Öne Çıkanlar Kuşadası Belediyesi deprem kuşadası çukurova belediyesi recep tayyip erdoğan HAVA HAREKATI erdoğan başbakan binali yıldırım Hakkari kızılay atatürk yapı kredi

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu: Amerika’da Bir Kargaşa Var      

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Beyaz Saray'da görüşmesine ilişkin “Amerika’da bir kargaşa var. Sorunu çözmek isteyen de var, iç politika kaygısıyla hareket eden de var. Bizim Bolton’a söylediklerimiz nettir” dedi. Çavuşoğlu, ev hapsinde olan ABD’li rahip Andrew Brunson’ın durumunda da bir değişikliğin olmadığını belirtti.

Bakan Çavuşoğlu ve 10. Büyükelçiler Konferansı kapsamında Ankara'da bulunan Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ortak basın toplantısı düzenledi ve gazetecilerin sorularını yanıtladı. Çavuşoğlu, Astana Antlaşmasıyla Suriye’de çatışmaları durdurmak istediklerini ve önemli adımlar attıklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Bizim 12 tane gözetim noktamız vardır. Bunların amaçları bellidir. Ateşkesi bozanlar olursa bunların tespit edilmesi ve garantör ülkeler olarak bunların tedbirlerini almaktır. İdlib bölgesinde 3 milyondan fazla sivil yaşadığı söyleniyor ama İdlip bölgesinde bazı terör grupları da var. Bunlar Halep’ten geldi, Doğu Guta’dan geldi. Özellikle daha önce kuşatılan bölgelerde oluşturulan koridorlarla silahlarıyla beraber geldiler. Bu terörist gruplar sadece başkalarına değil özellikle İdlib içendekilere ve muhalif gruplara da tehdit oluşturuyor.  Yapılacak şey belli. Biz sonuç alıcı bir stratejiyle Rusya’yla beraber istihbaratlarımızla, silahlı kuvvetlerimizle bu teröristleri tespit edip etkisiz hale getirmemiz lazım. Terörist var diye tüm İdlib’i bombalamak katliam olur. Ciddi bir kriz yaratır ve çatışmalar çok uzun sürer. O yüzden ılımlı muhaliflerle radikaller ayırt edilmeli.”

“Bizim Bolton’a Söylediklerimiz Nettir”

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton’ın Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç ile Beyaz Saray'da görüşmesine ilişkin soru üzerine Bakan Çavuşoğlu, Beyaz Sarayla büyükelçi arasındaki temasların sürdüğünü belirterek, şöyle yanıt verdi:

“Amerika’da bir kargaşa var. Sorunu çözmek isteyen de var, iç politika kaygısıyla hareket eden de var. Bir problem de farklı pozisyonlar ve farklı gruplar var. Kendi aralarında iletişi var mı, iyi polis kötü polis mi oynuyorlar? Tam bir karmaşa var. Ne yapıldığı belli değil. Bizim Bolton’a söylediklerimiz nettir. Daha önce konuştuklarımız vardı. Yol haritalarımız var eylem planlarımız var. Tüm bu konulardaki durumu güncelledik. Çünkü birinin bildiğini diğeri bilmiyor. Aynı kurum içinde de yaşanıyor bu. Büyükelçimiz gene net bir mesaj verdi; baskıyla dayatmayla ya da yaptırımlarla Türkiye’yle ilişikler anca kaos olur. Kötüye gider. ABD tehdit dilini bırakır diyalog diline geçerse ilişkiler gelişebilir mesajını vermiştir.”

“Brunson’ın Durumunda Değişiklik Yok”

Çavuşoğlu, Brunson’ın sağlık durumu nedeniyle kendi evinde tutukluluğunun devam ettiğini belirterek, “Yanlış bilmiyorsam kendisinin konsolosluk erişimi devam ediyor. Brunson’un durumunda başka bir değişiklik yok” dedi.

Lavrov: “Yaptırımlar İllegal”

ABD’nin Türkiye'ye ve İran'a yönelik yaptırım kararları ve kararlara ilişkin Rusya’nın pozisyonun sorulması üzerine Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov şunları kaydetti:

“İllegal olduğunu düşünüyorum. Uluslararası ticaretin ve BM’nin tüm kararlarına, ilkelerine aykırıdır. Bu karalara göre tek taraflı yaptırımlar hukuksuzdur. Bu gayrimeşru engelleri nasıl ortadan kaldıracağımıza gelince, milli paralarla ticaret birkaç yıldır gündemimizde. Rusya devlet başkanı, Türkiye Cumhurbaşkanı bu hedeflerden bahsediliyor. Rusya ve İran arasında ve Çin ile aramızda mutabakatlarımız oldu. Hatta bunları hayata geçirmekteyiz. Milli ticaretlerimiz de milli paralarımızı kullanıyoruz. Bu tarz son derece kaba şekilde istismar edilmesi, aslında doların nüfusu bir süre sona azalacak ve ülkeler daha güvenilir para birimlerine kayacak. Daha güvenilir ortaklara yönelecek.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.