Öne Çıkanlar CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin chp niğde milletvekili ömer fethi gürer Pandemi chp cumhurbaşkanı erdoğan çin pkk tesk genel başkanı bendevi palandöken abd tesk türkiye istatistik kurumu gündem özeti

Demirtaş, "Payını Almadan Hangi Yer Buna İzin Vermiş”

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş partisinin grup toplantısında konuştu. Diyarbakır Lice’de düzenlenen uyuşturucu operasyonlarına ilişkin “Orada esrar ekilmişse karakolun bilgisi dışında nasıl ekilir? Karakolun bahçesinden gözle görülüyor. Senin komutanın izin vermeden, payını almadan hangi yer buna izin vermiş”  sorularını sordu.

Konuşmasında, Srebrenitsa Katliamı’nı anımsatan Demirtaş katliamın, Avrupa’nın merkezinde, bütün dünyanın gözleri önünde, “Birleşmiş Milletler ve NATO’nun da belki yardımıyla, desteğiyle” yapılan yakın tarihimizin soykırımı olduğunu söyledi. Demirtaş, “Avrupa bu konuda büyük bir suç ve günah sahibidir” dedi ve bundan der çıkarılmadığını söyledi.

“Kıyaslamak belki çok yerinde olmayabilir ama İkinci Dünya Savaşı'na benzer şeyler şu anda Şırnak’ta Cizre’de yaşanıyor” diyerek konuşmasını sürdüren Demirtaş, “Bosna’da bir soykırımdan bahsediyoruz 21 yıl önce bir utanç abidesi olarak önümüzde duruyor da 21 gün öncesinden söz ediyoruz. Aynı şeyler Şırnak’ta Cizre’de yapıldı. Avrupa yine sessiz. Bizim ülkemizin yöneticileri bunları yaparken Bosna’daki sessizliğe güvenerek bunları yapıyorlar” ifadelerini kullandı.
 
“Amaç Lice Halkını Cezalandırmaktır”
 
Diyarbakır Lice’de gerçekleştirilen uyuşturucu operasyonlarına ilişkin de konuşan Demirtaş, “Hiç kimse orada kenevir ekemez. Birçok dosyada da var beraber yargılanıyorlar. Jandarma karakoluna payını vermeyen birkaç ailedir orada bu işi beraber yaparlar” dedi.
 
“Yeri geldiğinde de bütün Lice’yi suçlu ilan edip dağ taş demeden bombalayıp ‘Biz orada kenevir temizliyoruz’ diyorlar” diyen Demirtaş sözlerine, “ Önce senin emir komuta altındaki komutanlara bir sor bakalım. Orada esrar ekilmişse karakolun bilgisi dışında nasıl ekilir? Karakolun bahçesinden gözle görülüyor. Senin komutanın izin vermeden, payını almadan hangi yer buna izin vermiş. Orada amaç Lice halkını cezalandırmaktır” ifadeleri ile devam etti.
 
“Putin’den Dilediğin Özrü Kendi Yurttaşından Dileyemiyor Musun?”
 
“Sen dünyanın kavga ettiğin bütün ülkeleriyle ilkesizlik üzerine barışacaksın kendi toplumuna kin, öfke kusmaya devam edeceksin” diyen Demirtaş, “Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı Kürdün, Alevi’nin senin nazarında Putin kadar kıymeti yok mu? Putin’den dilediğin özrün, yazdığın ağlamaklı mektubun onda birini kendi yurttaşına yazamıyor musun” ifadelerini kullandı.
 
“Bizim Eleştirdiğimiz Şey İlkesizliktir”
 
HDP olarak, Rusya’yla, Suriye’yle, Mısır’la ya da dünyanın başka bir ülkesiyle Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerinin ilişki geliştirebileceğine itirazı olmadığını söyleyen Demirtaş, “İlkeli olacak, ilkeler üzerine bir ilişki kuracaksınız. Bunu yapmadığınız zaman ülkenin itibarı diye bir şey kalmaz.  Bizim eleştirdiğimiz şey ilkesizliktir. Görüntüde bir İsrail, Yahudi düşmanlığı bunun üzerinden iç politikada oy devşirme, el altından da İsrail hükümetiyle her türlü ticari, askeri işbirliğini sürdürme politikası var” diye konuştu.
 
“Gazze Ablukası Olduğu Gibi Devam Ediyor”
 
Demirtaş, İsrail’in Gazze ablukasının devam ettiğini ileri sürdü ve “Şimdi Gazze’den dolayı İsrail ablukayı kaldırdı mı hayır. Abluka kalkmış gibi yarım yamalak bir şeyler söylüyorlar. Külliyen yalan. Gazze ablukası olduğu gibi devam ediyor. Esneme bile yok” ifadelerini kullandı.

Türkiye’den giden yardımların İsrail limanına indiğini, İsrail kendi kontrolü çerçevesinde ambargoyu uygulayıp Gazze’ye istediği malı gönderdiğini ya da ya da geri gönderdiğini söyleyen Demirtaş şu ifadeleri kullandı:

“Abluka olduğu gibi denizden devam ediyor. Peki, İsrail’den bir özür duyan oldu mu? Şartlardan biri buydu. Duyan oldu mu? Yok. Tazminat meselesi var onu da 21 milyon dolar Türkiye’deki bir vakfa verilecekmiş. Eminim ki bu 21 milyon doları da Türk iş adamları vermiştir ‘Aman İsrail’le ilişkiler düzelsin’ diye.”
 
“Niye Bu Kadar Kabadayılık Yaptınız?”
 
Demirtaş, düşürülen Rusya uçağının pilotuna ev vermeye hazır olduklarını açıklayan MHP’li belediyeyi işaretti. Demirtaş, “Nasıl bir milliyetçisiniz siz? Hep diyorum ya çakma Çin malı bunlar… Dün biz vatan hainiydik neredeyse. Bunu biz söylesek vatandaşlıktan atılmıştık neredeyse. İşte bunlar böyle ilkesiz, ahlaksız bir politika yürütüyorlar. Açıkça Putin’den özür diledi. Niye bu kadar kabadayılık yaptınız peki” dedi.
 
-Çok güveniyorsan kendine buyur referanduma götür”
 
Suriye’deki savaştan dolayı buraya göç etmek zorunda kalan insanlar konusunda da konuşan Demirtaş, “en ahlaklı duruşu” partisinin ortaya koyduğunu savundu.

İlk günden beri göçmenleri buraya kabul eden AKP hükümetinin insani bir nedenden çok siyasi bir neden güttüğünü söylediklerini belirten Demirtaş sözlerine şöyle devam etti:

“Birkaç amaçla kullanmak istedi Suriyelileri. Birincisi en çok Suriyeliyi biz alırsak bizim ülkemizdeki Suriyeli sayısı nedeniyle Suriye’nin iç işlerini müdahale etme hakkımız olacak. İkincisi, bu mültecileri Türkiye içinde ucuz iş gücü olarak kullandılar ve Türkiye’deki demografik nüfus yapısını değiştirmek için kullandılar kullanmaya devam ediyorlar. Çok güveniyorsan kendine buyur referanduma götür.”
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.