakanı Hulusi Akar ile sabah saatlerinde görüştüğünü ve terör örgütünün çekilmeye başladığı bilgisini aldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bizim yine anlaşmamızın bir özelliği de şu; bizim şu anda oradaki güvenlik güçlerimiz alanı terk etmeyecek, bizimkiler yine orada kalmaya devam edecekler ki gerçekten bu terör örgütü alanı terk ediyor mu, etmiyor mu bunları göreceğiz” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, soru üzerine, güvenli bölgenin doğuda Irak sınırından başladığını, 444 kilometre uzunluğa, 32 kilometre derinliğe sahip olacağını kaydetti.

Şu an bölgede bir çatışmanın söz konusu olmadığını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, çatışmaların devam ettiği yönündeki haberlerin spekülasyon, dezenformasyon olduğunu, bunları dikkate almamak gerektiğinin altını çizdi.

ABD Başkan Yardımcısı Pence ile yapılan görüşmede Süleyman Şah türbesinin gündeme gelip gelmediği sorusuna da Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Böyle bir şey söz konusu değil, zaten eski yeri de biliyorsunuz yine bir taşımaydı. Bunun adı biliyorsunuz nakli kuburdur. Ama bu nakli kubur gerçekçi midir? Hayır, olmamıştır, şeklidir, burada da yapılan yine o olmuştur” cevabını verdi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.