Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası Hakkari HAVA HAREKATI erdoğan çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan atatürk kızılay operasyon başbakan binali yıldırım

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “UYAP’ı FETÖ’cülere Kaptırdık”

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, adaletin tesisi için 15 yıldır çalıştıklarını belirterek, “Temel kanunların yenilenmesinden, geleneksel mimariye sahip modern adliye binalarının inşasına, UYAP’ın kuruluşuna kadar Cumhuriyet tarihinin en büyük reformunu gerçekleştirdik. Ama bir şeyi gerçekleştiremedik, UYAP gibi çok önemli bir teknolojiyi, mekanizmayı maalesef bu bir öz eleştiridir, FETÖ’cülere kaptırdık. Ve bu ağ, orayı kendi sinsi emelleri için çok acımasız kullandılar ve oradan da gerçekten de en büyük zulmü icra ettiler” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenen Adalet Şurası’na katıldı. Şura’da konuşan Erdoğan, devleti yönetenlerin birinci vazifesinin adaleti sağlaması olduğunu belirterek, İslam dininin inanlara yüklediği en önemli sorumluluktan birinin de adaletle davranmak olduğunun altını çizdi. Batı ülkelerindeki özgürlük ve demokrasi arayışlarına bakıldığında adaletin temel olarak ortaya çıktığının ve geliştiğinin görüldüğüne dikkat çeken Erdoğan, tarihe bakıldığında adaletle davranan devlet adamlarının hayırla anıldığını anımsattı.

“ÜLKEMİZDE UZUN DÖNEM KAĞIT ÜZERİNDE HUKUK DÖNEMİ YAŞANMIŞTIR”

Selçuklu ve Osmanlı döneminin adalet kurumlarının çağlarının çok ötesinde bir anlayışı ifade ettiğini belirten Erdoğan, şunları kaydetti:

“Eğer bugün 600 yıl çok geniş bir coğrafyada hüküm sürmüş Osmanlı ile ilgili yüzümüzü kızartacak en küçük bir olumsuzluk yoksa bunun sebebi devletin adalet üzre yönetilmiş olmasıdır. Bugün Osmanlı’nın çekildiği coğrafyalarda yaşanan acılar, zulümler, katliamlar, insanlık suçları hep adaletsizliğin eseridir. Tabi burada bir gerçeği altını çizerek tespit etmemiz lazım. Hukuk başkadır, kanun başkadır, adalet başkadır. Adaletin tesisine hizmet etmeyen hukuk da kanun da toplum nezdinde hükümsüzdür. Kağıt üzerinde kalan kanunların ne anlama geldiğini en iyi siz hukukçular bilirsiniz. Ülkemizde uzun dönem kağıt üzerinde hukuk dönemi yaşanmıştır.”

“GECİKEN ADALET ADALET DEĞİLDİR”

Abdürrahim Karakoç’un ‘Hakim Bey’ isimli şirini okuyan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sıkıntıdan milletin içini dolduran adalet işleyişine rıza gösterilmesinin mümkün olmadığını ifade ederek, “Geciken adalet, adalet değildir. Onun için de imkan bulduğumuzda hemen bu konuyu önceliklerimizin en başlarına aldık. Milletimizin, şeriatın, yani adaletin kestiği parmak acımaz ifadesi, dikkat ediniz buradaki sınırsız teslimiyet duygusu ağır, aksak işleyen hukuk sistemine değil hakiki adalete karşıdır. Gerek kanun yaparken gerekse uygularken mihenk noktamızın daima adaletin tesisi olması gerektiğini bilmemiz gerekiyor” dedi.

Ne zaman adalete sıkı sıkıya sarılınınmışsa o zaman güçlenildiğini ve müreffeh bir toplum haline gelindiğini kaydeden Erdoğan, adalet yolundan ayrılındığında ise geri kalındığını, iç ve dış sorunların ağırlığı altında ezilindiğini kaydetti.

“UYAP’I KENDİ SİNSİ EMELLERİ İÇİN ÇOK ACIMASIZ KULLANDILAR”

AK Parti’nin kuruluş sürecini anımsatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ulusal Yargı Ağı’na (UYAP) değinerek şunları kaydetti:

“Konfüçyüs, ‘adalet kutup yıldızı gibi yerinde durur ve geri kalan her şey onun etrafında döner’ diyor. Bunun için bizim ülkemizin adalet kurumlarının duvarlarında ‘adalet mülkün temelidir’ yazar. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın anlayışı da temeli adalet olan bir yönetim özleminin aslında ifadesidir. Tüm bu zorlukları bilerek adaletin tesisi için 15 yıldır çalışıyoruz. Bu alanda temel kanunların yenilenmesinden, geleneksel mimariye sahip modern adliye binalarının inşasına, UYAP’ın kuruluşuna kadar Cumhuriyet tarihinin en büyük reformunu gerçekleştirdik. Ama bir şeyi gerçekleştiremedik, UYAP gibi çok önemli bir teknolojiyi, mekanizmayı maalesef bu bir öz eleştiridir, FETÖ’cülere kaptırdık. Ve bu ağ, orayı kendi sinsi emelleri için çok acımasız kullandılar ve oradan da gerçekten de en büyük zulmü icra ettiler.”

