DSP Genel Başkanı Aksakal: "Tarım Kalkanı Programı Hazırlanmalıdır"

DSP Genel Başkanı Önder Aksakal, yaptığı açıklamada içinde bulunduğumuz Covid-19 salgınından tarım ve hayvancılığın etkilenmemesi için gerekli tedbirlerin alınması gerektiğini vurguladı.


Aksakal; "Dünya Sağlık Örgütünce “Pandemi” olarak ilân edilen COVID-19 salgınının, tüm dünyada yaşanan panik atmosferinin ülkemiz tarımında ve hammaddesi tarıma dayalı sanayide, olumsuz anlamda muhtemel bazı etkilere sebep olabileceği öngörülmelidir.

Virüs pandemisi öncelikle emeği ve dolayısıyla üretimi vurmuştur. Çünkü, üretimin temel faktörü olan emek evlere izole edilmiştir. Bunun doğal sonucu üretim durmuş ya da ciddi seviyede azalmıştır. Hiçbir ülke, üretmeden tüketmeyi devam ettirebilecek bir mali bağışıklığa sahip değildir.

Çiftçinin tarlaya girme zamanındayız, hayvancılıkta üreme dönemindeyiz. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus, tarımda üretim ve tedarik zincirinin kırılması tehlikesidir. Bu çok stratejik ve öncelikli bir konudur.

Güvenlik ve Enerji sektörlerinin stratejik anlamda Gıda ve Sağlıktan daha sonra geldiği gerçeğinin kabul gördüğü günümüz ekonomi sisteminde, halk sağlığını koruma önlemleri yanında gıda güvencesi ve gıda güvenliği için alınacak önlemler de aynı düzeyde öncelikli olmalıdır. Gıda arzı ve tedarik zincirinin korunmasına en çok ihtiyaç duyulan bugünlerde halen binlerce ziraat mühendisi, veteriner hekim, gıda mühendisi, veteriner sağlık teknisyeni ve ziraat teknisyeninin halen atama için bekletilmesi düşündürücü ve bir o kadar da kaygı vericidir.

"Ulusal güvenliğimiz için tarım kesimi mutlaka desteklenmeli ve güvence altına alınmalıdır"

Tarım ve Orman Bakanlığı norm kadrolarında zikredilen unvanlarda % 50’ye yakın bir oranda personel açığı bulunduğu herkesçe bilinmekte ve hatta yurdun her bölgesinde var olan bu ihtiyaç, Doğu ve Güneydoğu Anadolu illerimizde daha da belirgin düzeydedir. Bu konuda sadece Tarım ve Orman Bakanlığı değil, aynı zamanda Bölge Birlikleri, Birim Kooperatifleri, Tarım Kredi Kooperatifleri, Tarımsal Kalkınma Kooperatifleri istihdam görevini üstlenmelidir. Tarladan sofraya üretim ve tedarik zincirinin kırılmaması için, gıda güvencesi ve gıda güvenliği için,  kırsal birimlerde nüfus stabilitesi için, işsizlik baskısının azaltılması için, ulusal güvenliğimiz için tarım kesimi mutlaka desteklenmeli ve güvence altına alınmalıdır. Dolayısıyla sayın Cumhurbaşkanı derhal bir Tarım Kalkanı Programı hazırlanması için çalışmaları ivedilikle başlatmalıdır." dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.