Öne Çıkanlar tesk genel başkanı bendevi palandöken kılıçdaroğlu Pandemi palandöken şehit adana fetö tüik abd tesk yunanistan Kuşadası Belediye Başkanı Ömer Günel

Delican: Kadınların Haklarını Sözde Değil Özde Teslim Ettik

AK Parti İzmir İl Başkanı Bülent Delican, 5 Aralık Dünya Kadın Hakları Günü nedeni ile bir mesaj yayımlayarak, Türk kadınının seçme seçilme hakkına kavuştuğu, aile ve toplumdan sonra yasal olarak siyasi yaşamda yerini aldığı bu önemli tarihin, AK Parti iktidarının uygulamalarında ete kemiğe büründüğünü ifade etti.

Demircan, kadınlara hakların sözde değil özde teslim ettiklerini belirterek, “Toplumda cinsiyet eşitliğinin sağlanması, kadınlarımıza insan hakları ile birlikte pozitif ayrımcılıkla kadın olmaktan kaynaklı haklarının teslimi için devrim niteliği taşıyacak adımlar attık. Onlar, başımızın tacı olduğu kadar, bu toplumun sosyal ve ekonomik her alanda direği, birleştirici gücüdür” ifadelerini kullandı. Demircan, açıklamasında, kadınları, toplumsal huzur ve kalkınmanın temel taşı aileden, ekonomik hayata, bir ülkenin kaderini tayine kadar uzanan güç ve etkiye sahip olağanüstü varlık olarak nitelendirerek, “Yürüttüğümüz kadın politikalarının temelini de işte bu inkâr edilemez gerçek oluşturuyor. Onlar, hayatın her alanında yoldaşımızdır ve değer görmeyi hak etmektedir” dedi.

"Tarihin Gücü Demokrasinin Güvencesi Kadınlardır"

Kadınların, Anadolu’da verilen kurtuluş mücadelesinden, Cumhuriyet’in kuruluşu ve tesisi içinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten AK Parti İl Başkanı Delican,  Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün kadın haklarına yönelik attığı en önemli adımlardan birinin de, onların siyasi hayata dahil edilmesi olduğuna dikkat çekti. Bu noktada AK Parti İktidarı olarak Cumhuriyet tarihinin en çarpıcı tablosunu yarattıklarını vurgulayan Başkan Delican,  5 milyonun üzerinde kadının örgütlü olduğu AK Parti’nin, parlamento ve belediye meclislerindeki katılımlarının da yüksek oranda olduğunu hatırlattı. Delican, konuya ilişkin şu bilgileri verdi:

“Kadın Vekil Oranı Her Seçimde Daha Da Yükseldi”

“Kadınlara seçme seçilme hakkının tanındığı 1934’ten bu yana mecliste en yüksek kadın katılımı, bizim dönemimizde gerçekleşti. AK Parti iktidara gelene kadar yüzde 4,6’yı aşamayan kadın milletvekili oranı, her seçimde daha da yükselerek, 2011 seçimlerinde yüzde 14,1’e ulaştı. 2007 seçimlerinde 30’u AK Parti’den olmak üzere, toplam 50 kadın milletvekili TBMM’de görev aldı. Bu sayı ile parlamentoda kadın milletvekili oranı, ilk kez yüzde 9,1’e ulaştı. 2011 seçimlerinde ise; 46’sı AK Parti’den olmak üzere 78 kadın milletvekili TBMM’de görev aldı. 2009 Yerel Seçimlerinde 1659 kadın, aday listelere girdi. Partimizden, 667 belediye meclisi, 56 il genel meclisi olmak üzere toplam 723 kadın meclis üyesi yerel karar alma mekanizmalarında yer aldı. 2014 Yerel Seçimlerinde ise; 2.856 kadın, aday listelerimize girdi. Biri büyükşehir olmak üzere 8 belediye başkanı, 978 belediye meclisi üyesi,33il genel meclisi üyesi kadınımız yerel karar alma mekanizmalarında yer aldı. 2015 genel seçimlerinde 71 kadın adayımızdan 35’i mecliste görev aldı.”

