Öne Çıkanlar deprem meclis KENAN DOĞULU gülben ergen tarkan Ebru Gündeş ambulans kıbrıs İYİ Parti Ankara Milletvekili Prof. Dr. Kürşad Zorlu paris cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan kılıçdaroğlu

Davutoğlu: Yasadışı Sığınmacı Sayısı Oldukça Azaldı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yasadışı sığınmacı sayısının Türkiye ile AB arasındaki anlaşma sonrası azaldığını ifade ederek, "Ekim ayında 6 bin civarındaydı, şu anda günlük olarak yasadışı sığınmacı sayısı 350’ye düşürüldü. Bu başarı sadece Türkiye-AB anlaşması sayesinde mümkün olabildi. Süreç gayet iyi işlemektedir" şeklinde konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Finlandiya Başbakanı Juha Spila ile ortak basın toplantısı düzenledi.

-“BİZ FİNLANDİYALI YATIRIMCILARI DA TÜRKİYE’DE GÖRMEK İSTİYORUZ”-

Başbakan Davutoğlu, Türkiye ve Finlandiya arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 90. Yıldönümü olduğunu ifade ederek, 90 yıllık süreç içerisinde, iki ülke arasında herhangi bir ihtilaf olmadığını belirtti. Finlandiya’nın, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurulmasından sonra diplomatik ilişkilerin tesis edildiği ilk ülkelerden birisi olduğunu vurgulayan Davutoğlu, “Bizler ikili ilişkilerimizde siyasi anlamda işbirliği ruhuna ve karşılıklı anlaşmaya dayanışmaya dayanan bir ilişkimiz mevcuttur. Ben ulusum adına terör anlamındaki dayanışmanız için teşekkür ediyorum. Finlandiya hükümetinin Türkiye -AB anlaşması konusundaki tam desteğini duymaktan büyük memnuniyet duyuyorum” diye konuştu.

Davutoğlu heyetinde önemli iş adamlarının bulunduğunu, özel bir toplantı yapacaklarını belirterek, “Telekomünikasyon, yenilenebilir enerji ve diğer sektörler konusunda daha fazla işbirliğine gitmeye ve daha fazla yatırıma hazırız. Biz Finlandiyalı yatırımcıları da Türkiye’de görmek istiyoruz. Şu anda 6 milyon dolarlık bir yatırım bulunmakta Türkiye’de, bu çok daha yüksek seviyelere çıkartılabilir” dedi.

Türkiye’nin AB üyeliği konusunda her kritik aşamada Finlandiya’nın önemli bir rol üstlendiğini kaydeden Davutoğlu, Finlandiya Başbakanı Juha Spila ile gazetecilerin sorularını yanıtladı.

-“BU BİLGİLERİN KORUNMASI İÇİN GEREKLİ TEDBİRLERİ ALACAĞIZ”-

Başbakan Davutoğlu, 50 milyon kimlik bilgilerinin internete sızdırılmasıyla ilgili şunları söyledi:

“Verilerin sızdırılması ve ele geçirilmesi konusunu ciddiyetle ela alıyoruz. Ulaştırma Bakanımız Binali Yıldırım, Bakanlar Kurulu’nda bilgi verdi. Bu konuda bir çalışma yürütülüyor.  Bütün vatandaşlarımız gerekli tedbirlerin alındığından emin olmalı. Benim kişisel verilerim ne kadar mahrem ve önemliyse herhangi bir vatandaşımızın da o ölçüde önemlidir. Bazı bilgiler var ki sormuş olsalardı ben de söyledim. Evimin adresi bildirilmiş. Misafir olarak gelmek isteyen varsa buyursun, ben de bunları zikrederdim. Nihayetinde bu bilgilerin korunması için gerekli tedbirleri alacağız.”

-“SÜREÇ GAYET İYİ İŞLEMEKTEDİR”-

Yasadışı sığınmacı sayısının Türkiye ile AB arasındaki anlaşma sonrası azaldığını ifade eden Davutoğlu, anlaşmaya ilişkin şunları kaydetti:

“Yasadışı sığınmacılar Ege adalarından ülkemize gelecektir. Diğer taraftan da Türkiye’deki sığınmacılar Avrupa Birliği’ne gidecektir. Bizler bu anlaşmanın yürürlüğe girmesini beyan ettikten sonra yasadışı sığınmacı sayısı oldukça azaldı. Ekim ayında 6 bin civarındaydı, şu anda günlük olarak yasadışı sığınmacı sayısı 350’ye düşürüldü. Bu başarı sadece Türkiye-AB anlaşması sayesinde mümkün olabildi. Süreç gayet iyi işlemektedir. Anlaşmanın yürürlüğe girmesinin ilk gününde 200 civarında sığınmacı geldi. Almanda, Hollanda ve Finlandiya’ya bunların bir kısmını yönlendirdik. Önemli olan yasadışı sığınmacıların sayısının azaltılması. İkinci bir husus ise AB tarafından buradaki sığınmacıların yeniden konumlandırılması. Yasadışı göç bitene kadar bu çalışmalara devam edeceğiz.”

