Öne Çıkanlar bugünün gündemi pkk azerbaycan cumhurbaşkanı erdoğan suriye Kent diyarbakır Ayyuka eNBE terörist akbank türkiye

"Cumhurbaşkanımıza Gösterilmesi Gereken Saygı AK Parti’nin Kırmızı Çizgisidir"

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, “Eğer Cumhurbaşkanımız o gün yaptığı konuşmada Sayın Bahçeli’yi ya da MHP’yi kast edecek olsaydı, bizzat MHP’yi, Sayın Bahçeli’yi zikrederek konuşurdu. Sayın Cumhurbaşkanımızın siyasi basiretinin sorgulanmasını ifade eden bir takım ifadeler var. AK Parti camiası ve milletimizin tamamı bu ifadeleri reddedecektir. Cumhurbaşkanımıza gösterilmesi gereken saygı AK Parti’nin, milletimizin kırmızıçizgisidir. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedef alınmasının siyasi nezaket ve nezahete uymadığını, bunu reddettiğimizi, bu ifadeleri kabul edilebilir bulmadığımızı ve bunun tekrarlanmaması gerektiğini ifade ediyoruz” dedi.

AK Parti Sözcüsü Çelik partisinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın af konusunda yaptığı açıklamanın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli tarafından sert sözlerle eleştirilmesi hakkında konuşan Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözlerinin iyi değerlendirilmediğini düşündüklerini belirterek, “Cumhurbaşkanımız dünyada konuşan en açık sözlü liderdir bunu muhatapları da kabul ederler. İmalarla, dolaylı yollarla devrik cümlelerle konuşmayı sevmez. Direkt konuşan bir liderdir ve ne söyleyecekse açıkça söyleyen bir liderdir. Dünyada dış politikada da en çetrefilli meselelerde kendisinin önüne bir takım devrik cümlelerle ifade edilen politik süreçler konulduğunda bunların hiçbirine çok fazla yüz vermez ve direkt konuşmayı sever. Eğer Cumhurbaşkanımız o gün yaptığı konuşmada Sayın Bahçeli’yi ya da MHP’yi kast edecek olsaydı, bizzat MHP’yi, Sayın Bahçeli’yi zikrederek konuşurdu. Dolayısıyla kendisinin ima yollu MHP’yi ifade ettiğini ya da ‘birileri’ diyerek oraya gönderme yaptığını ifade etmek Sayın Cumhurbaşkanımızı yeterince tanımamaktır. Eğer bu şekilde bir beyanı olsaydı açık ve net bir şekilde bunu ifade ederdi” dedi.

“CUMHURBAŞKANIMIZ MHP’YE BİR ŞEY SÖYLEYECEKSE BUNU MHP KELİMESİNİ ZİKREDEREK YAPAR”

Af tartışmalarının başladığı dönemden beri halktan çeşitli talepler geldiğini anlatan AK Parti Sözcüsü Çelik, bu taleplerin birinin, “Uyuşturucu satıcılarının satıcı olmadığı, kurban olduğu” şeklinde olduğunu söyledi. Erdoğan’ın “birileri” ifadesiyle kast ettiği şeyin söz konusu talep olduğunu ifade eden Çelik, şunları kaydetti:

“Cumhurbaşkanımız bu cümleleri belli açılışlarla kullanıyorsa bunun bir manası vardır topluma bir mesaj vermek istemektedir. Uyuşturucu satıcılarına geçit verilmeyeceğini söylemek istemektedir. Bu kadar açık ve nettir. Eğer Cumhurbaşkanımız burada MHP’ye bir şey söyleyecekse bunu açık bir şekilde MHP kelimesini zikrederek yapabilir ve kendisinin tarzı da bu şekildedir. Bunu son derece anlaşılmaz bulduğumuzu, baştan aşağı yanlış bir değerlendirme olarak değerlendirdiğimizi ifade etmek isterim. Söyleyeceğini açık ve net bir şekilde söylüyor zaten Sayın Cumhurbaşkanımız.

