Dışişleri Bakanı’ndan ‘Ada’ Yanıtı

 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ege Denizi'ndeki bazı adaların "Yunanistan'a bırakıldığı" iddiasına ilişkin, “AK Parti hükümetleri döneminde, Ege’deki adaların hukuki ve fiili statüsünde hiçbir değişiklik olmamıştır” yanıtını verdi.
CHP Mersin Milletvekili Durmuş Fikri Sağlar soru önergesinde, “Lozan Antlaşması ile kaybedilmeyen 17 adanın AKP hükümeti döneminde Yunanistan’a verildiği iddiası doğru mudur?” diye sordu.


“EGE’DEKİ ADALARIN HUKUKİ VE FİİLİ STATÜSÜNDE HİÇBİR DEĞİŞİKLİK OLMAMIŞTIR”

Soru önergesini yanıtlayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile Yunanistan arasında  Ege’de birbirleriyle bağlantılı bir dizi sorun bulunduğunu belirterek, “Ege’de bazı adacık ve kayalıkların aidiyeti ve bununla bağlantılı olarak Türkiye ile Yunanistan arasında geçerli bir uluslararası anlaşmayla tespit edilmiş deniz sınırlarının bulunmaması da bu sorunlar arasında yer almaktadır” dedi.

Ege Adalarının aidiyetine ilişkin temel uluslararası belgelerin 1923 Lozan ve 1947 Paris Barış antlaşmaları olduğunu ifade eden Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bu antlaşmalar, adaların egemenliği ve silahsızlandırılmaları ile ilgili ayrıntılı hükümler ihtiva etmektedir. Bu itibarla sorun, Lozan ve Paris anlaşmalarının ilgili maddelerinin yorumuyla alakalı hukuki bir meseledir” dedi.

Ege sorunlarının çözümü konusunda izlenen ve sadece hükümetleri döneminde değil, bu sorunların ortaya çıktığı ilk andan itibaren benimsenen bu politikada herhangi bir değişiklik yapılmadığının altını çizen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ülkemizin bu mesele dahil, tüm Ege sorunlarına ve bunların çözümüne ilişkin görüşleri, Bakanlığımın 1996 yılından bu yana yaptığı muhtelif açıklamalarla kamuoyumuzla paylaşılmış, bu çerçevede Yunanistan’ın statüsü tartışmalı coğrafi formasyonlar üzerinde yaratması muhtemel fiili durumları kabul etmeyeceğimiz ve teşebbüs edilmesi halinde bunların hukuki açıdan bir sonuç doğurmayacağı duyurulmuştur” açıklamasını yaptı.

Türkiye ile Yunanistan arasında istikşafi görüşmelerin milletvekilinin sorusunda belirtildiği gibi 2006 yılında değil, 2002 yılında, rahmetli Bülent Ecevit’in başbakanlığı döneminde başlatıldığını ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “İstikşafi görüşmelerin ilk toplantısı 12 Mart 2002 tarihinde Ankara’da yapılmış, 2002 yılı sonlarında ilk AK Parti Hükümete iktidara gelene kadar toplam yedi tur istikşafi görüşme gerçekleştirilmiştir. İstikşafi görüşmeler, hükümetlerimiz döneminde de kesintiye uğramadan devam etmiştir. Esasen bu durum da devletimizin Ege sorunlarına yönelik yerleşik politikasının hükümetlerimiz döneminde devam ettirildiğinin bir göstergesini teşkil etmektedir” dedi.

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, AK Parti hükümetleri döneminde, Ege’deki adaların hukuki ve fiili statüsünde hiçbir değişiklik olmadığını bildirdi.


 
 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.