Öne Çıkanlar Goggle medicana dolar ne kadar oldu yunanistan meteoroloji haberleri Peru Dışişleri Bakanı Ana Maria Sanchez POLİS EKİPLERİ celal adan binali yıldırım Panathinaikos 1 Aralıkta Vizyonda Yer Alacak Yeni Filmler fransa

E-Muhtıra'nın Yıl Dönümünde Darbe Tartışmaları Yaşandı

27 Nisan e-Muhtırası’nın yıldönümü, TBMM Genel Kurul’da hatırlandı. AK Partili milletvekilleri ile CHP’li milletvekilleri arasında karşılıklı “darbe” tartışması yaşandı.

TBMM Genel Kurulu, Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın Başkanlığı’nda toplandı. Genel Kurul’da milletvekilleri 27 Nisan e-Muhtırası’nın yıldönümünü hatırlattı. İktidar partisi ile CHP’li milletvekilleri arasında karşılıklı suçlamaların yaşandığı oturumda sık sık tansiyon yükseldi.

Genel Kurul’da AK Parti ve CHP’li milletvekilleri arasında tartışmaya neden olan 27 Nisan e-Muhtırası diyalogları şöyle:

AK Parti İstanbul Milletvekili Osman Poyraz, “27 Nisan 2007 tarihinde Türk siyasetine yönelik, millî iradeye yönelik -tıpkı 1960'ta yapıldığı gibi, 1971'de, 1980'de yaptıkları gibi- müdahale edilmek istenmiştir. Geçmişte olduğu gibi o gün de, bundan sonra da AK Parti Hükümeti olarak halkın iradesine müdahale edilmesine asla izin vermeyeceğiz. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanlığına bağlı bir kurumun herhangi bir konuda milletin hükûmetlerine karşı bir ifade kullanması demokratik hukuk devletinde düşünülmez” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay da 27 Nisan ile ilgili şunları söyledi:

“Bugün 27 Nisan, o meşhur e-muhtıranın 9'uncu yıl dönümü ve bu e-muhtırayla, bir vesayet girişimiyle sanal bir mağduriyet de oluşturuldu ve AKP'nin seçim kampanyası da bunun üzerine bina edildi. Hemen akabinde 4 Mayısta Dolmabahçe'de neler görüşüldüyse hâlâ meçhul. Oysa bu 4 Mayıs Dolmabahçe görüşmesi 27 Nisan e-muhtırasıyla doğrudan ilgili. Görüşmenin tarafları bu görüşmenin mezara kadar gideceğini ifade etmişlerdir. Bu 4 Mayıs görüşmesi de bir vesayet hadisesidir ve bir müdahaledir. Vesayet ve müdahalelere karşı tutarlı olmaya davet ediyorum. Milliyetçi Hareket Partisi bu tutarlı ve ilkeli duruşa sahiptir. 27 Nisan bildirisini Türk demokrasi tarihinin bir kara lekesi olarak değerlendiriyoruz. 27 Nisan bildirisi için Sayın Erdoğan "Muhtıra olarak değerlendirmiyorum." açıklamasını yapmıştı ve Genelkurmay Başkanı Yaşar Büyükanıt tarafından kaleme alındığı itiraf edilmişti ancak ne hikmetse bu kişi daha sonra Devlet Şeref Madalyası'yla ödüllendirilmiştir. 27 Nisan bildirisi bu bakımdan tarafların amacına ulaşmıştır.”

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök de, AK Parti’nin CHP’ye yönelik eleştirilerine şöyle yanıt verdi:

“İster e-muhtıra olsun ister tankla, topla olsun Cumhuriyet Halk Partisi bütün darbelere karşıdır. Türkiye'de, hiç fark etmeksizin bir sivil idarenin meşru olmayan yöntemlerle devrilmesine Cumhuriyet Halk Partisi tarihinde her zaman karşı olmuştur. Darbelerden Cumhuriyet Halk Partisi de en çok zarar gören partilerden bir tanesidir. . Sivil darbenin tabii, tankla, topla yapılmadığından görünen bir yanı yok. Ama, Anayasa'nın, kanunların çiğnenmesiyle en başta yöneticilerin bunu kendilerinin uygulamasının bir sivil darbeye yol açtığının da farkındayız. Özellikle, Meclis Başkanının önceki günkü ifadelerinden dolayı, herhâlde cumhuriyetin savcıları Anayasa'ya bu ağır darbeden dolayı bir soruşturma başlatmayı düşünürler diye düşünüyorum.”

AK Parti Grup Başkanvekili Coşkun Çakır da 27 Nisan ile ilgili şunları söyledi:

“Bundan dokuz yıl önce bugün meydana gelen 27 Nisan e-muhtıra olayı ise tarihimize, Türk demokrasi tarihine bir kara leke olarak geçmiştir. 27 Mayıs, 12 Mart, 12 Eylül ve postmodern darbe olarak adlandırabileceğimiz 28 Şubat darbelerinden sonra, bu sefer de 27 Nisanda bir gece yarısında, burada detaylarını vermeme gerek olmayan bir açıklamayla bir e-muhtıra olarak karşımıza çıkmıştır. Bu, çok kötü bir tablo olarak karşımıza çıkmıştır ve doğrusu, ülkemizde de büyük bir aksülamel ortaya çıkarmıştır, önemli etkileri olmuştur. Sadece burada yazılanlar, bu muhtırada yer alanlar değil ama ondan daha önemlisi ertesi gün hükûmet tarafından ortaya konan iradeyle, açıklamayla, yapılan, ortaya konan tablo çok daha önemli ve değerlidir. İşte bu da tarihimize -nasıl diğerleri bir kara leke olarak geçen sayfalarsa- ak bir sayfa olarak, bir şeref levhası olarak geçmiştir.  Tabii ki, bir başka önemli husus da: Çok uzun konuşmamız lazım bunu ama bugün burada yeri değil, daha da konuşacağımıza eminim bugün ve takip eden günlerde. O saatten sonra siyasal parti temsilcilerinin, aydınlarımızın, entelijansiyanın bu olay karşısındaki tutumudur. Bir iki küçük örnek vermek istiyorum süremin darlığı nedeniyle: Mesela, CHP Parti Sözcüsü Mustafa Özyürek'in açıklaması: ‘Tabii, bu bir muhtıradır, hükûmetin bunun gereğini yerine getirmesi gerekir.’ CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen ‘Genelkurmayın tespitleri bizim tespitlerimizden farklı değildir, altına imzamızı atarız’  CHP Genel Sekreteri Önder Sav -daha sonra 367 kararı da verilecek biliyorsunuz- ‘Gözümüz aydın, Türkiye'nin gözü aydın olsun’  Nur Serter: ‘Genelkurmay Başkanına 'memur' diyen bir zihniyete karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin önünde saygıyla eğiliyoruz.’ Bazı gazeteciler, örneğin Tufan Türenç: ‘Tabii ki bu bir muhtıradır. Bu muhtıranın özü AKP'nin çıkardığı Cumhurbaşkanı adayına karşı Türk Silahlı Kuvvetlerinin karşı olduğunu açıklamasıdır’.”

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.