Öne Çıkanlar gündem özeti terörist cumhurbaşkanı recep tayyip erdoğan Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk MSB gündem başlıkları enflasyon HAVA HAREKATI tüik tesk genel başkanı bendevi palandöken abd CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak

Dokunulmazlık Dosyasında Geri Sayım

Meclis’te dokunulmazlık trafiği önümüzdeki günlerde başlayacak. AK Parti’nin dokunulmazlık teklifi önce komisyonda sonra Genel Kurul’da görüşülecek. Genel Kurul’da iki defa görüşülecek olan dokunulmazlık teklifinin oylaması gizli olacak.

-ŞU ANA KADAR 567 DOKUNULMAZLIK DOSYASI GELDİ-

26. yasama döneminde Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonuna 567 yasama dokunulmazlığı tezkeresi intikal etti. 567 dokunulmazlık tezkeresinden 44’ü AK Parti’nin,170’i CHP’nin, 333’ü HDP’nin, 16’sı MHP’nin, 5’i ise bağımsız milletvekiline ait bulunuyor.

-DOKUNULMAZLIK MESAİSİ ÖNCE ANAYASA KOMİSYONUNUNDA BAŞLAYACAK-

AK Parti’nin dokunulmazlık teklifi önce Anayasa Komisyonu’nda görüşülecek. Ardından teklif Genel Kurul’da ele alınacak.

AK Parti’nin teklifi Anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor.

-GENEL KURUL’DA İKİ DEFA GÖRÜŞÜLECEK-

Dokunulmazlık teklifi Genel Kurul’da iki defa görüşülecek.

Anayasada değişiklik tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile mümkün. Birinci görüşmede gerekli çoğunlukla kabul oyu alamayan bir madde ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş olacak.

-DOKUNULMAZLIK OYLAMASI GİZLİ OLACAK-

Değişiklik teklifinin kabulü TBMM üye tamsayısının en az beşte üç (330) çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün. Cumhurbaşkanı anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebilir. TBMM, geri gönderilen kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoyuna sunabilir.

Meclis tarafından üye tamsayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazete'de yayımlanır.

Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki (367) veya daha fazla çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir.

AK Parti’nin milletvekili sayısı 317.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.