Kadınların siyaset yapması ve ülkenin yönetiminde söz sahibi olması noktasında, bakanlıktan, vekilliğe pek çok mertebede önlerini açtıklarını söyleyen Delican, onların demokratik düzen içinde de önemli bir yere sahip olduğunu vurguladı.

Başkan Delican, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dünyada kadın ağırlığı açısından böyle bir örgüte sahip bir siyasi parti olduğunu sanmıyorum. Kadını hem toplumun hem de devletin bekasında vazgeçilmez saydık, saymaya da devam edeceğiz. Demokrasimizin de onlarla birlikte ne kadar güçlü olduğunu biliyor, yaşıyoruz. Dünün kahraman Anadolu kadını, bugünün Cumhuriyeti ve demokrasisinin de en korkusuz bekçileridir.”
 
Şiddete ‘Dur’ Emekçi Kadına Destek
 
“Kadınlarımız için tek ayrımcılık pozitif olandır. Bizler bu düşünce ile kadın erkek eşitliği, kadına yönelik şiddetin engellenmesi, korunması, istihdam kolaylıkları, çalışma koşullarının düzenlenmesi gibi pek çok konuda da onların yanında olduk” diyen Delican, sözlerine şöyle devam etti:
 
“Başta annelik olmak üzere; üstlendiği her misyonun altından olağanüstü bir emekle kalkan kadınlarımıza yönelik yasal düzenlemeleri kararlılıkla hayata geçirdik. 2019 yılında, 39,Pozitif ayrımcılık, anayasaya girdi ve 2003 yılında aile mahkemeleri kuruldu. Cumhuriyet tarihinde ilk defa TBMM’de 39 Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonunu kurduk. Kadın-erkek eşitliği ilkesi bizim dönemimizde anayasaya girdi. Mecliste, Töre Namus Cinayetlerini Araştırma Komisyonu ve Kadına Yönelik Şiddetin Sebeplerini Araştırma Komisyonu kurarak, kadına yönelik şiddet alanında uluslararası bağlayıcılığa sahip ilk düzenleme olan İstanbul Sözleşmesi’ni çekincesiz olarak imzalayan ilk ülke olduk. 6284 sayılı kanun kapsamında, şiddete uğrayan veya şiddete uğrama tehlikesi bulunan kadınların, çocukların, aile bireylerinin korunması ve şiddetin önlenmesi amacıyla Türkiye’nin pek çok ilinde Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri’ni oluşturduk. Şiddete uğrayan kadın ve çocuklara danışmanlık hizmeti veren ALO 183 hattını açtık. Saymakla bitiremeyeceğimiz kadar önemli adımlar attık.”

Delican, kadınların eğitimden sağlığa ve iş hayatına kadar pozitif ayrımcılık ve teşvik düzenlemeleri ile desteklendiğini ve bunu yaygınlaştırmak için çalıştıklarını ifade etti.

“Eşlerimiz Kadınlarımız  Birlikte Yürüdüğümüz Değerlerimizdir ”
 
“Kadınlarımız, eşlerimiz, çocuklarımız, kardeşlerimiz, çalışma arkadaşlarımız olarak her zaman birlikte yol yürüdüğümüz değerlerimizdir” diyen Delican, onlara seçme ve seçilme hakkının verilişinin 82. yılı vesilesi ile bunu bir kez daha hatırlamaktan ve söylemekten onur duyduğunu kaydetti.

Delican, mesajını şu sözlerle noktaladı:

“Ülkemiz, dün olduğu gibi bugün ve yarın da onların varlıkları ve özverileri ile kalkınacaktır. Allah’ın onlara verdiği üretme gücü, cenneti ayaklarının altına sunuşu da göstermekte ki; hakları büyüktür. Bu toprakların vatan olmasında, milletimizin bağımsızlığında, Cumhuriyet’in tesisinde emeği geçen tüm kadınlarımızı rahmetle anıyorum. Tüm kadınlarımızın, günlerini kutluyor, emekleri önünde saygı ile eğiliyor, hak ve hukuklarını her daim koruyacağımızı bilmelerini istiyorum.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.