“AK PARTİ CAMİASI VE MİLLETİMİZİN TAMAMI BU İFADELERİ REDDEDECEKTİR”

Mesele bununla sınırlı kalmıyor, Sayın Bahçeli’nin açıklamasında Sayın Cumhurbaşkanımıza karşı kullanılan ifadeleri son derece yanlış bulduğumuzu ifade etmek isterim. Burada, ‘İsabetsiz ve itibarsız isnatlar. Fuzuli demagoji’ şeklinde bir takım ifadeler kullanılıyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın siyasi basiretinin sorgulanmasını ifade eden bir takım ifadeler var. Tabii ki bütün AK Parti camiası ve milletimizin tamamı bu ifadeleri reddedecektir. Cumhurbaşkanımızın siyasi basireti bütün dünyanın malumudur. Siyasi ahlak konusunda bu günlerde bütün dünyanın sarsıldığı bir soruşturma karşısında gösterdiği kararlı tutum bir kere daha kararlı siyaset yapma konusunda nasıl bir lider olduğunu göstermiştir.

“BU CÜMLENİN AÇIKLAMANIN ÖNCEKİ CÜMLELERİYLE MAALESEF ÇELİŞTİĞİNİ GÖRÜYORUZ”

Sayın Bahçeli’nin ifadesinin sonunda şöyle bir bölüm var diyor ki, ‘Siyasi nezaket ve nezahet, aynı zamanda ittifak ruhu ve duruşu muhataplarına inkâr ve ihmal edemeyecekleri sorumluluklar yüklemektedir’ evet buna katılıyoruz. Ama Sayın Bahçeli’nin Cumhurbaşkanımıza karşı kullandığı ifadeler maalesef bu siyasi nezaket, nezahet ve yüklenen sorumluluğu uygun bir yaklaşım olmamıştır. AK Parti camiası olarak bunları kabul etmediğimizi açık ve net bir şekilde ifade ediyoruz. Cumhur İttifakı kıymetli bir ittifaktır. Devletin ve milletin büyük meselelerinin çözülmesi için ortaya koyulmuş bir ruha dayanmaktadır. Bu çerçeveden bakıldığında siyasi nezaket ve nezahetin gösterilmesi her iki taraf için mükellefiyet yüklemektedir. Bizim açımızdan baktığımızda bizim buradaki birinci ilkemiz Sayın Cumhurbaşkanımıza gösterilmesi gereken saygı konusunda herhangi bir eksikliğin ortaya çıkmamasıdır. Cumhurbaşkanımıza gösterilmesi gereken saygı AK Parti’nin, milletimizin kırmızıçizgisidir. Genel Başkanımıza saygı gösterilmesi konusundaki hassasiyetimiz bizim kırmızıçizgimizdir. Bahçeli’nin cümlesine katılıyoruz ama açıklamanın sonuna konan bu cümlenin açıklamanın önceki cümleleriyle maalesef çeliştiğini görüyoruz.”

“BİZİM TARAFIMIZDAN İNCİTİCİ VE KIRICI BİR İFADE KULLANILMAMIŞTIR”

