Öne Çıkanlar deprem çukurova belediyesi HAVA HAREKATI Hakkari başbakan binali yıldırım soner çetin operasyon azerbaycan KENAN DOĞULU öğretmen meclis Hakurk

Dokunulmazlık Görüşmelerinde Karar Günleri Geldi

AK Parti’nin dokunulmazlık teklifini dün akşam TBMM Başkanlığına sunmasıyla birlikte Meclis’te dokunulmazlık trafiği de başladı. Dokunulmazlık teklifi önce komisyonda sonra Genel Kurul’da görüşülecek.

TBMM’de 129 milletvekili hakkında dokunulmazlık dosyası bulunuyor. Rekor ise CHP’de yer alıyor. CHP’li 51 milletvekili hakkında dokunulmazlık tezkeresi var. İkinci sırada ise 45 milletvekili ile HDP geliyor. Komisyona intikal eden dokunulmazlık tezkeresinde rekor ise 328 ile HDP’de bulunuyor.

 

KOMİSYONA İNTİKAL EDEN DOKUNULMAZLIK TEZKERESİ SAYISI 562

26. yasama döneminde Anayasa ve Adalet komisyonları üyelerinden kurulu Karma Komisyonuna intikal eden yasama dokunulmazlığı tezkerelerine ilişkin istatistiklere göre komisyona intikal eden dokunulmazlık tezkeresi sayısı 562.

 

KOMİSYONA İNTİKAL EDEN DOKUNULMAZLIK TEZKERE SAYISINDA REKOR HDP’DE

Komisyona intikal eden dokunulmazlık tezkeresinin dağılımı şöyle; 44’ü Adalet ve Kalkınma Partisi, 170’i CHP, 328’i HDP, 16’sı MHP, 5’i bağımsız.

Bağımsız üyenin bir dosyasının bir diğer parti üyesiyle ortak olduğundan dosya sayısının 563 olarak görünmesine rağmen toplam sayının 562 olduğu ifade edildi.

Hakkında dosya düzenlenen milletvekili sayısı ise 129. Bunlardan 25’i Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekilleri, 51’i CHP milletvekilleri, 45’i HDP milletvekilleri, 7’si MHP milletvekilleri, 1’i bağımsız milletvekilinin. Bir tezkerede, birden fazla milletvekiline ait dosya ise 40.

 

ÖNCE KOMİSYON SONRA GENEL KURUL

AK Parti’nin dokunulmazlık teklifi önce komisyonda sonra Genel Kurul’da görüşülecek.

AK Parti’nin teklifi Anayasaya geçici madde eklenmesini öngörüyor. Anayasa değişiklik teklifleri, diğer kanun tasarı ve tekliflerinin görüşülmesindeki usule tabi. Ancak, bu teklifler Genel Kurul’da iki defa görüşülür. İkinci görüşmeye, birinci görüşmenin bitiminden kırksekiz saat geçmeden başlanamaz. İkinci görüşmede yalnızca maddeler üzerinde verilmiş değişiklik önergeleri görüşülür, birinci görüşmede üzerinde değişiklik teklifi bulunmayan bir madde hakkında ikinci görüşmede önerge verilemez.

 

 

GENEL KURUL’DA İKİ DEFA GÖRÜŞÜLECEK

Anayasada değişiklik tekliflerinin birinci ve ikinci görüşmelerinde, maddelerin kabulü ile ikinci görüşmenin sonunda tümünün kabulü üye tamsayısının beşte üç çoğunluğunun gizli oyu ile mümkün. Birinci görüşmede gerekli çoğunlukla kabul oyu alamayan bir madde ikinci görüşmede de gerekli çoğunlukta kabul oyu alamamışsa reddedilmiş olur.

 

 

ANAYASADA DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ İÇİN KİLİT SAYI 330

Anayasanın değiştirilmesi hakkındaki teklifler Genel Kurul’da iki defa görüşülür.

Değişiklik teklifinin kabulü TBMM üye tamsayısının en az beşte üç (330) çoğunluğunun gizli oyuyla mümkün. Cumhurbaşkanı anayasa değişikliklerine ilişkin kanunları, bir daha görüşülmek üzere TBMM’ye geri gönderebilir. TBMM, geri gönderilen kanunu, üye tamsayısının üçte iki çoğunluğu (367) ile aynen kabul ederse Cumhurbaşkanı bu kanunu halkoyuna sunabilir.

Meclis tarafından üye tamsayısının beşte üçü (330) ile veya üçte ikisinden (367) az oyla kabul edilen Anayasa değişikliği hakkındaki kanun, Cumhurbaşkanı tarafından Meclise iade edilmediği takdirde halkoyuna sunulmak üzere Resmî Gazetede yayımlanır.

 

 

MECLİS’TEKİ SANDALYE DAĞILIMI

Doğrudan veya Cumhurbaşkanının iadesi üzerine, Meclis üye tamsayısının üçte iki (367) veya daha fazla çoğunluğu ile kabul edilen Anayasa değişikliğine ilişkin kanun veya gerekli görülen maddeleri Cumhurbaşkanı tarafından halkoyuna sunulabilir.

AK Parti’nin milletvekili sayısı 317

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.