Öne Çıkanlar deprem Kuşadası Belediyesi kuşadası erdoğan Hakkari atatürk çukurova belediyesi HAVA HAREKATI recep tayyip erdoğan kızılay operasyon chp haberleri

Dışişleri’nden Macron’ın İfadelerine Tepki: Derin Teessüfle Karşılıyoruz

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un Türkiye ve AB üyelik sürecine ilişkin olarak sarfettiği sözler Ankara’da tepki yarattı. İfadeler için “Derin bir teessüfle karşılıyoruz” diyen Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Türkiye’nin zaten stratejik ortağı olduğunu, birçok alanda AB ile işbirliği mekanizmalarının bulunduğunu belirterek, “Fakat bunların, Türkiye’yle AB arasındaki ilişkilerin ahdi temeli olan katılım sürecimize alternatif olamayacağı aşikardır” dedi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy, Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Paris’te düzenlenen Büyükelçiler Konferansı’nda dün Türkiye ve AB üyeliğine değinirken Türkiye için “Stratejik ortaklık” önermesine ilişkin bir soruyu yanıtlarken “Derin bir teessüfle karşılıyoruz” dedi. Aksoy şunları söyledi:

"Türkiye'nin Gerçeklerini Anlamaktan Uzak"

“Ülkemiz, 15 Temmuz 2016’da akim bırakılan darbe girişimi nedeniyle oldukça zor bir dönem geçirmiştir. Ancak geçtiğimiz ay içerisinde OHAL sona erdirilmiş, Türkiye olağan döneme girmiş ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemine geçişin ardından özellikle AB reformları konusunda ilerleme dönemine geçilmiştir. Macron’un ülkemize ilişkin açıklamaları, hemen her platformda defaatle izah etmemize rağmen, Türkiye’nin gerçeklerini anlamaktan uzak olduğunu bir kere daha göstermiştir.”

Hami Aksoy, Avrupa’nın siyasi, coğrafi ve tarihi açıdan ayrılmaz bir parçası olan ve Avrupa kıtasının güvenliği için her zaman üzerine düşeni fazlasıyla yerine getirmiş olan Türkiye’nin “Avrupa karşıtı” olduğunu söylemek gerçekle örtüşmediğini belirtti.  Aksoy şöyle devam etti:

"Alternatif Olmayacağı Aşikar"

“NATO müttefiki ve AB üyeliğine aday Türkiye, halihazırda zaten AB’nin stratejik ve ayrıcalıklı bir ortağıdır ve göçten terörle mücadeleye birçok alanda AB’yle ortaklık ve işbirliği mekanizmalarına sahiptir. Fakat bunların, Türkiye’yle AB arasındaki ilişkilerin ahdi temeli olan katılım sürecimize alternatif olamayacağı aşikardır.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet sistemiyle daha güçlü, demokratik ve laik Türkiye, AB’ye tam üyelik yolunda ilerlemeye kararlıdır. Dünyamızın hastalığı haline gelmiş popülizm ve ayrılıkçılığa inat hedefimiz; daha güçlü ve paylaştığımız ortak değerlere dayalı ve Türkiye’li bir AB’dir.”

Aksoy, bu çerçevede, Macron’un konuşmasında birkaç kere ‘İslamcı’ veya ‘İslami terör’ ifadesi kullandığına dikkat çekerek, “Terörün dini, milliyeti ve ırkı olmadığını, bu musibetin herhangi bir dinle ilişkilendirilmesini son derece yanlış bulduğumuzu bir kez daha ifade etmek isteriz” dedi.

Dışişleri Sözcüsü, Soğuk Savaş’ın sona erdiğini hatırlatan Macron’a, “dünyanın çok daha karmaşık, öngörülemez ve tehlikeli sınamalarla karşı karşıya olduğu bu yeni dönemde Türkiye’li bir AB’nin öneminin daha da artmış olduğunu da hatırlatmak istediklerini” de kaydetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.