“BUNLARDA ADALET FALAN YOK, KENDİMİZİ ALDATMAYALIM”

Adalet Şurası'nın önemine dikkat çekerek, devletin istişare mekanizmasının Danıştay olduğunu anımsatan Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Zaman zaman Zerrin Hanım ile görüşmelerimizde bunları konuşuyoruz. ‘Biz Danıştay olarak devletimize nasıl yardımcı olabiliriz’ düşünceleri üzerinde, hassasiyetlerini kendilerinden dinlemişimdir. Kuruluş sebebi bu. Ecdat bunun için bunu kurmuş ki yanlışa düşürmesin. Hata payını azaltalım. Düşmanlıkla adalet yan yana yürümez. Biz 15 Temmuz gibi tarihimizin en alçak darbe girişiminde karşımızdakiler gözlerini kırpmadan, uçaklarıyla, tanklarıyla, toplarıyla milletimizi şehit ederken, devletimizi ele geçirmeye çalışırken dahi adaletten ayrılmamış bir milletiz, bir ülkeyiz. Darbe gibi bir girişimi dünyanın en kuralsız saldırısını dahi hukuk devleti ilkelerinden ayrılmadan bastırabilecek, dünyada başka bir millet, ülke tanımıyorum. 15 Temmuz gecesi ve ertesinde hepsinin adeta iyot gibi yaklaşımları ortaya çıktı. Hiçbiri kalkıp da bize ne düşüyor demediler. Ama kendi ideolojilerini paylaşan birilerine yönelik Türkiye’de yargı bir karar vermeye kalksa bununla ilgili hemen hesaba çekerler. Filanca niye içerde? Yahu sizde normal zamanda olduğu zaman biz size kalkıp filanca niye içerde diyor muyuz? Bunu bize geri verin diyor muyuz? Darbe yapanlar ülkene geliyor, koruma altına alıyorsun bunları bize iade etmiyorsun. Sorulduğu zaman, bunlar neymiş, Batı, adil davranırmış. Bunlarda adalet falan yok, kendimizi aldatmayalım. Adalet burada.”

“BU TÜR KARARLARINA KESİNLİKLE SAYGI DUYMUYORUM”

ABD’de ki Reza Zarrab’ın tanık olarak ifade verdiği Atilla Davasına değinen Erdoğan, “İşte en son Amerika. Rıza Zarrab meselesini gördük, gördünüz. Bunun hukukla bir alakası var mı? Tamamıyla siyasi bir kararı çok açık net alabiliyorlar. Sene 99, ülkemden kaçıp giden o malum terörist, Amerika’da besleyen kişiler ver bunu dediğimizde veriyor mu? Ama bizden 12 terörist istediler biz onlara verdik. 15 sene içinde iyi niyetimizi gösterdik verdik. Şimdi siz de bize verin, deyince, vermiyorlar. Bütün dosyaları gönderiyoruz, 4 bin 500 koli bunlara gönderildi. Hukuka, kanuna zerre kadar saygıları yok. Kendilerinde verdikleri siyasi kararlarla kalkıp Türkiye’ye meydan okumaya yöneliyorlar. Beni bu noktada farklı görün. Ben bunların bu tür kararlarına kesinlikle saygı duymuyorum, bunlara da inanmıyorum” dedi.

“11 BİNİN ÜZERİNDE MASUM İNSANI ATEŞE ATMAKTAN ÇEKİNMEDİLER”

15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında yaşananları anımsatan Erdoğan, Cumhuriyet tarihinde ilk defa yargının darbecilerin, gücün değil milletin yanında yer aldığını ifade etti.

15 Temmuz sonrası kendi içerisindeki FETÖ’cüleri temizleme konusunda en kararlı adımları adalet teşkilatının attığına işaret eden Erdoğan, “FETÖ’nün sadece ahlak değil, akıl sınırlarını zorlayan hilelerine tuzaklarına karşı adalet teşkilatımızın gösterdiği güçlü duruş gerçekten çok önemlidir. ByLock konusunda ortaya çıkartılan ‘mor beyin’ uygulaması bunun en somut örneklerinden biridir. Örgüt, sırf bu uygulama ile tespit edilen terör örgütü üyelerinin suçlarını gizlemek için 11 binin üzerinde masum insanı ateşe atmaktan çekinmeyerek bu yönteme başvurmuştur. Farlı uygulamaların arkasında gizledikleri kodlarla bu insanları ByLock’un sitesine yönlendirmişlerdir. Amaçları, elde delillerde soru işareti oluşturarak mücadeleyi sulandırmaktır. Kurumlarımızın dikkati ve çalışması sayesinde bu oyun da bozulmuştur” diye konuştu.

“PARA, CİVA GİBİDİR”

Adalet ile ekonomi arasında yakın bir ilişki olduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ciddi yatırımcıların hukuk devletinin tüm kurum ve kurumları ile çalışmadığı yerlerden uzak durduğuna dikkat çekti. Erdoğan, şunları kaydetti:

“Bize yatırımcı şunu sorar; ‘yargıda şöyle şöyle oluyor, bize garanti verebilecek misiniz?’ Biz de kendilerine şöyle deriz; herhangi bir yanlışınız olmadıktan sonra ne demek tabi ki veririz. Ama sizler de benim vatandaşlarım neye tabii ise yatırımcı olarak aynı şeye tabiisiniz. Bu güven onları ülkemize çekiyor. Para, civa gibidir. Sadece kâra değil, aynı zamanda güvene ve istikrara doğru kendine en uygun yeri bulur ve oraya gider. Adaletin bozulduğu yerde, ekonomiyi, ekonominin çöktüğü yerde adaleti ayakta tutmak zordur.

Hukukun böylesine örselendiği bir yerde ekonomik kalkınma elbette çok yavaş ilerliyor. Eğer Türkiye geçtiğimiz 15 yılda, cumhuriyet döneminde yapılanların tamamının kat be kat fazlası yatırım yapmayı başarmışsa, ekonomisini 3 kattan fazla büyütmüşse, bunda hukuk devletini tavizsiz işletme konusundaki hassasiyetisin çok büyük payı vardır.

Ekonomiyle ilgili günümüzdeki kriterlerin ve açıklanan değerlendirme sonuçlarının kesinlikle adil olmadığı da bir gerçektir.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.