-“CHP’DEN GELEN CEVAP NE OLURSA OLSUN DERHAL HAREKETE GEÇİLECEK”-

Dokunulmazlıklarla ilgili ise partilere gerekli çağrıda bulunduklarını ifade eden Davutoğlu, bu çağrı üzerine CHP’den kendilerine iletilen bazı teklifler olduğunu, kendilerinin de bu tekliflere ilişkin görüşlerini CHP’ye ilettiklerini belirtti. Davutoğlu, “Bu konuda hiçbir gecikme olmaması için gerekli talimatları verdik. CHP’nin yarın tekliflerini iletecekleri bana bildirilmişti. Bu teklife ister olumlu ister olumsuz cevap gelmiş olsun derhal harekete geçilecek. Olumlu cevap gelirse ortak bir inisiyatif olarak, değilse AK Parti kendi görüşünü ve teklifini Anayasa Komisyonuna ve parlamentoya sunacak. Ondan sonra da bütün grubumuzla buna destek vereceğiz” diye konuştu.

-“YUNAN YETKİLİLER SÜRECİN SAĞLIKLI İŞLEMESİ İÇİN DE ELLERİNDEN GELENİ YAPMAKTADIR”-

Sığınmacılar ile ilgili sürecin zor olduğunu ifade eden Davutoğlu, sığınmacılar konusunda Ege adalarında bir sorun olup olmadığının sorulması üzerine şunları söyledi:

“Ege adalarında Türk yetkililer bulunmaktadır. Yunan adalarındaki önemli bir eksiklik olup olmadığına dair bir yorum getiremem ama kendi bölgemizde herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Bizler yeni sığınmacıları kabul ederken söz konusu sığınmacıların Suriyeli olup olmadıklarını ve bazı kriterle belirliyoruz. Aldığımız sonuçlara göre sığınmacılar gruplandırılarak ya kamplara alıyoruz ya da ülkelerine geri gönderiyoruz. Yunan yetkililer de sürecin sağlıklı işlemesi için de ellerinden geleni yapmaktadır.”

-SPİLA: HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ, MEDYA ÖZGÜRLÜĞÜ KONULARINDA ÇALIŞMALARA DEVAM EDİLMELİ-

Finlandiya Başbakanı Juha Spila, Türkiye’nin Avrupa Birliği için anahtar bir ülke olduğunu ve Finlandiya’nın Türkiye’nin bu anlamdaki daimi destekçilerinden birisi olduğunu ifade etti. Türkiye’nin bu anlamda reformlara devam etmesinin çok önemli olduğunun altını çizen Spila, “Hukukun üstünlüğü, medya özgürlüğü gibi konularda çalışmalara devam edilmelidir” dedi.  

Üçüncü faslın açılması, adalet ve hukuk, Türk vatandaşlarının Avrupa Birliği içerisinde serbest dolaşım hakkı ile ilgili konulara değineceklerini ifade eden Spila, “Serbest vize düzeninin başlamasıyla birlikte bizler birçok Türk turisti Finlandiya’da ağırlamaktan memnuniyet duyacağız. Finlandiya son 3 yıl içerisinde iş adamlarına yönelik vize sürecini kolaylaştırmak amacıyla bir düzenleme gerçekleştirmişti” diye konuştu.

-SPİLA: TÜM SÖZLERİN YERİNE GETİRİLMESİ ÇOK ÖNEMLİDİR-

Türkiye’nin bir sığınmacı kriziyle karşı karşıya olduğunu hatırlatan Spila, “AB ile bununla ilgili görüşmeler gerçekleştirildi. Bizler bu anlamdaki anlaşmanın büyük katkı sağlayacağını düşünüyoruz. Tüm sözlerin yerine getirilmesi çok önemlidir. Özellikle de sığınmacı ticareti anlamında bu çok önemlidir. Biz Türkiye-AB anlaşmasını destekliyoruz. Türkiye’den sığınmacı almaya başlıyoruz ve buna devam edeceğiz” dedi.

-SPİLA: SURİYE KONUSUNDA ASKERİ ÇÖZÜM MÜMKÜN DEĞİL-

Spila, Kıbrıs konusunda çözüme yönelik çalışmaları desteklediklerini ve burada sonuç elde edilmesinin önemli olduğunu söyledi. Suriye konusunda ise sıkıntıların sadece siyasi müzakereler aracılığıyla elde edilebileceğini vurgulayan Spila, “Askeri çözüm mümkün gözükmemektedir. Ben son zamanlarda Türkiye’de gerçekleştirilmiş olan terörist saldırılar sebebiyle başsağlığı dileklerimi iletmek istiyorum. Finlandiya olarak her türlü terör şeklini lanetliyoruz. Bizler terörle mücadele anlamında işbirliğimizi geliştirmek durumundayız. Uluslararası camia da bir arada azimli bir şekilde çalışıp terör saldırılarını önlemelidir” diye konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.