Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö abd tüik tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

"Değerlendirmeyi Hemen Yapacağım"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Afrika ziyareti dönüşü referandum kararını onaylayacağını belirterek, “Değerlendirmemizi hemen yapacağım, fazla uzatmadan. Çünkü milletimin beklentisi budur, hemen kararımızı verip bu önemli adımı, atılan bu kararlı adımı bizler de TBMM’ye tekraren göndereceğiz” dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Afrika ziyareti kapsamında gittiği Madagaskar’da Cumhurbaşkanı Hery Rajaonarimampianina ile yaptıkları toplantının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa değişikliği onayını ne zaman vereceği sorulan Erdoğan, şu yanıtı verdi:

“Ülkemize döndükten sonra öyle zannediyorum ki Meclis Başkanlığı, Cumhurbaşkanlığına parlamentodaki görüşmelerin neticesini ulaştırmış olması lazım. Değerlendirmemizi hemen yapacağım.  Fazla uzatmadan. Çünkü milletimin beklentisi budur, hemen kararımızı verip bu önemli adımı, atılan bu kararlı adımı bizler de TBMM’ye tekraren göndereceğiz.”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Anayasa Mahkemesine gitmesi hakkında Erdoğan, şu değerlendirmede bulundu:

“Muhalefet anayasa mahkemesine başvurabilir. Bu konuda herhangi bir önleyici, ‘Niye oraya gidiyorsun’ deme hakkımız yok ama bunlara da alışığız. Anayasa mahkemesine çok sık gitme anlayışı var ülkemizde. Temenni ederim ki Anayasa Mahkemesi de bu konu hakkında kararını verir. Milletimiz şu anda yoğun bir şekilde heyecanla artık bu konuda atacakları adımın hazırlığı içerisinde. Ülkemiz için, milletimiz için inşallah hayırlı olur diyorum.”

-“BÖLGEMİZDEKİ BU SIKINTILARIN SÜRATLE AŞILMASI DA EN BÜYÜK TEMENNİMİZDİR”-

Astana sürecine ilişkin soruya yanıt veren Erdoğan, şöyle konuştu:

“Öncelikle Rusya Federasyonu, İran İslam Cumhuriyeti ve Türkiye Cumhuriyeti’nin heyetleri, dışişleri bakanlarının önce Moskova’da 20 Aralık 2016 da yaptıkları ortak açıklamaya ve 2336 sayılı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararına uygun olarak Suriye Arap Cumhuriyeti ile silahlı muhalif grupları arasındaki görüşmelerin 23-24 Ocak 2017’de Astana’da başlamasını desteklediklerini, BM Genel Sekreterinin Suriye Özel Sekreterinin temsilcisinin yukarıda bahse konu görüşmelere katılımını ve bu görüşmeleri kolay kılma noktasında atacakları adımları konuştular ve bu adımlar atıldı. Suriye ihtilafına askeri bir çözüm olmayacağına, ihtilafın sadece 2254 sayılı BMGK kararının tamamının uygulanması temelindeki bir siyasi süreçle çözülebileceğine dair inançlarını katılanlar belirttiler. Somut adımlar atmak ve taraflar üzerindeki nüfuzlarını kullanmak suretiyle 29 Aralık 2016’da imzalanan düzenlemeleri müteakip tesis edilen ve 2336 sayılı BMGK kararı ile desteklenen ateşkes rejimini güçlendirmeye, ihlallerin asgariye indirilmesine katkıda bulunmaya, şiddeti azaltmaya, güven artırmaya 2165 sayılı BMGK kararına uygun olarak insani erişimin hızlı ve sorunsuz şekilde önünün açılmasını ve Suriye’de sivillerin korunması ve serbest dolaşımı sağlamaya çalışacaklarını belirttiler. Ateşkesin izlenmesi ve ateşkese tam riayetin temin edilmesi, tahriklerin önlenmesi  ve ateşkesin tüm modelitelerin belirlenmesi amacıyla üçlü bir mekanizma tesis etmeyi kararlaştırdıklarını ifade ettiler. Burada DEAŞ ve El Nusra ile ortak mücadele etmek ve askeri muhalif grupları bunlardan ayırmak konusunda kararlılıklarını yinelediler. Müzakere sürecinin BMGK kararına uygun olarak yeniden başlatılması için çabaların artırılmasına acil ihtiyaç bulunduğuna dair inançlarını da ortaya koydular. Astana’da yapılan Suriye konusundaki uluslararası toplantının, hükümet ile muhalefet arasında 2254 sayılı BMGK uyarınca doğrudan diyalog için etkili bir platform teşkil ettiğini vurguladılar. Hükümet ile muhalefet arasında BM gözetiminde 8 Şubat 2017’de Cenevre’de başlatılması öngörülen müteakip turuna silahlı muhalif grupların katılma arzusunu desteklediklerini ortaya koydular. Uluslararası toplumun tüm mensuplarına 2254 sayılı BMGK kararında mutabık kalınan tüm adımların derhal atılmasını teminen, siyasi süreci destekleme çağrısında bulunduklarını, kararın uygulanması yolundaki küresel çabalara katkıda bulunmak amacıyla Suriyelilerin öncülüğünde ve BM’nin kolaylaştırıcı adımlarıyla siyasi sürecin belirli hususlarına ilişkin olarak Astana platformunda aktif işbirliği yapmayı kararlaştırdıklarını, Suriye konusundaki uluslararası toplantıya Astana’da ev sahipliği yaptıkları için Kazakistan Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev’e şükranlarını ifade ettiler. Bu vesileyle, bölgemizdeki bu sıkıntıların süratle aşılması da en büyük temennimizdir.”
 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.