“Dünya Radyasyon Yayan Tomografiyi Yasaklıyor, Bizde Nükleer Santralin Temeli Atılıyor”

Kanser Haftası nedeniyle açıklama yapan CHP Sağlık Komisyonu üyesi Dr. Ceyhun İrgil, temeli atılan Akkuyu Nükleer Santralini hatırlatarak “Toplum kanserin farkında ama radyasyonun ne olduğunu bilmiyor, bilseydisantrale bakış açısı değişirdi” dedi.

1-7 Nisan Kanser Haftası nedeniyle TBMM’de basın toplantısı düzenleyen CHP Sağlık Komisyonu üyeleri Dr. Ceyhun İrgil, Eczacı Erkan Aydın, Dr. Çetin Arık ve Dr. Hüseyin Çamak kanser hastalığının artış hızına dikkat çekti. Komisyon adına açıklama yapan Bursa Milletvekili Dr. Ceyhun İrgil, Dünya Sağlık Örgütünün verilerine göre her sene 7 milyon kişinin kanser hastalığı yüzünden hayatlarını kaybettiğini belirterek, “Kanser artış hızında bir değişiklik olmazsa 2030 yılında 26 milyon kişinin kanser hastası olacağı ve bunlardan 17 milyonunun da öleceği tahmin ediliyor” dedi.

GEREKSİZ TARAMA YAPILIYOR

Son verilere göre AB ülkeleri içinde kansere 2.3 milyar Euro’lukharcama yapan 6 ülke arasında olduğumuzu belirten CHP’li İrgil, 2030’da bu miktarın 10 milyon Euro’ya çıkacağını vurguladı. İrgil, şunları söyledi:
“Toplumda kanser olma korkusunun yayılmasıyla birlikte ortaya çıkan en önemli sorunlardan bir tanesi de gereksiz tahlil ve tarama. Tomografi çekimleri ülke nüfusunun neredeyse dörtte biri kadar. Oysa tomografidünyanın pek çok yerinde,yaydığı radyasyonun kansere yol açtığı ortaya çıktığı içinözellikle çocuklarda yasaklandı.Bizde nükleer santralin temeli atılıyor. Toplumunkanserinfarkındalığına sahip olduğunu ama radyasyonu pek bilmediğini düşünüyoruz.  Radyasyonun ne olduğunu bilselerdi santrala bakış açıları değişirdi.”

174 BİN KİŞİYE TEŞHİS KONDU

Bugünkü istatistiklerin geçerliliğinikoruması durumunda her 4 kişiden birinin kanser hastalığıyla bir şekilde muhatap olacağını söyleyen CHP’li İrgil, erkeklerde en sık akciğer kanseri, kadınlarda ise meme ve yumurtalık kanseriyle karşılaşıldığını ifade etti. 2014 yılının istatistiklerine göre Türkiye’de 103 bini erkek, 71 bini kadın 174 bin kişiye kanser teşhisi konduğunu belirten İrgil, erkeklerde akciğer kanserinin kadınlarda ise meme kanserinin birinci sırada olduğunu kaydetti. Kanser hastalarının bir bölümünün hükümetin politikaları nedeniyle ilaçlarına ulaşamadığını da söyleyen İrgil, “Sosyal devlette insanlar hiçbir koşul ve gerekçe olmaksızın kanser ilaçlarına ve tedavi olanaklarına ulaşmalıdırlar”dedi.

SAĞLIKTA TASARRUF OLMAZ

CHP Sağlık Komisyonu üyesi Bursa Milletvekili Erkan Aydın da hastaların kanser ilaçlarına ulaşma sorununa değinerek; “Bugün Euro kuru 5 lirayı buldu ancak bu ilaçların ithal edilmesindeki esas alınan kur fiyatı 2,34 TL.  Neredeyse yarı yarıya. İşte bu fiyat farkı, kanser ilaçları başta birçok ilacın bulunmasında sıkıntı yaratıyor. Bu kur düzenlemesini tasarruf nedeniyle yaptıklarını söylediler ama sağlıkta tasarruf olmaz” diye konuştu.
Kayseri Milletvekili Dr. Çetin Arık da kanserin görülme sıklığının çığ gibi arttığını belirterek, evlenmemiş kızlarda eskiden ileri yaşlarda görülen yumurtalık ve meme kanserine rastlandığının altını çizdi. Arık, “Bunun nedeni genetik faktörler, çevresel etmenler, endüstriyel atıklar ve en önemli nedenlerden bir tanesi de genetiği değiştirilmiş gıdalar. Devletin bir an önce insan sağlığına zarar veren gıdaları yasaklaması ve gıda güvenliğine önem vermesi gerekir” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.