AK Parti cephesinden Bahçeli’ye, MHP camiasına incitici bir ifade beyan edilmediğini buna rağmen zaman zaman MHP’den incitici ifadeler geldiğini aktaran AK Parti Sözcüsü Çelik, “Bütün illerde aday çıkaracağız diyoruz fakat bir MHP yetkilisi çıkıp bunu bir eleştiri sebebi sayabiliyor. Bunlara bu siyasi nezaket ve nezahet, Cumhur İttifakı’nın gerektirdiği bu hassasiyet çerçevesinde cevap vermedik çünkü küçük polemiklere kurban edilmeyecek kadar önemli bir ittifak olduğunu düşünüyoruz, hassasiyetinin korunması gerektiğini, milletimizin bunlarla meşgul edilmemesi gerektiğini düşünüyoruz. Bizim tarafımızdan hiçbir şekilde siyasi nezakete sığmayan, nezahetle çelişen bu hassasiyetleri zedeleyen incitici ve kırıcı bir ifade kullanılmamıştır. Biz sadece kendi politikalarımızı söylemişizdir. Bu şekilde Sayın Cumhurbaşkanımızın hedef alınmasının siyasi nezaket ve nezahete uymadığını, bunu reddettiğimizi, bu ifadeleri kabul edilebilir bulmadığımızı ve Cumhurbaşkanımıza gösterilmesi gereken saygının esas olduğunu bir kere daha ifade ediyoruz” diye konuştu.

“BUNUN TEKRARLANMAMASI GEREKTİĞİNİ İFADE EDİYORUZ”

Bahçeli’nin açıklamalarının, çok yanlış ifadeler olduğunu vurgulayan Çelik, “Cumhur İttifakı’nın ruhuna ve Cumhur İttifakı’nın gerektirdiği siyasi nezakete uymamıştır. Diliyoruz ve umuyoruz bundan sonrasında bu konularda hassasiyet gösterilsin. Nihayetinde yanlış anlaşılan bir mesele varsa bunun arka planının öğrenilmesi için bütün arkadaşlarımız bir telefon uzaklıktadır. Sayın Bahçeli ile Cumhurbaşkanımız arasında da bu iletişim kanalı her zaman açıktır onun yerine bu şekilde bir takım yorumlar üzerinden, o yorumlar üzerine bir fikir tesis ederek, o fikrin üzerine siyasi tutum tesis ederek bu yaklaşımlarla yürümenin doğru olmadığını düşünüyoruz. Bu cümleler son derece kırıcı, incitici cümlelerdir bütün AK Parti camiasını son derece rahatsız etmiştir. Biz bunun tekrarlanmaması gerektiğini ifade ediyoruz. Cumhurbaşkanımızın siyasi basireti, ahlakı, kararlı duruşu bütün dünya tarafından teslim edilmektedir. Bunun sorgulanması mümkün değildir. Bunun sorgulanmasına meşru bir şekilde bakılmamız da mümkün değildir” şeklinde konuştu.

“İTTİFAK ORTADAN KALKACAK DİYE BİR YAKLAŞIM YOK”

Çelik, AK Parti’nin hazırladığı af teklifinin üzerindeki çalışmanın bitmek üzere olduğunu kaydederek gazetecilerin sorularını yanıtladı. Cumhur İttifakı’nın geleceğine ilişkin sorulan soruyu yanıtlayan AK Parti Sözcüsü Çelik, MHP ile iki ayrı siyasi parti olduklarını vurgulayarak, “Önümüze gelen her siyasi gündemde anlaşacağız diye bir şey yok. Anlaşamadığımız zaman ittifak ortadan kalkacak diye bir yaklaşım da yok. Biz Cumhur İttifakı’nın kıymetinin altını çiziyoruz. Cumhur İttifakı’nın gerçekleştireceği çok işler vardır. Yerel seçimlerle ilgili olarak, AK Parti her yerde aday çıkaracaktır. Teşkilatlarımıza Genel Başkanımız tarafından verilen talimat budur. Bu çerçevede bir formüle varılıyor varılmıyor, onu arkadaşlarımız görüşüyorlar. Bir partinin diğer partinin politikası içerisinde erimesi diye bir şey olmaz eğer mutabakat varsa orada birlikte hareket edilir. Ama mutabakat söz konusu değilse partiler siyasi kimliklerini koruyorlar. Bu siyasi kimlikler korunurken çeşitli politikalarda anlaşmazlık olursa bu ittifak şemsiyesinin yırtıldığı, ittifak çatısının yıkıldığı anlamına gelmemektedir” değerlendirmesinde bulundu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.